Zwanger (worden)? Vergelijk zorgverzekeringen!

Gaan je twijfels steeds meer ‘richting een ja’ en willen jullie aankomend jaar proberen of zwanger worden lukt? Of ben je misschien zelfs net zwanger? Dan is het goed om je zorgverzekering onder de loep te nemen en de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Dit is het moment; je kunt aan het eind van het jaar weer wisselen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Ben je zwanger of wil je zwanger worden, vergelijk zorgverzekeringen dan meteen. Wat er qua zwangerschap en randzaken wordt vergoed verschilt namelijk enorm per verzekeraar. Zaken waar ik destijds persoonlijk op heb gelet, is of er vergoedingen waren voor een kraampakket, zwangerschapscursus en hoe het zat met de kosten van een poliklinische bevalling en hoeveel uur kraamzorg er werd aangeboden. Hieronder gaan we daar iets verder op in, maar eerst staan we stil bij wat er sowieso wordt vergoed vanuit de basisverzekering in 2023.

Vergoeding zwangerschap basisverzekering 2023

Natuurlijk wordt er op het gebied van zwangerschap en bevalling ook het nodige vanuit de basisverzekering vergoed (in 2023). Denk hierbij aan de kosten van de verloskundige, de noodzakelijke prenatale echo’s, maar ook prenatale testen. Ook de kosten van huisarts worden vergoed. Hetzelfde geldt voor fysiotherapie bij (zwangerschaps)incontinentie. Wat de bevalling betreft is er standaard een vergoeding bij een thuisbevalling en bij een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak. En er zijn standaard ook een aantal uren kraamzorg die worden vergoed, waarbij je zelf nog een extra bijdrage betaald. Wat goed is om te weten, is dat je hierbij ook je eigen risico niet verliest. Maar er zijn dus ook nog de nodige zaken, die alleen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Kraampakket verzekeraar

Wat het kraampakket betreft, verschilt dit echt enorm van verzekeraar. De ene biedt het standaard aan, bij een ander dien je een duur aanvullend pakket te hebben om er recht op te hebben. Maar het kan ook zo maar zijn dat een kraampakket aanvragen bij de verzekeraar helemaal geen optie is. Nu is een kraampakket in basis ook niet zo heel duur – zo rond de 30,- euro – dus alleen voor het pakket hoef je geen duurder pakket te kiezen. Vergelijk het wel als je zorgverzekeringen onder de loep neemt.

Zwangerschapscursus

De vergoedingen voor een zwangerschapscursus variëren echt enorm per verzekeraar. Ik kreeg ruim vijf jaar geleden bij mijn verzekeraar bijvoorbeeld 200,- euro. Hierdoor konden we zelfs een privé-puf-cursus volgen bij een dame die ook allerlei BN’ers tot haar klanten mag rekenen. Als ik anno 2023 kijk naar de vergoedingen voor een zwangerschapscursus dan zie ik dat dat echt hoog was, want er zijn ook verzekeraars die dit helemaal niet aanbieden of maar vijftig euro per zwangerschap. Kortom: ook hier kan het lonen om de verschillende verzekeraars even te vergelijken.

Vergoeding poliklinische bevalling

Als je in het ziekenhuis dient te bevallen vanwege een medische noodzaak, dan worden alle kosten volledig gedekt door je basisverzekering. Er geldt ook geen eigen risico. Wil je toch in het ziekenhuis bevallen, maar is er geen medische noodzaak, dan spreek je over een poliklinische bevalling. Voor de poliklinische bevalling geldt een standaard vergoeding van 236,- euro die zorgverzekeraars vergoeden bij gecontracteerde aanbieders. Hoeveel jezelf dan nog bij dient te dragen is afhankelijk van de kosten van het ziekenhuis of geboortecentra. Maar vaak moet je denken aan een eigen bijdrage van zo’n driehonderdvijftig tot vierhonderd euro. Kijk, als je dit via de aanvullende verzekering wel vergoed krijgt, dan loont het echt om verschillende verzekeraars te vergelijken (of voor een duurder pakket te kiezen). Ik heb wat dat betreft echt hele rekensommen gemaakt met de verschillende scenario’s.

Kraamzorg

Wat de kraamzorg betreft, betaal je in 2023 4,80 euro per uur. Beval je met medische noodzaak in het ziekenhuis, dan krijg je de kraamzorg daar gratis. Beval je zonder medische indicatie in het ziekenhuis, dan zijn de kosten 19,- euro voor de moeder en 19,- euro voor het kind en kom je dus op 38,- euro per dag. Vanuit de aanvullende verzekering kun je die eigen bijdrage soms (gedeeltelijk) vergoed krijgen voor een x-aantal uur. Nu begrijp ik vanuit medewerkers die in de kraamzorg actief zijn, dat – mede door corona en personeelstekorten – het aantal uur kraamzorg dat je krijgt steeds minder wordt. Dan kun je dus gekozen hebben voor de max qua verzekering, maar het kraamzorgbureau hoeft dat aantal uur dan niet te draaien. Het is dus ook zaak om bij je keuze voor bureau ook te kijken naar hoeveel kraamzorg ze zelf aanbieden.

Zorgverzekering en zwangerschap

En zo zijn er nog tal van andere zaken om op te letten bij je vergelijking van zorgverzekeraars in het geval van een mogelijke zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan of er een vergoeding is voor advies bij borstvoeding of de huur / aanschaf van een elektrische borstkolf. En wat dacht je voor het aantal behandelingen bij de fysio- of oefentherapeut dat je hebt; die kun je tijdens of na de zwangerschap namelijk wel nodig hebben.

Upgrade

Wist je trouwens dat je bij sommige verzekeraars ook gedurende het verzekeringsjaar je aanvullende verzekering kunt aanpassen? Je kiest dan als het ware voor een upgrade. Als je dus het aanvullend pakket nog niet nodig hebt, omdat je niet zwanger bent en ook twijfelt, zou je er voor kunnen kiezen om voor de basis te gaan en te kijken of je die gedurende het jaar mag updaten als je toch zwanger bent.

Vergelijk zorgverzekeringen als je zwanger bent of wilt worden; het loont echt, weten we uit eigen ervaringen. En dat is fijn in deze tijd, waarbij de verzekeraars hun tarieven helaas weer hebben verhoogd.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 25, 2022 /