Zo kom je een vechtscheiding financieel goed door

Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, moet er van alles geregeld worden. Als jullie in goed overleg besloten hebben om te scheiden, levert dit vaak geen problemen op. Kunnen jullie elkaar niet meer luchten of zien? Dan wordt het een stuk lastiger. Mogelijk draait de scheiding zelfs wel uit op een vechtscheiding. Als het een slepend traject wordt, kan een scheiding je behoorlijk veel geld kosten. Hier zit je uiteraard niet op te wachten, maar soms ontkom je er gewoon niet aan. Gelukkig kun je wel het nodige doen om de kosten te drukken. Benieuwd wat je kunt doen? In deze tekst vertellen wij je hoe je een vechtscheiding financieel goed doorkomt.

Je bent niet verzekerd voor een scheiding

Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan ben je verzekerd voor juridische hulp bij een conflict. Omdat er bij een vechtscheiding sprake is van een conflict, denken veel mensen dat zij in zo’n situatie een beroep kunnen doen op deze verzekering. Helaas heb je geen recht op rechtsbijstand bij een scheiding. De meeste verzekeraars hebben zaken die te maken hebben met scheiden of uit elkaar gaan, een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap, alimentatie, ouderlijk gezag of omgangsregelingen en de verdeling van vermogen namelijk uitgesloten. Een rechtsbijstandverzekering afsluiten tijdens een conflict heeft sowieso geen zin, ook als het conflict niet met één van de eerder genoemde zaken te maken heeft.

Zoek uit wat er voor het huwelijk is afgesproken

Wanneer twee mensen met elkaar in het huwelijksbootje stappen, worden er vaak afspraken gemaakt. Zo trouwen veel mensen bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen. Nadat jullie elkaar het ja-woord gegeven hebben, betekent dit dat alle spullen van jullie samen zijn. Dit geldt ook voor jullie geld. Als de één (aanzienlijk) meer bezit dan de ander, kunnen hierover afspraken worden gemaakt. Daarom is het raadzaam om altijd een blik te werpen op de afspraken die jullie voor het huwelijk gemaakt hebben. Hierdoor kun je onderaan de streep veel geld besparen.

Maak samen een scheidingsplan

Zijn er geen afspraken gemaakt over het verdelen van de spullen en het vermogen? Dan kan het een behoorlijk gesteggel worden. Om ervoor te zorgen dat alles eerlijk verdeeld wordt, kunnen jullie het beste een scheidingsplan opstellen. Het is mogelijk om hier een professional voor in te schakelen, maar via het internet kunnen jullie ook zelf zo’n plan opstellen. Jullie besparen hierdoor allebei geld, waardoor je een vechtscheiding financieel beter doorkomt.

Schakel hulp in

Als het jullie niet lukt om er samen uit te komen, zit er niets anders op dan professionele hulp in te schakelen. Schakel niet de eerste beste professional in die je tegenkomt, maar neem hier de tijd voor. Wanneer je tijd en moeite steekt in het vinden van een professional kun je namelijk flink wat geld besparen. Zo slaag je er mogelijk in om een goedkope mediator te vinden die jullie kan helpen om alle plooien glad te strijken. Je kunt je ook tot een advocaat of jurist richten. Het nadeel hiervan is alleen dat je er vaak aanzienlijk meer voor betaalt dan voor een mediator.

juni 22, 2022 /