Wat komt er financieel gezien kijken bij de aanschaf van een kat?

Voor bijna ieder huishouden is het gezellig om een kat als huisdier te nemen. Wanneer je als huishouden niet genoeg tijd hebt voor een hond, is een kat een gezellig alternatief. Of je moet sowieso al een kattenmens zijn, dan spreekt het voor zich om een kat te kiezen. Een kat in huis nemen klinkt heel leuk en dat is het ook, alleen moet je er wel rekening mee houden dat er ook kosten aan hebben van een kat zit. In deze blog vertellen we je daarom meer over de financiering van een kat.

Wat kost een kat gemiddeld in aanschaf 

Wat een kat kost per maand of de kosten van het aanschaffen van een kat, zijn erg afhankelijk van de kat zelf. Denk hierbij aan het feit dat de ene kat meer eet dan de ander of bijvoorbeeld aan het feit dat de ene kat misschien wel een kattenbak gebruikt en de andere niet. Zo zit er ook een groot verschil in hoe duur een kat is in de aanschaf. is het een kat met of een kat zonder een stamboom, is het een raskat of niet en zo ja welk ras is de kat. De gemiddelde aanschafprijs van een kitten met een stamboom ligt rond de €750,-, de aanschafprijs van een kitten zonder stamboom licht rond de €100,-. Hoeveel de kitten precies kost is natuurlijk sterk afhankelijk van de verkoper en daarnaast van het ras van de kitten. 

Wat kost een kat gemiddeld per maand

Ook de gemiddelde kosten per maand van een kat zijn er afhankelijk van, de grootte van de kat, het ras van de kat en ook de omgeving waarin de kat leeft. Een kat heeft natuurlijk voeding nodig. Om een richtprijs te geven hoeveel dit kost, kun je rekening houden met €25 per maand. Daarnaast wil je uiteraard ook dat je kat een beetje in luxe kan leven. Daarom kun je de kat voorzien van een mand, speeltjes, eet- en drinkbakken en een kattenbak. De kosten voor de luxe van de kat liggen gemiddeld op €150,- als het gaat om de eenmalige aanschaf. Gedurende de jaren kunnen speeltjes vervangen worden of kan er een nieuwe mand gekocht worden, deze kosten zijn niet opgenomen in het gemiddelde.

Bij de luxe spullen hebben we ook een kattenbak neergezet, een kattenbak heeft kattenbakvulling nodig. De gemiddelde kosten van kattenbakvulling liggen rond de €12,- per maand. Tot slot de kat verzekeren, het wordt sterk aangeraden om de kat te verzekeren. Een verzekering zorgt ervoor dat jouw kat altijd de beste hulp kan krijgen die de kat eventueel nodig kan hebben, daarnaast is het verzekeren van een kat ook niet duur. Het verzekeren van een kat kan al vanaf €5,19 per maand bij een partij als Petplan!      

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 1, 2022 /