Plastische chirurgie voor mama

Plastische chirurgie voor mama? Dat kan ik me ontzettend goed voorstellen. Je lichaam – dat door de zwangerschap is veranderd – kan je best in de weg zitten. Fysiek en/of mentaal. Is het dan erg om voor jezelf te kiezen? Nee! Net als bij de kinderwens-keuze heeft hier niemand iets mee te maken.

Body positivity

Body positivity is het helemaal! Hoeveel je weegt, hoe je eruit ziet – iedereen mag er zijn. En terecht! Zelf ben ik altijd stevig geweest en daar heb ik ook nooit moeite mee gehad. Zonder aarzelen ga ik in bikini naar het strand. Ik draag de kleding die ik mooi vind (al moet ik die in maatje 40 of 42 kopen). Natuurlijk heb ik ook mijn pogingen gedaan om gewicht te verliezen, maar dat was vooral met het oog op mijn conditie en gezondheid. Ik vond het altijd wel lastig. En zei dan vaak ‘Als ik ongelukkig met mezelf was geweest, was ik vast wat gemotiveerder geweest’. Want, wat blijf ik een zoetekauw, die van al het lekkers geniet zonder zich schuldig te voelen.

Veranderd lichaam door zwangerschap

Maar wat als je lichaam zo’n ‘klap’ krijgt van je zwangerschap dat je je niet meer thuis voelt in je eigen lichaam? Hoe hard iedereen ook zegt dat het ‘normaal’ is dat je lichaam niet meer hetzelfde is, omdat het ‘negen maanden het huisje was van een prachtige baby’. En dat je dat ‘moet koesteren’. Je kunt er gewoon ongelukkig mee zijn. En dat is niet erg. Sterker nog, dan vind ik dat je moet kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn.

Plastische chirurgie

Plastische chirurgie is zo’n mogelijkheid. Je kunt kiezen voor een borstvergroting, zodat je borsten de vorm weer terug krijgen die ze voor je zwangerschap hadden. Een andere mogelijkheid is de mommy makeover, waarbij een mini buikwandcorrectie en borstcorrectie worden toegepast. Na de ingreep is de buik zichtbaar steviger en zijn de borsten beter geproportioneerd. Heb je nog een kinderwens, dan wordt aangeraden om deze behandelingen pas te starten nadat je gezin compleet is. Zie je in jouw gezicht juist de stress en vermoeidheid, dan zijn injectables weer een mogelijkheid. Bij Kliniek Veldhoven kunnen ze je alles over de verschillende behandelingen vertellen.

Personal trainer

Zelf heb ik deze zomer besloten dat ik met een personal trainer aan de slag ga. Niet alleen, omdat mijn lichaam wel wat strakker en minder zwaar mag. Nee, ik wil juist fitter zijn. Ik wil de energie hebben om met mijn zoon te ravotten. Ik wil uitgerust aan de slag kunnen in mijn bedrijf. En bovenal positief in het leven staan: gelukkig met mezelf, mijn gezin, mijn werk en alles om me heen. Ik ben het afgelopen half jaar ook echt gegroeid als persoon, en daarmee ook als vrouw en moeder. Ik sta sterker in mijn schoenen en weet wat ik belangrijk vind. Tja, en als mijn buik dan zo slap blijft, dat het me juist ongelukkig maakt, dan vind ik plastische chirurgie helemaal niet zo’n slecht idee. Als je je vooraf maar goed in de keuze en behandelmethode verdiept.

Twijfelen over kinderwens door veranderende lichaam

Ik weet dat er verschillende vrouwen zijn die twijfelen over een zwangerschap, omdat ze bang zijn dat hun lichaam te veel veranderd (ik schrijf er ook over in mijn boek). Die angst kan ik niet wegnemen. Je weet tenslotte nooit wat het optiepakket  – met onder andere striae en ga zo maar door – voor jou in petto heeft. Maar het zou wel helpen als we opener zijn over wat we er vervolgens aan kunnen doen om ons weer gelukkig te voelen. Dat mama’s aangeven dat ze echt wel even moesten wennen aan hun veranderende lichaam, maar daar nu blij mee zijn (en dan hun tips delen). Of dat ze gewoon toe durven te geven dat ze voor plastische chirurgie hebben gekozen middels een mommy makeover.

Foto van moeder met gezin via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 28, 2019 /