Overgang: gevolgen en behandeling in Focus (NTR Wetenschap)

Als de overgang zijn intrede doet, is de keuze voor vrouwen om zwanger te worden eigenlijk gemaakt door de natuur… Het is een moment waar twijfelende vrouwen – die meer naar geen kids neigen – zelfs naar uitkijken. Maar toch is het niet zo’n pretje. In de media is er steeds meer aandacht voor. Zo kun je vanavond – donderdag 25 januari – om 20.55 uur op NPO2 kijken naar Focus over de overgang bij NTR Wetenschap.

Focus: de Overgang

Lara Billie Rense praat met Dorenda van Dijken, Yolande Appelman, Iris Sommer, Herman Depypere, Patrick Calders en Manon Kerkhof over de gevolgen en behandeling van de overgang. Als vrouwen last hebben van klachten in de overgang kan een leefstijlinterventie helpen, maar hormoontherapie is ook een optie. Aan de universiteit van Gent onderzoeken gynaecoloog Herman Depypere en fysioloog Patrick Calders of een combinatie van leefstijlinterventie en hormoontherapie misschien het beste werkt tegen overgangsklachten. Manon Kerkhof is uro-gynaecoloog en heeft een theatervoorstelling over de overgang gemaakt.

Geïnterviewden

Ben je nu nieuwsgierig naar de geïnterviewden uit de Focus aflevering, dan zetten we ze hier op een rijtje. Als je op hun naam klikt, ontdek je zo nog meer interessante boeken over dit thema.

Meer over de overgang

Aangezien ik recent veertig ben geworden, is de overgang en de premenopauze sowieso steeds vaker een onderwerp van gesprek. Interessant om dan te volgen is ook de podcast Wij zijn toch niet gek van Suzanne Rethans. Maar denk ook aan boeken als Het verboden woord (van Caroline Tensen) en Fuck de Menopauze van Liesbeth Gijsel. En wat dacht je van de boeken van Isa Hoes en Medina Schuurman. Kortom: er valt een hoop te lezen voor de dames die alvast meer over dit thema willen weten. Zeker als je te maken krijgt met vervelende klachten of de vervroegde overgang (door ziekte), is dit wel heel fijn.

Foto: Pexels 25/01/2024 – licht-liefde-vrouw-kunst-16067223

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 25, 2024 /