Documentaire Baas in eigen zak van Lynn Deen

Baas in eigen zak is de documentaire van Lynn Deen; hierin gaan drie mannen de confrontatie aan met hun eigen vruchtbaarheid. Als je als man volledig vertrouwt op de anticonceptie van je bedpartner, dan zit je in een gevaarlijke afhankelijkheidspositie. De maker van deze 2Doc Kort hoopt dat mannen en vrouwen over dit thema met elkaar in gesprek gaan. Dat juichen we helemaal toe!

Baas in eigen zak

De documentaire Baas in eigen zak wordt op de volgende wijze omschreven: “Krijsende kinderen, slapeloze nachten en nooit meer spon­taan een avondje stappen met vrienden. Voor veel jonge mannen is de komst van een onverwachte baby de ultieme nacht­merrie. Maar als het op seks aankomt, vertrouwen ze vaak volledig op de anti­con­ceptie van hun bedpartner. Wat heeft een man als mogelijkheden om het heft in eigen hand te nemen? Zijn condooms en ster­il­isatie de enige opties? Drie jonge mannen gaan de confrontatie aan met hun eigen vrucht­baarheid en de man-vrouwver­houdingen in onze tijd.”

Gevaarlijke afhankelijkheidspositie

Ik juich een documentaire als Baas in eigen zak van Lynn Deen echt toe. Persoonlijk ken ik wel een aantal verhalen van mannen, die geconfronteerd werden met een zwangerschap waar ze niet op zaten te wachten. Als je er op tijd achterkomt, levert dit hele moeilijke gesprekken op. Ga je samen voor het kindje? Wil je geen rol als vader? Of gaat de voorkeur misschien wel uit naar abortus. En hoe sta je er in als je het pas later hoort. Als ik zoiets hoor, is mijn eerste uitspraak altijd ‘dan ben je toch letterlijk én figuurlijk genaaid’.

Wist je dat die afhankelijkheidspositie mannen hen ook verdrietig maakt? Je leest er meer over in het hoofdstuk over Twijfelvaders in mijn boek De twijfelmoeder.

Mannen en hun vruchtbaarheid

Toch hebben het mannen niet vaak over hun vruchtbaarheid (of hun kinderwens). Ja, natuurlijk wordt er stoer gesproken over veroveringen. Maar verder? Nee, toen ik twijfelde heb ik me er over verbaasd hoeveel opmerkingen ik kreeg én hoe stil het juist was aan de kant van mijn partner. Interesseert het ze echt niet of is het misschien nog een groter taboe? In de Facebook-groep Twijfel over kinderwens (voor mannen) is het ook verdacht stil, dat in tegenstelling tot de groep voor vrouwen. Als het geen onderwerp is, waarmee ze bezig zijn, dan kan het in een relatie ook moeilijk zijn om er over te beginnen. Kijken naar Baas in eigen zak van Lynn Deen, zou dan een mooie gespreksopener kunnen zijn.

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 11, 2022 /