Ryan is zwanger: 3Doc over non-binair trans met kinderwens

De documentaire Ryan is zwanger over een non-binair trans persoon met kinderwens is vanavond – woensdag 3 augustus – om 22.15 uur te kijken als 3Doc bij BNNVARA (op NPO3). In de reeks worden Ryan en David gevolgd , die graag hun kinderwens willen uit laten komen mét alle hindernissen vandien.

Dit bericht verscheen voor het eerst op Twijfelmoeder op 26 mei 2022 en is bijgewerkt op woensdag 3 augustus 2022.

Documentaire Ryan is zwanger

Als je Ryan en David -allebei met volle baard- op straat tegenkomt zou je niet denken dat zij samen een biologisch kindje kunnen krijgen. En toch gaat die kinderwens wat hen betreft wél in vervulling. Ryan (die/diens) is non-binair trans persoon en wil zwanger worden van diens partner David (hij/hem).

Zwanger als non-binair trans persoon

Gedurende hun reis lopen ze tegen de mogelijkheden en beperkingen van allerlei systemen op. Zo kan Ryan bijvoorbeeld geen zwangerschapsverlof krijgen omdat die op diens werk staat geregistreerd als ‘M’, als man dus, terwijl die als ouder wel degelijk het kindje in de buik draagt. Wat als zwangerschapsverlof geen vanzelfsprekendheid is? Of je je als trans persoon continu moet verantwoorden voor je kinderwens? Wat komt Ryan tegen als die niet als moeder geregistreerd wil worden? Strijdbaar trotseren Ryan en David samen alle hobbels op de weg naar het ouderschap. Een avontuur dat aanzet tot nadenken over hoe modern en inclusief onze samenleving eigenlijk is.

Uitzonderlijke zwangerschap

De documentaire van regisseur Özgür Canel toont de kwetsbaarheid van een uitzonderlijke zwangerschap. Ryan ging jaren geleden al in transitie en diens lichaam veranderde naar diens wensen. Ondanks de hormonen bleef een zwangerschap mogelijk. Ook David had in zijn leven niet verwacht een eigen kindje op de wereld te kunnen zetten totdat Ryan in zijn leven kwam en die droom toch opeens mogelijk werd.

Özgür Canel

De BNNVARA 3Doc: Ryan is Zwanger van regisseur Özgür Canel vertelt een bijzonder verhaal over de (on)mogelijkheden van onze inclusieve samenleving waar buiten de lijntjes weliswaar meer ruimte is, maar waar ook nog steeds veel onbegrip leeft. 3Doc: Ryan is Zwanger is een productie van BNNVARA en te kijken in de herhaling op 3 augustus 2022 om 22.15 uur op NPO3. Hij is daarnaast ook via NPO Start terug te kijken.. Eerder kon je natuurlijk ook al kijken naar de transgender zwangerschap van Rowan & Louisa. Ook interessant het boek Queer baby.

Foto: BNNVARA.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 3, 2022 /