Bewust kinderloos: Facebook groepen voor nieuwe vrienden

Bewust kinderloos én lijken al je vrienden wel kinderen te krijgen of te willen? Zie je vriendschappen misschien al veranderen of ben je bang om ‘later’ alleen over te blijven? Op Facebook vinden steeds meer bewust kinderlozen elkaar. Zo is de Vlaamse Leen Mattens de Childfree in Brussel(s) groep gestart. En ook voor Antwerpen en Gent zijn er inmiddels al initiatieven.

Bewust kinderloos: Facebook

Leen Mattens vertelt in Het Laatste Nieuws dat ze haar no kids club is gestart om ‘safe te zijn’ voor later. “Het is niet omdat je vrienden kinderen willen en jij niet, dat jullie band sowieso verwatert. Maar laten we realistisch zijn: die kans bestaat wel. Daarom wilde ik graag vriendschappen opbouwen met gelijkgezinden”, lees ik in HLN. Haar initiatief Childfree in Brussel(s) is positief ontvangen, want bij de eerste ontmoeting waren al meteen 23 gelijkgezinden aanwezig. En nu zijn er dus ook groepen voor Antwerpen en Gent. In Nederland zag ik dat er ook de groep Childfree Friends NL is.

(Ontbrekende) kinderwens & vrienden

HLN heeft het artikel ook op hun Facebook-pagina gedeeld en natuurlijk komen daar reacties van mensen die het (niet willen) begrijpen dat je bewust kinderloos bent of andere vrienden zoekt. Maar ik begrijp Leen maar al te goed. Natuurlijk ben je blij voor je vrienden als hun kinderwens in vervulling gaat. En je wil absoluut er meer over horen. Anderzijds wil je ook dat het niet alleen daar over gaat. Dan is het fijn om ook gesprekken te kunnen voeren met mensen, die het niet standaard over de baby, vuile luiers en sprongetjes hebben.

Praten over kinderen

Nu ben ik geen roze wolk-moeder, maar ik merk onbewust toch dat ik best wat over mijn kids deel. Niet gek, want daar ben je natuurlijk ook veel mee in de weer. Anderzijds probeer ik er nog steeds op te letten dat ik ook informeer naar de ander én ik heb juist ook de behoefte om het over andere zaken te hebben. Wat dat betreft moet je het in een vriendschap natuurlijk ook wel aanvoelen. En we moeten niet vergeten dat vriendschappen ook gewoon veranderen. Daar schreef ik in mijn boek ook over. Maar lees zeker ook En toen kwamen er kinderen: vriendschap 2.0.

Foto: Pexels – Adrienn – foto/drie-vrouwen-die-voor-foto-stellen-1524105/

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 16, 2024 /