Week van de vruchtbaarheid: let op je woorden

De Week van de vruchtbaarheid is vandaag van start gegaan. Het doel van deze week is het taboe op vruchtbaarheidsproblemen te doorbreken. Daar draag ik met Twijfelmoeder graag mijn steentje aan bij. Niets zo vervelend, namelijk dan de kinderwens-vragen en opmerkingen keer op keer op je bord te krijgen, terwijl je zo graag een kindje wil.

Een kind krijgen is niet vanzelfsprekend

Ik weet dat Twijfelmoeder best een ‘in your face’ blog kan zijn als je zelf niets liever dan een kindje wil. Tja, dan heb je daar die vrouw weer, die twijfelt of ze er wel aan moet beginnen. Alsof kinderen krijgen een keuze is. Voor 1 op de 6 mannen en vrouwen geldt namelijk dat een kindje krijgen geen vanzelfsprekendheid is. Deze mannen en vrouwen hebben te maken met verminderde zaadkwaliteit, hormoonproblemen, miskramen, mislukte vruchtbaarheidsbehandelingen, erfelijke ziekten, endometriose, vervroegde overgang, pcos, ongewild kinderloos, geen relatie, afgesloten eileiders, klinefelter, doorgemaakte kanker, cyclusproblemen, mrk en ga zo maar door.

Door Twijfelmoeder heb ik er al veel over gesproken met mannen en vrouwen die hier te maken mee hebben. En ik publiceer er ook over, bijvoorbeeld dit artikel over ongewild kinderloos zijn. En recent het blogbericht over het nieuwe boek ‘Als je kinderwens onvervuld blijft’ van Shanti Van Genechten en Lode Godderis (waarbij ik nog meer boeken zocht).

Stop met vragen!

Overal waar ik wat mag vertellen over mijn boek De twijfelmoeder (zoals bij mijn boekpresentatie), daar stip ik ook de vruchtbaarheidsproblematiek aan. Want iedere keer dat je een vraag stelt, of opmerking maakt, over kinderen of de kinderwens, dan kan hier ook veel verdriet achter schuil gaan. Misschien wilde die ene collega  -die jij ziet als carrièrevrouw – niets liever dan vroeg moeder worden, maar staat ze – nu ze eind dertig is – na tal van IVF-pogingen nog steeds met lege handen. En zo kan ik nog tal van voorbeelden bedenken. 1 op 6 – dat is véél he.

En wat denk je van de vraag ‘hoeveel weken’ iemand zwanger is. Wist je dat een buik door alle hormonen ook flink kan opzwellen? Dan lijkt het alsof je zwanger bent, maar is hier helemaal nog geen sprake van (terwijl je dat wel heel graag zou willen).

Begrip helpt

Of zoals een collegaatje – die 1 van de 6 is – naar aanleiding van de Week van de Vruchtbaarheid vandaag op haar Instagram schrijft. “Ook jij kent mensen bij wie ‘het niet lukt’. En zij worden bij tijd en wijle GEK van teleurstelling en machteloosheid. Een dikke buik door alle hormoonprikken, maar zonder baby erin. Gekmakend en het voelt kwetsbaar (‘straks zegt iemand iets’). (…) Zo’n mindfuck: je wil die buik, maar niet léég. Reken maar dat mensen dit formaat zien. En je feliciteren. Reken maar dat dat pijn doet, hoe lief bedoeld ook. (…) En na alle pogingen weer hoopvol het ziekenhuis verlaten. En iedereen zegt: ‘zet door, het kan lukken’. Je wil het wel geloven, maar dat lukt niet. (…) Het is de onzekerheid die bij vruchtbaarheidsproblemen die mensen eenzaam maakt. En daarom ben ik er open over. Begrip helpt.”

Preventiecampagne

Nog even terug naar de Week van de Vruchtbaarheid. Op Europees niveau is dit het startschot voor een preventiecampagne om vruchtbaarheidsproblemen te voorkomen.  “Deze campagne is erop gericht jongeren bewuster te maken van hun vruchtbaarheid. Ook in Nederland is hier zeker nog terrein te winnen. Nu krijgen jongeren vooral informatie over het voorkomen van geslachtsziekten en ongewenste zwangerschap. Meer weten over (on)vruchtbaarheid en gezond zwanger worden is ook belangrijk”, aldus Freya.

Voor wie Freya nog niet kent; dit is dé vereniging van en voor mensen bij wie zwanger worden of blijven niet of niet makkelijk lukt. Zij hebben ook hun medewerking aan mijn boek verleend, door hulp te bieden bij het stuk ‘Wat als natuurlijk zwanger worden moeilijk is’.

Illustratie van Shutterstock

Twijfel jij over je kinderwens?

november 4, 2019 /