De Jeugdkliniek: Als niets meer werkt seizoen 2 op tv kijken

Hoe is het om kinderen te hebben? Bij het verzorgen van een baby’tje kunnen we ons misschien nog wel een beeld vorm. En hoe kids kunnen zijn, is voor velen ook wel duidelijk. Maar er zijn daarna nog zoveel jaren… Je bent tenslotte ouder voor het leven. En hoe is het dan? Voor welke uitdaging kun je dan komen te staan?

Tv-tip

Omdat ik weet dat er behoefte is naar eerlijke verhalen over het ouderschap tip ik daarom relevante tv-programma’s. Programma’s die zaken aantonen, die we niet zo makkelijk bespreken op het werk of op een feestje. Tenslotte vertel je niet zomaar dat jouw kind worstelt met (mentale) problemen. Dat zou eigenlijk wel gewoon moeten kunnen, maar ook dit is nog steeds taboe. We willen vooral dat perfecte familie plaatje… Hopelijk brengen programma’s als De Jeugdkliniek: Als niets meer werkt daar ook verandering in. Vanavond (vrijdag 19 april 2024 gaat het tweede seizoen op tv van start bij RTL4; eerder zag je ‘m al bij Videoland (daar vind je nu seizoen 1 en 2).

Hier alvast meer over het tweede seizoen van Als niets meer werkt, dan vanaf november 2023 bij Videoland werd uitgezonden. De reeks van No Pictures Please telt zes afleveringen.

De Jeugdkliniek: Als niets meer werkt

Sinds het eerste seizoen van De Jeugdkliniek: Als niets meer werkt, waarin presentator Ewout Genemans 21 dagen de jeugdkliniek van Yes We Can Clinics bezocht, is de vraag naar goede zorg voor jongeren met serieuze problemen alleen nog maar toegenomen. De problemen zijn heftiger dan ooit en de wachtlijsten zijn enorm, jongeren moeten soms maanden wachten op hulp. Het CBS meldt dat bij jongeren onder de 30 jaar zelfdoding de meest voorkomende doodsoorzaak is.

Yes We Can Clinics

Waar de klassieke Nederlandse jeugdzorg al meer dan 30 jaar problemen ervaart met de eigen organisatie, onveiligheid en personeelstekorten, is in Nederland ook een plek waar juist jongeren uit heel de wereld herstel en een nieuw leven vinden. Yes We Can Clinics opent daarom nogmaals haar deuren voor Ewout. Zij zien elke dag bij duizenden families dat het wél kan en dat het anders moet in Nederland.

Meervoudige problematiek(en)

Ewout Genemans ontmoet in De Jeugdkliniek: Als niets meer werkt opnieuw vele jongeren die een klinische behandeling krijgen voor hun meervoudige problematiek(en). De fellows (jongeren) zijn bijzonder openhartig en gaan onderwerpen als trauma’s, suïcide, isolatie, criminaliteit, depressies, automutilatie en game-, drugs,-  eet,- en alcoholverslaving niet uit de weg. In het tweede seizoen gaat Ewout nóg dieper in op de visie van de kliniek, door vele gesprekken met het betrokken team wat daar werkt. Ook wordt dieper ingegaan op het grote maatschappelijke probleem met de jeugdhulp in Nederland. Ewout Genemans: “De jongeren waren heel openhartig en hebben soms heftige verhalen die belangrijk zijn om gehoord te worden”

Gehoord en gezien worden

Oprichter Jan Willem Poot van Yes We Can Clinics besloot, na zorgvuldig overwegen, in te gaan op het verzoek van Ewout Genemans voor een tweede seizoen, maar wel met een duidelijke boodschap: “Deze jongeren moeten gehoord worden en de collega’s die dag en nacht alles doen voor deze jongeren moeten gezien worden. We ontvangen jaarlijks 1500 families, afkomstig uit meer dan 50 landen. Meer dan 72 zorgverzekeraars en overheden waar wij mee werken vragen ons om onze kennis te delen, en we ontvangen meer dan 3.000 gasten per jaar. We hopen door nogmaals de deuren te openen voor Ewout, iedereen te laten zien dat deze behandelmethode enorm goed werkt en iedereen hiermee te inspireren, zodat er hopelijk in Nederland en Europa meer gaat veranderen.”

Spreken over emoties en gevoelens

“Daarnaast geloven we met een duidelijke visie een nieuwe generatie jongeren in Nederland op te kunnen laten groeien, waarbij het normaal is om zich uit te spreken over emoties en gevoelens. Het is mogelijk dat jongeren elkaar gaan leren helpen, zonder professionele hulp, als ze vastlopen. Daardoor zal een groot deel van de enorme tsunami van aanmeldingen richting de jeugdzorg en jeugd ggz af gaan nemen.”

Foto: Videoland / Tom Cornelissen

Twijfel jij over je kinderwens?

april 19, 2024 /