Column
Bevallen als een BN’er met privé pufcursus Fijn Zwanger

Bevallen als een BN’er? Ja, wij gaan voor een privé pufcursus en volgen daarmee het voorbeeld van onder andere Victoria Koblenko, Bobbi Eden en Kim Kötter. Ook zij kozen voor de adviezen van Sabine de Groot van Fijn Zwanger. Dat snap ik wel: zij biedt namelijk privécursussen aan.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Wij kiezen daar ook voor. Nee, niet omdat ik geen starende blikken tijdens de pufcursus wil, maar simpelweg omdat mijn lief en ik het anders niet in ons drukke leven voor elkaar krijgen om samen een zwangerschapscursus te volgen. En dat is wat wij absoluut willen: de les(sen) samen volgen. Ik moet dan het fysieke werk doen tijdens de bevalling; mijn lief gaat me natuurlijk wel bijstaan. Daarom is het belangrijk dat hij alle tips en adviezen ook kent. Ik ben die als het zover is waarschijnlijk toch vergeten. Laat de cursussen van Fijn Zwanger nu absoluut ‘mannenproof’ zijn. Als ik dat zinnetje lees in een blog van Sabine weet ik ‘daar gaan wij voor’.

De groepscursussen in het weekend zitten vol of worden gegeven op een moment dat wij niet kunnen. Maar voor een privécursus heeft Sabine – die dan zelf zwanger is van haar derde – nog plaats. Zo stappen wij als ik 36 weken zwanger ben op een maandagochtend in de auto op weg naar de Veluwe. In Putten worden we hartelijk ontvangen door Sabine. Meteen voel ik de klik. Hier kan ik mezelf zijn; mijn onzekerheden delen, maar ook ontzettend hard lachen. Dat gaan vier fijne uurtjes worden.

In deze 1-daagse bevalcursus vertelt Sabine meer over technieken als hypnobirthing en mindfullness. Klinkt dat zweverig? Nee joh, het is hip, leuk en luchtig. Met een grote kop thee en lekkere hapjes worden wij voorbereid op de bevalling. Alles gebeurt met het idee dat ik straks ontspannen en liefdevol kan bevallen. Zo hebben we het over bevalhoudingen (waarom moet dat liggend in bed?), over bevallen in bad, over het bevalplan en over hoe je een fijne relaxte sfeer kan creëeren. Hiervoor krijgen we ook nog muziek mee, zodat ik thuis kan oefenen.

Nu denk je misschien wordt er nog gepuft met het mantra ‘deze wee komt nooit meer terug’, maar daar heeft Sabine een andere methode voor. Een minuut lang krijg ik een enorme ijsklomp in mijn handen geduwd. Steeds opnieuw. En iedere keer proberen we een manier uit om deze minuut zo fijn mogelijk te laten verlopen, zonder dat het me veel energie of moeite kost. En laat me dat nu heel goed afgaan. Dankzij deze oefening ga ik dan ook vol vertrouwen mijn bevalling tegemoet. Dit kan ik aan!

Daarnaast hebben we een heel fijn gesprek over de rol van de verloskundige. Onder invloed van de hormonen heb ik namelijk heel wat op te merken over het contact. Maar wat hoort eigenlijk. Door er met Sabine over te spreken, krijg ik een goed beeld én weet ik hoe we zelf de regie kunnen houden. Dat idee brengt zoveel rust. Wij bepalen – mits het medisch allemaal mogelijk is – straks hoe we het gaan doen.

Die uren beleven mijn lief en ik echt samen. We zijn al een team, maar deze pufcursus kun je vergelijken met het trainingsweekend van een profclub voor een belangrijke wedstrijd. We worden echt klaargestoomd. Doordat we vervolgens weer ruim een uur de auto in moeten naar huis hebben we ook alle tijd om te evalueren en nogmaals uit te spreken hoe we er in staan en wat we willen. Wij zijn er klaar voor. Laat die weeën maar komen.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
5 comments
 • Wat heb je aan een pufcursus tijdens je bevalling?
  apr 03, 2018 (21:16)

  […] Zoals je eerder hebt kunnen lezen, hebben we meteen een klik met Sabine. Ze heeft ons allerlei handige tips gegeven. En zelfs ik – die zo tegen de bevalling op zag – kijk er na de privécursus zelfs naar uit. Laat de kleine man maar komen. Dit gaat mij lukken. Doen we gewoon. En wel via onze manier. Ik heb tijdens de laatste bezoeken aan de verloskundige de regie nog meer in handen genomen en heb duidelijk aangegeven dat ik naar het ziekenhuis wil. De verloskundige kan zich hier op het moment supreme ook in vinden. Tijd dus om naar het Maasziekenhuis in Boxmeer te vertrekken voor het échte werk. […]

 • Ontsluiting… wanneer mag ik naar het ziekenhuis?
  apr 03, 2018 (14:50)

  […] mogen, is uitgebleven. De tips (of zijn het meer smoesjes)  voor een snellere opname die we van FijnZwanger hebben gekregen, kunnen in de kast blijven. Die hadden we namelijk wel bedacht, haha. Wat fijn dat […]

 • Zen voor een prikkie; me-time met Kruidvat
  jun 16, 2017 (14:34)

  […] is? Nou, die maakt je rustig en zorgt dat lichaam en geest weer in balans komen. Tijdens de pufcursus gaf Sabine dat ook als tip mee; zorg voor wat sinaasappelaroma in de kamer en je zult je een stuk […]

 • Daisy
  mei 15, 2017 (14:19)

  Klinkt inderdaad fijn. Ik kan alleen bevallen door een geplande keizersnede (persen zou te gevaarlijk zijn voor mij). Dus dit soort dingen heb ik tijdens de zwangerschap niet gehad en ga ik ook niet nodig hebben… Soms vind ik dat best een beetje jammer.

 • Pufcursus: moet dat echt als je zwanger bent?
  mei 14, 2017 (22:41)

  […] En als je dan echt geen idee meer hebt, komt er opeens toch iets voorbij dat meteen goed voelt. Ik lees een blog van Sabine van FijnZwanger. Tijd om eens met haar te mailen… Klik hier om het vervolg te lezen. […]

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: