Sofie Steenhaut maakt podcast Club Angst over ‘anxiety’

Heb jij last van een angst- of depressieve stoornis? Is dat de reden dat je twijfelt over je kinderwens? Of ben je juist geïnteresseerd in dit thema. Dan hebben we een nieuwe podcast ontdekt, die interessant voor jou kan zijn. Maak in dit artikel kennis met de podcast Club Angst van Sofie Steenhaut.

Podcast Club Angst

Sofie Steenhaut was 16 toen ze voor het eerst symptomen kreeg van wat later een angst- en depressieve stoornis bleek te zijn. Op sociale media lijkt het alsof elke jongere ‘anxiety’ heeft. Maar waar zijn die dan allemaal? Zou het niet leuk zijn om een clubje te vormen? Dus dat is exact wat Sofie Steenhaut doet. Op basis van haar eigen ervaringen gaat ze in gesprek met clubleden en experts. Welkom bij de pocast Club Angst. Deze podcast van sofie Steenhaut, Canvas en House Of Media is te beluisteren via VRT MAX.

Luister ook: De angstpodcast van Daan Heerma van Voss.

Puberteit

Aflevering 1: ‘t Zullen de hormonen zijn – angst en de puberteit – Sofie doet een oproep naar clubleden op de radio. In afwachting van reacties gaat ze langs bij psychiater Hilde Sijmons, want wat is angst eigenlijk? En hoe is het bij Sofie allemaal begonnen? Om daar een antwoord op te vinden, schakelt ze de hulp in van haar ouders.

Omgeving

Aflevering 2: All by myself – angst en onze omgeving – Sofie gaat babbelen met haar eerste clublid Isabeau. Zij vertelt over haar eerste paniekaanval en hoe haar angsten erger werden tijdens de coronapandemie. Professor Inez Germeys vertelt hoe belangrijk een goede omgeving is voor onze mentale gezondheid.

Relaties

Aflevering 3: I’ll be there for you – angst en relaties – Hoe vertel je over je angsten tegen je vrienden? En wat kan je doen als ouder? Sofie bespreekt het met clubleden Luna en Matthijs en de mensen dicht bij hen. Ze praat ook met haar lief Fabrice. Hoe is het voor hem om samen te zijn met iemand die een angststoornis heeft? Psycholoog Annelies Van Den Haute geeft meer uitleg.

Taboe

Aflevering 4: Speak up – angst en het taboe – Clublid Gian vond het als tiener moeilijk om te praten over zijn gevoelens. Hij werd opgevoed met het idee dat jongens geen emoties tonen, terwijl Sofie zich net snel in het hokje van ‘hysterische vrouw’ geduwd voelt. Waar komen die ideeën vandaan? Psycholoog Annelies Van Den Haute vertelt hoe hardnekkige stereotypen ons leven beïnvloeden en Nico en John tonen met hun podcast ‘Men Talk Too’ hoe het ook kan.

Werk

Aflevering 5: Under Pressure – angst en werk – Club Angst wordt steeds groter. Stef werkt mee aan de podcast en blijkt ook last te hebben van paniekaanvallen. Sofie praat met hem en clublid Lien over hoe je omgaat met een angststoornis op de werkvloer. Ze gaat ook langs bij Hilde Oosterlinck van Compagnie De Sporen, het centrum waar Sofie zelf langs ging om haar te begeleiden naar werk. Maar het maken de podcast begint zijn tol te eisen bij Sofie.

Sociale media

Aflevering 6: Sharing is caring – angst en sociale media – Een podcast maken over je eigen angststoornis en je verhaal herbeleven blijkt moeilijker dan verwacht. Sofie heeft het lastig en zoekt steun bij haar team en clublid Evangeline. Zij deelt haar angstverhaal in de vorm van mooie illustraties op sociale media. Hoe gaat zij daarmee om? Hoe reageren mensen op haar verhaal? En dragen sociale media bij aan onze angst of kan het net helpen om ons minder alleen te voelen?

Hulpverlening

Aflevering 7: ​ May the odds ever be in your favor – angst en de hulpverlening – Club Angst maakt de eindafrekening op van de hulpverlening: wat waren hun grootste struikelblokken, drempels en moeilijkheden? Hoe zit het met wachttijden en medicatie? En wat met de lange zoektocht naar de juiste psycholoog of therapievorm? Sofie praat met alle clubleden en Ingrid De Jonghe van TEJO.

Toekomst

Aflevering 8: Join the club – angst en de toekomst – Sofie kijkt samen met haar producer en eindredacteur Ella terug op het maken van de podcast. Welke lessen trekt ze uit ‘Club Angst’? Hoe gaat het met de clubleden na de opnames? En vooral: wat nu?

Twijfel jij over je kinderwens?

november 29, 2022 /