De voordelen van duurzame luiers

Steeds meer (aanstaande) moeders zijn op zoek naar duurzame opties wat luiers betreft. De tijd dat alleen naar de scherpste prijs van pampers werd gekeken, ligt achter ons. Nu willen we de beste luiers voor de billetjes van onze kleintjes én tegelijkertijd ook een duurzame keuze maken. Op dit vlak heb je twee keuzes. Je kunt kiezen voor wasbare luiers of gaan voor duurzame wegwerpluiers. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wasbare luiers

Wist je dat kinderen die wegwerpluiers dragen gemiddeld goed zijn voor zo’n 25 kilo afval per maand (en dus driehonderd kilo per jaar!)? Kies je voor wasbare luiers, dan weet je in ieder geval zeker dat je veel minder afval veroorzaakt en minder CO2 uitstoot. Zelfs als je de productie en het wassen meetelt, hebben wasbare luiers nog minder impact op het milieu, aldus Milieu Centraal. In deze tijd hoef je trouwens ook niet meer moeilijk te doen met hydrofiele doeken, zoals – in ieder geval mijn moeder – dat vroeger deed. Er zijn nu eenvoudige broekjes verkrijgbaar met klittenband of drukknoopjes.

Billenboetiek

Kijk bijvoorbeeld naar de wasbare luiers bij Billenboetiek. Die zijn verkrijgbaar in tal van vrolijke kleurtjes en leuke prints. Je kunt kiezen voor twee verschillende luiersystemen. Zo heb je de basisluier met overbroekje. Maar je kunt ook kiezen voor het alles-in-één systeem, dat eventueel kan worden aangevuld met een inlegger. Vind je het lastig om te kiezen dan heb je zelfs de mogelijkheid om een (digitaal) consult te boeken, waarbij alles wordt uitgelegd.

Voordelen wasbare luiers

Wasbaar luieren heeft trouwens nog meer voordelen dan alleen het duurzaamheidsaspect. Ja, in basis is het een flinke investering, maar vervolgens bespaar je de nodige euro’s. Zeker in het geval van een tweede of derde kindje. Daarnaast is er een verband aangetoond dat kinderen die wegwerpluiers dragen later zindelijk worden. Omdat een wegwerpluier zo snel vocht opneemt, merkt een kindje amper dat het geplast heeft. Dat is bij een wasbare luier wel anders. En als ouder hoef je je echt geen zorgen te maken over dat het viezer is of veel gedoe. Het inlegvel gooi je weg met ontlasting en de wasmachine doet de rest… Kortom: zeker interessant om je in te verdiepen én al helemaal als je een duurzame keuze wil maken.

Duurzame luiers

Wil je wasbare luiers combineren met gewone luiers combineren, dan kun je zeker ook duurzame keuzes maken. Steeds meer luierleveranciers zetten namelijk sterk in op duurzaamheid. Werd er traditioneel vaak gewerkt moet moeilijk afbreekbare materialen, zoals papierpulp, plastic en absorptiekorrels. Nu kiezen leveranciers voor biologisch afbreekbare, composteerbare materialen. Ook bij de productie wordt gekeken of dit CO2-neutraal kan. Zo lees ik bij Kit & Kin dat een normale wegwerpluier vijfhonderd jaar nodig heeft om af te breken; alle onderdelen van hun wegwerpluiers – inclusief de verpakking – breken dan weer af binnen drie tot zes jaar. Dat is een heel verschil. En zo zijn er tegenwoordig echt ontzettend veel verschillende merken, waardoor je een duurzame keuze kunt maken, die ook nog eens bij jouw portemonnee past. Zelfs als je wasbaar luieren niet ziet zitten, kun je op deze manier toch je steentje bijdragen aan het milieu.

april 7, 2022 /