Kinderen en beeldschermen; zo ga je er verantwoord mee om! 

Met de toenemende digitalisering zijn er ook in de opvoeding weer hele nieuwe aspecten bij komen kijken. Een onderwerp waar veel over te doen is, is de inzet van beeldschermen tijdens de opvoeding. Er zijn grote tegenstanders, maar er zijn ook veel ouders die het prima vinden. Die laatste categorie is vaak nog een beetje onderbelicht doordat de moedermaffia nogal uitgesproken is hierover. Toch wil het helemaal niet zeggen dat een kind af en toe voor een beeldscherm zetten helemaal fout is, het gaat natuurlijk om de mate waarin dit gebeurt en ook de programma’s en filmpjes waar ze naar kijken. Daarom hier enkele richtlijnen waarmee je verantwoord je kinderen af en toe een filmpje laat kijken.  

Speciale omstandigheden 

Allereerst de speciale omstandigheden. Hiermee bedoelen we niet de de gewone dinsdagmiddag thuis, maar juist de uitzonderingssituaties. Denk aan een treinreis of een lange autorit naar familie toe. Op zo’n moment is een beeldscherm een ware zegen. Zorg er daarom ook voor dat je zelf een telefoon hebt van goede kwaliteit en met genoeg data. Een voorbeeld hiervan is de Apple iPhone 14. Deze is nu al zeer voordelig verkrijgbaar bij BEN en ook nog eens inclusief een gratis Apple TV abonnement. Hier vind je voor je kinderen ontzettend leuke-, maar óók verantwoorde filmpjes. Iets waar je dus met een gerust hart je telefoon kunt achterlaten, en wat je wellicht een aantal uitbarstingen en woede aanvallen gaat schelen. Door te kiezen voor beeldschermen op deze momenten blijft het een uitzonderingssituatie en zal je kind deze moment niet als onprettig signaleren. Daarnaast zijn het momenten dat er toch weinig andere zaken zijn te doen, dus een beeldscherm kan dan helemaal geen kwaad. 

Strikte regels 

Bij andere situaties is het juist goed om zeer duidelijke en strikte regels te hanteren en deze ook daadwerkelijk te handhaven. Je kunt hierbij denken aan tijden zoals na etenstijd ’s avonds nog een (rustig!) filmpje, of enkel in het weekend. Veel kinderen worden in een restaurant ook voor een filmpje of video neergezet. Dit is echter wel daadwerkelijk een andere situatie dan in een vliegtuig of auto. Het is een stukje opvoeding om kinderen te leren dat eten een sociale bezigheid is, waar je ten eerste van het eten geniet en daarnaast een gesprek voert. Door een kind eten te laten combineren met het kijken van een filmpje geef je juist een totaal ander signaal af. Daarom is het goed om dit niet bij kinderen te introduceren en ze voorafgaand van het eten wellicht iets anders te laten doen zoals het maken van een kleurplaat of lezen van een boekje. 

Maar hoe jij tijdens de opvoeding van je kinderen beeldschermen wel of niet wilt inzetten is een privé keuze. Laat je hierbij ook nooit leiden door de sterke en nadrukkelijke mening van derden. Jij weet wat wel en niet goed is voor je kleine. Wat nog wel belangrijk is om te vermelden is dat het wel aan te bevelen is om te kijken naar het type content wat je kind kijkt. Voor je het weet klikken ze door naar filmpjes waarvan jij liever niet hebt dat ze ze bekijken. Succes!

Twijfel jij over je kinderwens?

november 10, 2023 /