Documentaire Belaagd: 2Doc over grensoverschrijdend gedrag

In de KRO-NCRV 2Doc: Belaagd vertellen vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis. Voor de documentaire hebben zij besloten het zwijgen te doorbreken. Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich namelijk niet tot die paar incidenten die het nieuws halen; het lijkt een structureel probleem waar alle vrouwen in Nederland vroeg of laat mee te maken krijgen. De documentaire Belaagd is vandaag – vrijdag 9 december – om 22.20 uur te kijken op NPO2.

Je bent niet alleen

Ik deel dit op Twijfelmoeder, omdat ik weet dat er door seksueel misbruik ook vrouwen zijn die twijfelen aan hun kinderwens. Soms kun je je hierin ook heel alleen voelen, maar weet dus dat helaas veel vrouwen te maken krijgen met deze heftige zaken. Als je weet dat dit soort documentaires juist jouw angsten of depresieve gevoelens triggeren, kijk dan niet.

Lees ook: Seksueel misbruik zorgt voor twijfels over kinderwens. Daarnaast ben je natuurlijk ook welkom in onze besloten Facebook-groep Twijfel over kinderwens (voor vrouwen).

Grensoverschrijdend gedrag

Iedereen kent de verhalen van vrouwen die worden nagefloten op straat of worden lastiggevallen in het openbaar vervoer door opdringerige mannen. Het sturen van dickpics door de directeur van Ajax en de misdragingen op de set van The Voice zorgden voor grote verontwaardiging. Deze verhalen worden afgedaan als incidenten, als het wangedrag van individuen, maar zijn het ook incidenten? Of is er sprake van een cultuur waarin seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen normaal is? De statistieken spreken boekdelen:

  • 2 op de 3 vrouwen in Nederland is afgelopen jaar op straat lastiggevallen
  • 1 op de 3 vrouwen heeft fysiek seksuele intimidatie ervaren op het werk
  • 1 op de 5 vrouwen is ooit fysiek mishandeld door (ex-) partner. 

Documentaire Belaagd

In de documentaire Belaagd delen verschillende vrouwen hun ervaringen. Zo werd Ambrien als tiener aangerand op zeilkamp, Akkie door een verhuizer gegrepen in de gang, Swanhilde als stagiaire belaagd door een getrouwde collega, Angelique jarenlang door haar partner vernederd en geslagen en Karin twee jaar lang belaagd door haar baas. Of Georgia, die prooi was in de trein, Elles die bedolven werd onder dickpics, Malou wiens nieuwe baan begon met een seksuele opmerking van de chef en Rachelle die dacht de mishandeling door haar partner niet te overleven.

Impact van belaging

De vrouwen vertellen over de impact van de belaging, de angst en de onvrijheid die ze met zich meedragen. Levenslang op je hoede zijn en altijd rekening houden met gevaar. Ook vertellen ze over de schuldgevoelens en de schaamte om erover te praten.

Heftig

De optelsom van hun verhalen legt een cultuur bloot waarin vrouwen vaak worden beschouwd als bezit of seksueel object, dat betast, geslagen of misbruikt mag worden. Een cultuur die voortkomt uit een diepgewortelde minachting voor de autonomie van de vrouw. Een cultuur die vrouwen ook in hun vrijheid en veiligheid aantast, omdat ze altijd alert moeten zijn dat er ‘iets’ kan gebeuren. En tot slot een cultuur die de voedingsbodem vormt voor vernedering, verkrachting en mishandeling soms met de dood tot gevolg. Wat dat betreft is de documentaire Belaagd ook ontzettend heftig, maar wel heel belangrijk.

2Doc Belaagd

2Doc: Belaagd is geregisseerd door Nan Rosens en geproduceerd door Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV en met steun van CoBO. De documentaire Belaagd is vrijdag 9 december om 22.20 uur te kijken op NPO2. Je kunt ‘m ook terugkijken via NPO Start en NPO Plus. Gebruik hiervoor vanuit België een VPN Verbinding.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 9, 2022 /