Facebook-groep Twijfel over kinderwens (voor vrouwen)

Wat ben ik blij met mijn Facebook-groep Twijfel over kinderwens (voor vrouwen). In de zomer van 2018 heb ik ‘m opgericht tijdens het schrijven aan mijn boek De Twijfelmoeder. Ik wilde graag in contact komen met vrouwen, die ook twijfelden of hadden getwijfeld over hun kinderwens. Nou, dat is gelukt. We zijn inmiddels met bijna duizend vrouwen uit Nederland en België.

Facebook-groep voor wie twijfelt over kinderwens

In de Facebook-groep geef ik vrouwen alle ruimte om hun vragen te stellen en ervaringen te delen. Natuurlijk is het ook een bron van inspiratie. Ik deel daarbij stukjes uit mijn eigen proces en ga de aankomende tijd ook wat meer delen uit mijn boek De Twijfelmoeder. Daarnaast komen er ook veel inspirerende berichten voorbij; over programa’s, linkjes naar social media posts en ga zo maar door. Om een beetje een idee te krijgen, zet ik een paar van die interessante posts op een rijtje.

De groep resulteerde ook al in interessante verhalen, die geschreven werden door leden. Zoals: Allesverlammende angst voor (kinder)spijt en En toen kwamen er kinderen: vriendschap 2.0.

Kinderwens als breekpunt in relatie

Zo kun je nu kijken naar een filmpje van Rachel Wiley; zij draagt voor uit haar boek Nothing Is Okay. Een fragment waarin ze omschrijft hoe zij naar haar kinderwens in een relatie kijkt. Ze geeft aan dat haar huisgenoot het uit heeft gemaakt met zijn vriendin, omdat ze te veel van mening verschilden over het al dan niet hebben van kinderen.

Baarschaamte?

Maar we hebben het ook over de column van Yesim Candan. Zij schrijft in haar column – Geen last van babyschaamte – het volgende. “Was het geen beter idee geweest als we meer pleegkinderen in huis hadden genomen, in plaats van eigen kinderen op de wereld zetten.” Het zijn onderwerpen die je aan het denken zetten over jouw standpunt. Over jouw twijfels. Waardoor je dus op zoek kunt gaan naar je eigen gevoel.

Eicellen invriezen

Ook het essay van Katrin Swartenbroux uit De Morgen wordt gedeeld door een lid van Twijfel over kinderwens (voor vrouwen). Hierin gaat de schrijfster onder andere in op het laten invriezen van eicellen; iets wat steeds meer vrouwen beslissen te doen – kinderwens of niet.

Inspiratie

Deze quote uit het artikel valt de topic-starter op. “Aan de ene kant: het plezier van kinderen. Aan de andere kant: de ellende ervan. Aan de ene kant: de vrijheid geen kinderen te hebben. Aan de andere kant: het verlies ze nooit gehad te hebben – maar wat valt er te verliezen? De liefde, het kind en alle moederlijke gevoelens waar moeders zo aanlokkelijk over praten, alsof een kind iets is om te hebben, en niet iets om te doen. Het doen is wat me zo zwaar lijkt. Het hebben lijkt me geweldig.”

Je bent niet alleen

Maar wat ik vooral hoor, is dat het waardevol is om te weten dat je niet als enige twijfelt. Dat je niet als enige worstelt met het feit of je niet weet of je wel of geen moeder wil worden. Het feit dat er een plek is waar je je gedachten kunt delen, biedt soms troost, rust en levert soms zelfs vriendschappen op. Wat ben ik daar blij mee, want wat kun je je op momenten eenzaam voelen als je twijfelt. Herken je de twijfels, weet dan dat je meer dan welkom bent in de Facebook-groep Twijfel over kinderwens.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 30, 2021 /