Schaduw kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Er zijn verschillende soorten kamerplanten, met verschillende soorten eigenschappen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan niet giftige en giftige kamerplanten. Maar ook de water- en lichtbehoefte van planten. De ene kamerplant is een echte schaduwplant, terwijl een andere plantensoort liever direct zonlicht krijgt. De eigenschappen van een plant zijn essentieel bij de keuze voor een geschikte kamerplant.

Verschillende soorten licht

Iedere plant heeft zijn eigen hoeveelheid zonlicht nodig. Als een plant te veel zonlicht krijgt, dan bestaat er een kans dat de bladeren gaan verbranden. Dit kun je zien door het lichter worden van het blad en uiteindelijk volledig vergeelde bladeren.

Plaats planten dan ook altijd op een plek naar voorkeur. Als het gaat om lichtbehoefte van planten, dan kun je de lichtbehoefte verdelen in vier soorten:

 • Schaduw
  • Schaduwplanten hebben twee uur (gefilterd) zonlicht per dag nodig.
 • Halfschaduw
  • Planten die graag in de halfschaduw staan hebben zo’n drie tot vier uur per dag (gefilterd) zonlicht nodig.
 • Indirect zonlicht
  • Planten die graag in indirect zonlicht staan hebben maximaal 5 uur per dag (gefilterd) zonlicht nodig.
 • Direct zonlicht
  • En tot slot: planten die graag in direct zonlicht staan hebben vijf of meer dan vijf uur per dag zonlicht nodig.

Planten gebruiken licht als energie

Planten gebruiken de energie van zonlicht om koolstofdioxide om te zetten in zuurstof en glucose. Dit proces wordt ook wel fotosynthese genoemd. Het is dan ook belangrijk dat planten de juiste hoeveelheid zonlicht krijgen.

Zodra planten te weinig zonlicht krijgen kan de plant geen energie meer aanmaken. Hierdoor zal de plant uiteindelijk afsterven. Controleer daarom altijd goed wat de behoeften zijn van de plant, voordat je een kamerplant aanschaft. Als je merkt dat een plant niet de juiste lichtbehoefte krijgt, kan dit lastig te verhelpen zijn. Voordat planten tekenen tonen van teveel of te weinig licht, zijn er al meerdere processen gestopt met werken.

Deze planten hebben weinig licht nodig

De volgende 5 plantensoorten hebben weinig licht nodig. Op Studioplant.com kun je een volledig overzicht bekijken met kamerplanten die weinig licht nodig hebben.

1. Sansevieria

Sansevieria planten kunnen op vrijwel iedere locatie worden neergezet. Van fel indirect zonlicht tot (half)schaduw. In de schaduw zal de Sansevieria wel relatief langzamer groeien. Dit maakt de Sansevieria een makkelijke kamerplant.

2. Dracaena

De Dracaena groeit het beste op een locatie met weinig licht. Zodra de Dracaena te veel zonlicht krijgt kunnen de bladeren zelfs verbranden.

3. Kentia palm

In tegenstelling tot andere palmen geeft de Kentia palm de voorkeur aan indirect zonlicht tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de palm zeker geen direct zonlicht krijgt. Kentia palmen houden niet van warmte en fel zonlicht.

4. Aglaonema

Aglaonema’s passen zich makkelijk aan. De locatie waar je de plant neerzet is dan ook niet zo belangrijk. Van een lichte plaats met indirect zonlicht tot een schaduwrijke locatie. Aglaonema’s vinden schaduw prima!

5. Philodendron

Philodendrons hebben indirect zonlicht tot halfschaduw nodig. Een Philodendron laat al gauw merken als de plant te veel zonlicht krijgt. Bij te veel zonlicht verkleuren de bladeren van een Philodendron geel.

Kamerplanten en kunstmatige verlichting

Als er te weinig zonlicht in huis komt, kan dit lastig zijn voor sommige plantensoorten. Het is dan een mogelijkheid om met kunstmatige verlichting planten te voorzien in hun lichtbehoefte.

Een slimme LED-verlichting is vaak de beste keuze. Deze lamp is energiezuinig, makkelijk te dimmen en heeft verschillende kleurtemperaturen. Bij voorkeur krijgen de meeste kamerplanten blauwe LED-verlichting. Bij bloeiende planten wordt aangeraden om het blauwe licht wat roder te maken.

mei 23, 2022 /