Hebben twijfels over kinderwens invloed op je relatie? Mijn tips!

Hebben de twijfels over je kinderwens invloed op je relatie? Wil jij geen kinderen, maar je partner wel? Twijfel jij over je kinderwens, maar is je partner wel heel uitgesproken in zijn of haar wens? Dat is ontzettend lastig; zo weet ik ook uit eigen ervaring. Natuurlijk is het belangrijk dat je op zoek gaat naar je eigen gevoel, maar vergeet niet te communiceren. Als je elkaar in het ongewisse laat, wordt de sfeer er niet gezelliger op. En ja, dan kunnen de twijfels over je kinderwens flink van invloed zijn op jullie relatie.

Relatie & twijfels over kinderwens

Wat het sowieso het allerbelangrijkste is bij je keuze is dat het gaat om wat jij voelt. Wat is jouw keuze? Natuurlijk is dit een onderwerp dat je samen bespreekt; tenslotte ga je samen voor een kindje. Maar vergeet niet dat ‘samen’ tegenwoordig in veel gevallen niet meer voor altijd is. Als je kijkt naar de cijfers, dan strandt ruim één op de drie huwelijk in Nederland (CBS Statline 2020). Maar als je daar de samenwoners bij telt, die uit elkaar gaan (en daar is niet zo goed zicht op) dan is het vermoeden dat 1 op de 2 relaties eindigt. En laten we niet vergeten dat een relatie natuurlijk ook kan eindigen door het verdrietige feit dat je partner komt te overlijden.

Lees ook: Geen kinderen? Beëindig je relatie!

Jouw keuze

Omdat je niet weet wat later (voor jullie samen) gaat brengen, vind ik het verstandig om naar je eigen gevoel op zoek te gaan. Wat wil jij? Wil jij een kind? Twijfel je? Of ben je er eigenlijk van overtuigd dat je geen kinderen wil, maar heeft je partner je aan het twijfelen gebracht. Blijf je eigen gevoel trouw. Het kan namelijk zo pijnlijk worden als je dat niet doet… Een dame die ik ken, had een kinderwens. Omdat haar partner niet wilde, kreeg ze geen kinderen. Ze koos voor de relatie en volgde zijn gevoel. Tja, toen hun relatie naar jaren strandde, lukte het vervolgens niet meer om een kindje te krijgen. Als vrouw blijven we tenslotte niet altijd vruchtbaar. Maar het geldt natuurlijk andersom ook. Wil jij je partner – die zo graag wil – bij jou laten blijven zonder kinderen (omdat dat jouw gelukkiger maakt?).

Lees ook: Even tussen ons – zes geheimen voor een beter seks- en liefdesleven

Blijf communiceren

Tijdens de zoektocht naar je eigen gevoel, is het belangrijk dat je met je partner blijft communiceren. En dat kan heel lastig zijn. Ik kan mezelf de nodige gesprekken herinneringen, die eindigden in een tranendal. Maar ik ken ook genoeg verhalen van stellen, die uiteindelijk er zelfs ruzie over krijgen en met verwijten naar elkaar gooien. Natuurlijk kun je van mening verschillen; dat is ook niet erg. En het mag zelfs knallen. Maar blijf respectvol naar elkaar. Over de intimiteit nog maar niet te spreken; als er spanningen zijn, dan is de verbinding met elkaar aangaan tenslotte ook lastig.

Communiceren in je relatie: 5 tips

Hoe je dan goed kunt blijven communiceren in je relatie als je twijfels hebt over je kinderwens? Ik zet een aantal tips op een rijtje:

  1. Blijf open en eerlijk naar elkaar: twijfels over je kinderwens zijn soms lastig onder woorden te brengen, maar probeer dit wel te doen. Deel je gedachten, gevoelens, zorgen en behoeften met je partner. Wees daarin altijd eerlijk en open. Zo voorkom je ook dat de ander verkeerde verwachtingen krijgt.
  2. Luister actief én toon empathie: Luister écht naar elkaar. Is je partner aan het woord onderbreek hem of haar dan niet. En knal er zeker ook niet overheen met je eigen mening. Dat werkt niet. Zorg dat je echt luistert en vervolgens vragen stelt. Dat je empathie toont voor zijn of haar standpunten; ook als dat voor jou niet geldt. Ook je houding is hierbij belangrijk; kijk elkaar aan en knik ter bevestiging. Niets zo vervelend als een ongeïnteresseerde partner.
  3. Hou het netjes: Als je een andere mening hebt over het krijgen van kinderen, dan is het natuurlijk makkelijk om met het vingertje te wijzen. Je hebt alleen helemaal niets aan beschuldigingen, beledigingen en kwetsende opmerkingen; dat zorgt alleen maar voor conflicten. Misschien niet meteen, maar heftige uitspraken, blijven toch altijd een beetje etteren. Respectvolle communicatie vormt een gezonde basis voor een relatie; zelfs als het even wat lastiger gaat.
  4. Wees geduldig en geef elkaar ruimte: Verwacht van je partner niet meteen dat hij of zij al een antwoord klaar heeft. Is je partner juist de ongeduldige van het stel? Geef dan aan dat het belangrijk is om elkaar in deze situatie ook ruimte te geven. Je kunt zelfs afspreken om het onderwerp even te laten rusten. En een moment te plannen waarop je het er in alle rust over kunt hebben.
  5. Dit is een proces van jullie samen: Ja je moet op zoek naar je eigen gevoel. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je partner. Je wil weten hoe jullie beide écht in jullie kinderwens staan. En juist in die verdieping, die je persoonlijk ondergaat, kun je ook op zoek gaan naar overeenkomsten. Zelfs bij het bespreken van meningsverschillen is er namelijk vaak een gemeenschappelijke grond te vinden. Durf het ook te hebben over compromissen. Tussen wel of geen kind zit natuurlijk geen compromis, maar tussen hoe je de zorg en opvoeding wil doen wel.

Foto Pexels: foto/paar-zitten-vraagstuk-argument-8560647/ – pexels-timur-weber-8560647.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 29, 2024 /