Dakdekker vinden in de buurt… best lastig na stormschade

Dudley, Eunice en Franklink hebben de afgelopen dagen voor flink wat opschudding gezorgd. In vier dagen tijd raasden deze zware stormen over ons land, waarbij de harde, verraderlijke windstoten voor heel wat schade hebben gezorgd. De beelden die in het nieuws voorbijkwamen, logen er niet om. Ik hoop dat het bij jullie meevalt? Of is de dakdekker inmiddels ook al langs geweest?

Dakdekker vinden in de buurt

Bij onszelf valt het gelukkig ook mee. De pannen lagen, flink te klapperen. Dudley hebben ze flink weerstand gegeven, maar Eunice en Franklink waren er net iets te veel aan. Onze dakpannen liggen alleen niet meer zo netjes op een rijtje. Gelukkig liggen ze nog wel over elkaar, waardoor er geen water naar binnen kan lopen, maar je wil ze natuurlijk zo snel mogelijk weer op de goede plek terug. Stel je voor dat de volgende windvlaag of storm ‘m wel losrukt. In dat geval staan onze auto’s wel op een gevaarlijke plek… Een dakdekker vinden in de buurt die tijd heeft om deze klus te klaren, is dan de volgende uitdaging. Die hebben het nu natuurlijk razend druk.

Zelf het dak op?

Dan maar zelf het dak op om die pannen beter te leggen? Nou… vinden jullie het goed dat ik pas? Zelfs toen ons huis in aanbouw was – en er een flinke, stevige steiger rondom de woning stond – heb ik dat niet gedaan. Dat in tegenstelling tot een kennisje die stoere foto’s heeft van hoe ze zelf haar dakpannen aan het leggen was. In ons geval hebben mijn vader en man het zelf gedaan. En juist daardoor valt het nu mee. Dat was bij ons vorige huis wel anders. Bij de minste storm, vlogen de pannen daar van het dak. De brandweer heeft destijds de straat nog moeten afzetten, omdat er een ijzeren profiel wegvloog. Onze tweekapper leek daar precies in een windtunnel te staan. Nu ziten we ook vrij en heeft de wind eveneens vrij spel, maar qua extra versteviging zijn pannenhaken gebruikt. En dat loont.

Dakbedekking uitbesteden

De dakbedekking op onze garage (plat dak) en overkapping (plat dak met drie grote koepels) hebben we laten doen door professionele dakdekkers. Het is dan ook een heel andere techniek, waarbij andere materialen worden gebruikt. Ik ben blij dat we die keuze hebben gemaakt, want beide daken liggen er strak bij én hebben geen enkele hinder ondervonden van het slechte weer. Hoe anders was dat jaren geleden bij een woning hier op het dorp. Daar had de dakbedekking van een plat dak losgelaten en die was zo over de weggevlogen, bovenop de schuur van de overburen. Dan sta je wel even te kijken.

Wat kost dakbedekking?

Je vraagt je misschien af ‘wat kost dakbedekking?’. Dat hangt echt helemaal af van het type dat je kiest. Ga je voor dakpannen dan moet je denken aan zo’n 55-60 euro, waarbij de gemiddelde levensduur 45-50 jaar is. Je kunt hierbij het meeste besparen als je zelf wat kunt doen; zo’n 60% van de kosten zijn namelijk de arbeidskosten. De materiaalkosten zijn zo’n 30% en het afvoeren van materiaal is goed voor de resterende 10%. Helaas kun je niet zomaar voor de goedkoopste oplossing kiezen; je hebt namelijk ook te maken met welstandseisen in verband met de uitstraling van de woning. Kortom; kijk allereerst naar wat je nodig hebt en ga dan op zoek naar de dakbedekker bij jouw in de buurt. Let daarbij ook op kwaliteit; een dak dat goed aangelegd is, kan namelijk best wat stormen doorstaan.

februari 25, 2022 /