Plastische chirurgie: als je lichaam niet meer van jezelf voelt…

Wat doe je als je lichaam – bijvoorbeeld na de zwangerschap of door ouderdom – op een gegeven moment niet meer van jezelf voelt? Natuurlijk heb je cliché uitspraken als ‘ouder worden doet geen pijn’, maar wat als je in de spiegel kijkt en niet blij bent… Durf je dan de hulp van een plastisch chirurg in te schakelen?

Plastische chirurgie

Heb jij vooroordelen wat plastische chirurgie betreft? Ja, als ik influencers zie met enorme opgespoten lippen of borsten die buiten proportie zijn, dan denk ik ook wel eens ‘wat doe je jezelf aan’. Maar dat zijn volgens mij unieke gevallen. Volgens mij loopt het merendeel van de mensen die voor plastische chirurgie heeft gekozen er echt niet zo mee te koop. Ik durf niet eens te zeggen of ik het aan mensen zou zien als ze een ingreep hebben laten doen.

Ooglidcorrectie

Of ik zelf iets aan mezelf zou laten doen? Nou, als ik echt enorm ontevreden zou zijn met mezelf en een relatief eenvoudige ingreep zou daar verandering in kunnen brengen, dan zou ik het zeker overwegen. Kijk bijvoorbeeld naar een ooglidcorrectie. Hier kies je volgens mij echt niet alleen voor vanwege de wallen of de vermoeide blik. Nee, daar kun je serieus last van hebben. Je kunt bijvoorbeeld minder goed zien, omdat de huid van het boven-ooglid over een deel van je pupil hangt. Maar je kunt ook een zwaar of drukkend gevoel in de boven-oogleden ervaren, net zoals een moe gevoel. Hier kun je zelfs hoofdpijn van krijgen. Tja, dan snap ik wel dat je voor een ooglidcorrectie kiest.

Borstvergroting

Een borstvergroting heb ik zelf nog nooit overwogen. Ik ben ook geen voorstander van een borstvergroting puur vanwege het feit dat je één of meerdere cupmaten groter wil. Maar ik kan me wel voorstellen dat je er voor kiest, nadat je borst(en) door ziekte hebt moeten laten weghalen. Of als ze door de borstvoeding echt niet meer van jou voelen. Ik denk dat het daarbij altijd van belang is, dat er voor zo’n ingreep bij een plastisch chirurg altijd voldoende ruimte is om goed te bespreken waarom je een bepaalde ingreep wil.

Goed verdiepen in kliniek

En zolang dat niet voortkomt uit een enorme onzekerheid of bijna een plastische chirurgie verslaving – zoals je ze ziet in de documentaire Chasing Beauty – ben ik van mening dat het echt geen probleem is. Het is jouw lijf. Jouw leven. Wees er natuurlijk wel zuinig op en verdiep je vooraf goed in de kliniek waar je deze behandeling wilt. Gaat niet naar zomaar de eerste de beste. Lees je in, ga op zoek naar reviews en neem dan een weloverwogen besluit.

Eerder schreef ik ook: Plastische chirurgie voor mama.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 6, 2023 /