Hoe kies je de perfecte LED-lampen voor jouw woning?

Led verlichting, we kennen het inmiddels allemaal wel. En we horen altijd dat de voordelen groot zijn. Overal wordt aangegeven dat we allemaal op LED over moeten stappen. Maar waarom precies? Wat zijn de voordelen van LED-lampen? Welke soorten zijn er? Tijd om er eens in te duiken.

Energiebesparend vermogen

Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor LED-lampen boven halogeenlampen is hun energiebesparend vermogen. LED is veruit de slimste oplossing als het gaat om interieurverlichting. Zo verbruiken LED-lampen tot 90% minder energie dan halogeenlampen; ze hebben namelijk minder watt nodig.

Daarnaast hebben LED-lampen ook een veel langere levensduur dan halogeen- of gloeilampen. Dit betekent minder onderhoud, omdat ze na montage jarenlang meegaan.

Minder energie, een lager wattage en een langere levensduur staan dus gelijk aan een aanzienlijke geldbesparing voor zowel huishoudens als bedrijfspanden. Door over te schakelen op LED-lampen kun je tot wel 20% besparen op je energierekening. Willen we dat niet allemaal? Zeker nu we massaal aan het thuiswerken zijn én dus meer stroom verbruiken.

Wat zijn de voordelen van LED-lampen?

LED-lampen zijn energiebesparend, omdat ze efficiënter zijn in het omzetten van elektriciteit, gemeten in watt. In licht gemeten heb je het over lumen. Met een gemiddelde LED-lamp die ongeveer 80-100 lumen per watt uitstraalt, terwijl een gloeilamp slechts 40-50 lumen per watt kan zijn.

De levensduur van een LED-lamp is 10 tot 20 keer langer dan de gemiddelde levensduur van een gloeilamp en 20-25 keer langer dan een typische halogeenlamp. LED-lampen kunnen in feite overal tussen de 15.000 en 30.000 uur meegaan, afhankelijk van de kwaliteit. Dat is meer dan 11 jaar, als je de gloeilamp 12 uur per dag gebruikt.

Soorten LED-lampen

LED-lampen zijn er in alle maten en armaturen. Ze zijn gemaakt om gewoon in bestaande armaturen te passen. Dit zorgt ervoor dat je de armaturen niet hoeft te vervangen. Je kiest gewoon het juiste type fitting en kunt de lampen meteen omwisselen.  LED-lampen zijn er in alle vormen die we kennen, of het nu gaat om standaard spots, buizen, bouwlampen en nog veel meer.

Zijn LED-lampen dimbaar?

Dimbare LED-spots zijn op grote schaal verkrijgbaar, hoewel de meeste dimbare LED spots niet werken met traditionele dimmers en een LED-dimschakelaar nodig hebben. Daarom kun je bij een bestaande dimschakelaar controleren of er een nieuwe dimbare LED-driver nodig is:

  • De lampen flikkeren: soms kunnen de lampen flikkeren als het licht helder is, hoewel dit vaker voorkomt, ze flikkeren als de lampen laag gedimd zijn.
  • De dimmodule zoemt: als je een zoem of een brom van de dimmer zelf hoort, is dat een indicatie dat de dimmer niet compatibel is.

Zijn LED-lampen veilig?

In tegenstelling tot oudere gloeilampen bevatten LED lampen geen kwik, dus zijn ze veel veiliger in het gebruik. Ze geven ook heel weinig warmte af, waardoor ze veilig aan te raken zijn na gebruik. En ook van vervuilende straling is bij de LED-lamp geen sprake. Verder is het vermeldenswaard dat LED-lampen op lage spanning werken en daarom veilig worden geacht in vergelijking met andere verlichtingssystemen.

Wat maakt LED-lampen milieuvriendelijk?

Ten eerste zal het gebruik van LED-lampen en het vervangen van oude gloeilampen of CFL-lampen helpen om de uitstoot van koolstof te verminderen, omdat ze minder energie verbruiken. Ten tweede verspillen LED-lampen geen energie, zoals gloeilampen die energie verspillen door de warmte die door de lamp wordt geproduceerd. Ook bevatten LED-lampen, zoals reeds vermeld, geen schadelijke metalen zoals lood en kwik, die tot de meest giftige zware metalen behoren die bekend zijn.

Hoe kies ik een LED-lamp?

Bij het kiezen van nieuwe LED-lampen moet je rekening houden met deze tips:

  • Kijk naar lumen, niet naar watt.
  • Selecteer de kleur die je wilt bereiken; warm of koel licht.
  • Pas de vorm van de lamp aan jouw armatuur aan
  • Kies de juiste dimbare LED-lamp of vervang de dimschakelaar.

Tot slot

Wil je meer weten over LED verlichting? Kijk dan eens op de website van Letsleds, daar vind je veel informatie en mooie producten.

Wij hebben inmiddels de overstap gemaakt. We hebben daarvoor gekozen om te werken met dimmers én bewegingssensoren. Ik vind het ideaal! Altijd de lichtsterkte die past bij het moment. En nooit lampen laten branden in ruimtes waar je toch niet bent. Dat kan ik aan iedereen aanraden die met de verlichting in huis aan de slag gaat.


Twijfel jij over je kinderwens?

mei 29, 2020 /