Hoe kies je een goede naam voor je kind?

Zijn jij en je partner in verwachting van een kind? Dan zijn er veel stappen die je moet zetten om je voor te bereiden. Naast het inrichten van de babykamer, je informeren over de opvoeding, het kopen van spullen en producten, moet je ook nog nadenken over een naam. Dit is vaak een van de leukere dingen om over na te denken, maar een goede naam kiezen kan nog best lastig zijn! Hoe kies je nou een goede, leuke naam voor je zoon of dochter?

Een naam kiezen in 2022

Vroeger was het een stuk makkelijk om een naam te kiezen, omdat je erg gelimiteerd was in je keuze. Zo kon je lang alleen kiezen uit namen van bekenden en heiligen uit de geschiedenis. Vaak kreeg je bij je geboorte de naam van je vader of moeder mee. Later werd het mogelijk voor mensen om een naam te kiezen uit de bijbel. Ook kon je kiezen voor een algemene Germaanse naam, of een naam die verbonden was aan een bepaalde streek in het land.

Tegenwoordig kun je vrijwel alle babynamen kiezen die je kunt bedenken, met een paar uitzonderingen. Zo mag je volgens de wet geen naam kiezen die ongepast is. Ook mag je geen voornaam kiezen die normaal vooral gebruikt wordt als achternaam. Doordat je zoveel vrijheid hebt bij het kiezen van een naam, heb je veel meer opties en kun je erg creatief zijn. Maar zoveel mogelijkheden maakt het ook moeilijker om een keuze te maken.

Hoe kies je een goede naam?

Waar moet je allemaal op letten als je een naam kiest? Bij het bedenken van een naam voor je kind, kun je het beste vooral afgaan op je gevoel. Het liefst kies je een naam die uniek is en goed in de mond ligt. Daarom kan het helpen om de naam hardop te zeggen, om te kijken hoe het klinkt. Ook de achternaam is hierbij belangrijk. Heb je een lange achternaam? Dan is het mooier om te kiezen voor een kortere voornaam.

Verder moet je ook nog nadenken over de toekomst van je kind. Zorg dat je een naam kiest die ook nog leuk is als je zoon of dochter volwassen is… Heb je een achternaam die vaak voorkomt in Nederland? Dan kun je het beste kiezen voor een minder bekende voornaam. Zo voorkom je verwarring met andere personen. Bas de Wit is wat dat betreft dus niet zo handig, maar Boy-Thiemen de Wit is bijvoorbeeld wel zeer uniek. Ook de initialen zijn belangrijk, je wilt natuurlijk niet dat deze samen een ongelukkige afkorting vormen. Bedenk zelf maar eens hoe dit zou kunnen uitpakken…

Hoe mensen tot een naam komen, is erg verschillend. Sommige mensen vernoemen hun kind naar een ouder familielid, een bekend persoon of iemand die erg belangrijk is geweest in het verleden. Er zijn ook mensen die inspiratie opdoen uit films, boeken of uit de geschiedenis. Het kiezen van een naam is erg persoonlijk, waardoor je goed moet nadenken over je keuze. Zoek je stoere jongensnamen of juist leuke meisjesnamen in 2022? Dan kun je ook even kijken op internet of op sociale media naar wat andere mensen kiezen. Er zijn sites en pagina’s genoeg die je hierbij kunnen helpen. Je kunt ook de meest voorkomende namen in Nederland zoeken, om deze namen te vermijden, of juist te uit te kiezen.

januari 19, 2022 /