Duurzaam bezig zijn + besparen met zonnepanelen

Het is heel menselijk over dingen te twijfelen. Door goed over keuzes na te denken ben je je bewuster van de gevolgen en vergroot je de kans dat je de beste keuze maakt. Iedere dag weer maken we allerlei afwegingen. Over grote dingen, zoals een kinderwens. Of over kleinere dingen, zoals het wel of niet laten plaatsen van zonnepanelen. Mensen twijfelen hier bijvoorbeeld over omdat ze de investering (te) groot vinden of omdat ze zich afvragen of het ook in de toekomst nog wel rendabel is.

De voordelen van zonnepanelen

Welke redenen er dan zijn om wel te kiezen voor zonnepanelen? Allereerst wordt het belang van de energietransitie steeds duidelijker. Klimaatveranderingen met ingrijpende gevolgen worden een steeds realistischer scenario, als we niet snel overstappen van fossiele op duurzame energie. Daarnaast zijn er ook de financiële voordelen. De energieprijzen zijn het afgelopen halfjaar gigantisch gestegen. Zelfs met een afbouw van de salderingsregeling, kun je nog steeds flink besparen met zonnepanelen.

Blijven zonnepanelen rendabel?

Dat aangekondigde einde van de salderingsregeling is zoals gezegd voor veel mensen een reden voor twijfel om zonnepanelen te nemen. Toch heeft juist het uitstel gezorgd voor een wat langere terugverdientijd. Hoe dat zit? Mensen met een woning met zonnepanelen maken nu gebruik van de zogeheten salderingsregeling. De afgenomen en het overschot aan opgewekte energie (dat je niet direct zelf gebruikt) worden door de energieleverancier tegen elkaar weggestreept. Je betaalt hierdoor alleen nog maar belasting over het netto overgebleven deel. De salderingsregeling zou afgebouwd worden met ingang van 2023. Intussen is duidelijk dat dit niet haalbaar is, en is de start van de afbouw (minimaal) een jaar opgeschoven. Dit geeft nog een jaar extra de tijd maximaal te profiteren.

Ook tijdens en na de afbouw bespaar je overigens nog steeds op je maandelijkse energielasten. Gedurende een jaar of acht wordt alleen het gedeelte van de opgewekte energie dat je mag salderen steeds kleiner. Zodra de salderingsregeling volledig is afgeschaft, ben je je overschot aan opgewekte energie niet zomaar kwijt. Energieleveranciers geven er nu een terugleververgoeding voor. Waar de terugverdientijd met salderen ongeveer zeven jaar was, zal dat in de toekomst wat langer worden.

Dit maakt de investering een beetje kleiner

Verder is het ook nog wel goed om even in te gaan op het argument dat zonnepanelen een wel heel grote investering zijn. Het is waar dat het gemiddeld ruim vierduizend euro kost. Maar wist je dat je dat nog steeds de btw mag aftrekken? Dit scheelt al ruim twintig procent op het totaalbedrag. En dat je woning er waarschijnlijk ook nog eens een hoger energielabel door krijgt, en daardoor in waarde stijgt?

Je woning nog duurzamer maken

De duurzaamheid van een woning hangt van twee zaken af. Ten eerste het vermogen om zelf duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. Daarnaast speelt ook het energieverbruik natuurlijk een rol. Wil jij je elektriciteitsverbruik verminderen? Dat is onder andere mogelijk door je woning volledig te verlichten met LED-verlichting. Meer hierover lees je in het eerder verschenen artikel ‘Hoe kies je de perfecte LED-lampen voor jouw woning?’.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 12, 2022 /