Jongeren hebben vaker ernstige, mentale problemen | Kijktip: Zembla

Jong zijn zou de leukste tijd van je leven moeten zijn: studeren, experimenteren, het leven ontdekken. Maar niets is minder waar; veel jongeren kampen met (ernstige) mentale problemen. De coronapandemie heeft die problemen vergroot en nog zichtbaarder gemaakt. Zembla staat hier in de aflevering van vanavond – donderdag 10 februari – bij stil. De aflevering van Zembla over jongeren met mentale problemen is te kijken om 20.25 uur op NPO2.

Jongeren met mentale problemen

Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd 1 op de 7 jongeren kampt met ernstige mentale problemen. De coronapandemie heeft die problemen vergroot en nog zichtbaarder gemaakt. Onze ‘prestatiemaatschappij’, het toegenomen individualisme en het geloof in de maakbare mens spelen vaak een rol. De jongeren hebben last van stress, angsten, depressies en eenzaamheid. Ze maken zich zorgen over hun toekomst, hun studieschuld, het klimaat en de woningmarkt. Wat is er met deze generatie aan de hand? Wat maakt deze generatie anders dan vorige generaties?

Twijfelen

Als je je zoveel zorgen maakt, is het natuurlijk ook niet gek dat je gaat twijfelen. En dan in het bijzonder je kinderwens. Daarom deel ik deze aflevering ook als kijktip. Herken je de twijfels, weet dan ook dat je niet alleen bent. Dat andere jongeren ook worstelen met mentale problemen. Andere interessante programma’s om terug te kijken zijn bijvoorbeeld Eva en de EVA’s (YouTube), In de Corona-Kreukels (Nederland, NPO Start) en Therapie (België, VRT NU).

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 10, 2022 /