Meer kans om zwanger te worden? Dit moet je wel of niet eten

Als je zwanger wil worden, dan is het belangrijk om bij verschillende zaken stil te staan. Voeding is daar één van die dingen bij. Natuurlijk mag je voor je zwanger bent nog van alles eten (tijdens de zwangerschap is dat wel anders, haha). Maar als je meer kans wil hebben om (snel) zwanger te worden, dan is het belangrijk om een gezond eetpatroon aan te houden.

Gezonde leefstijl

Heb je een gezond eetpatroon, dan bevordert dit je hele gezondheid. En als je gezond bent, is de kans op bevruchting en innesteling over het algemeen groter. Met een gebalanceerd eetpatroon krijg je namelijk de juiste voedingsstoffen binnen. Denk aan een mooie balans van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamine, mineralen en antioxidanten. Hoe je daarvoor zorgt? Eet voldoende groente en fruit, wissel af tussen vlees, vis en vegetarisch, kies voor volkoren producten en drink voldoende water.

Foliumzuur

Waar je vooral op moet letten als je zwanger wil worden, is het feit dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt. Dit haal je niet alleen uit voeding, maar kun je ook in tabletvorm kopen. Het gebruik van foliumzuur – zowel voor als in de eerste twee maanden van de zwangerschap – verkleind het risico op een open ruggetje bij de baby. En bij mannen is het goed voor de kwaliteit van de zaadcellen. Volgens De Gynaecoloog kunnen ze net iets sterker worden. In welke groenten foliumzuur zit? In met name groene bladgroenten, maar ook in peulvruchten. Denk bijvoorbeeld aan de spliterwten uit dit erwtensoep recept.

Gezond gewicht

Bij De Gynaecoloog lees ik dat de kans op een zwangerschap het grootst is als je een normaal gewicht hebt. Wil je afvallen, doe dit dan op een rustig tempo. Als je snel afvalt – en dus in korte tijd veel spieren en vocht verliest – is dat juist ongezond voor je lichaam. Realistisch is één tot twee kilo per maand. De Gynaecoloog schrijft dat hierdoor een betere stofwisseling ontstaat en dat het lichaam het vet langzaam kan afbreken. Zelf ben ik – na mijn eerste zwangerschap – te zwaar. Dat heb ik tijdens mijn tweede zwangerschap echt gemerkt. Wist je bijvoorbeeld dat overgewicht zelfs van invloed kan zijn op de uitkomst van je NIPT-test… En zo zijn er ook tijdens de zwangerschap best wat zaken waar je op moet letten als je zwaarder bent.

Alcohol

En niet alleen qua voeding is het belangrijk om op te letten. Wat dacht je van het gebruik van alcohol. Het gebruik van alcohol remt. namelijk de aanmaak van het mannelijke hormoon testosteron. Het bevordert ook de afbraak hiervan. Daardoor neem het aantal zaadcellen af en het aantal afwijkende zaadcellen – die een eicel niet kunnen bevruchten – nemen af, aldus informatie op De Gynaecoloog. Bij vrouwen verhoogt alcohol gebruik de hoeveelheid oestrogeen in het bloed wat weer invloed heeft op je menstruele cyclus. Dat je drugs laat staan, lijkt me meer dan logisch.

Roken

En wat je absoluut dient te laten als je meer kans wil hebben om zwanger te worden: roken. In een informatiefolder van het Trimbos lees ik dat stoppen met roken de eerste stap is om je kans op een zwangerschap te vergroten. Roken beschadigt namelijk de eicellen en het heeft invloed op de kwaliteit van het zaad van de man. En wist je dat roken zelfs de kans verhoogt op een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en aangeboren afwijkingen bij het kind? Want zelfs als je nog niet of nog maar net zwanger bent, heeft roken al schadelijke gevolgen.

Stop voor je zwanger wil worden

Bij rookvrije start lees ik: “Kinderen van vrouwen die roken tijdens de periconceptie periode hebben een hoger risico op onder andere aangeboren hartafwijkingen, schisis, een klompvoet en overgewicht. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat kinderen van mannen die roken in de periconceptie periode een verhoogd risico hebben op overgewicht, astma en kanker. (…) Meeroken in de periconceptie periode draagt bij aan een hoger risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, neurale buisdefecten, schisis en aangeboren hartafwijkingen bij kinderen.”

augustus 25, 2023 /