Bockie De Repper wil geen kinderen (twijfels over kinderloos zijn)

De Vlaamse presentator en content creator Bockie De Repper is er in interviews uitgesproken over; hij wil geen kinderen. Toch brengt de vierde aflevering van zijn programma Bompa Bockie (iedere maandag om 21.15 uur bij Play4 en GoPlay) hem wel aan het twijfelen. Want krijg je eigenlijk nog wel bezoek in het woonzorgcentrum als je geen kinderen hebt? Is oud en kinderloos zijn dan ook niet ontzettend eenzaam; Bockie De Repper staat er bij stil.

Ook interessant: Axel Daeseleire: kinderen… ‘Ik dacht dat komt wel’

Bompa Bockie: oud & kinderloos

Eerst even over de vierde aflevering van Bompa Bockie, waarin de presentator begint te twijfelen aan zijn beslissing om kinderloos te blijven na enkele diepgaande gesprekken met medebewoners. Tijdens het bezoek van de lokale kleuterschool aan het woonzorgcentrum spookt er dan ook nog maar één vraag door zijn hoofd: “Krijg je hier nog wel bezoek als je geen kinderen hebt?” Door het antwoord van René, die zelf geen kinderen op de wereld heeft kunnen zetten, overvalt hem een gevoel van eenzaamheid: “Heel weinig, het enige bezoek dat ik wekelijks krijg is van mijn zus.” 

Leestip: Gelukkig zonder kinderen – Mensen wereldwijd over hun keus en hun leven.

Bompa Bockie

Bompa Bockie is een Vlaams tv-programma dat sinds maandag 15 april wekelijks om 21.15 uur te kijken is bij Play4. Terugkijken kan op Play4 (hier leg ik uit hoe je GoPlay in Nederland gebruiken kunt). In het programma ontdek Jonas Van Boxstael aka Bockie De Repper hoe het is om oud te zijn. Hij gaat dan ook in een woonzorgcentrum wonen.

Hoe is het om oud te zijn?

Jonas Van Boxstael worstelt hard met de angst voor de dood. Zijn wilde en gulzige levensstijl in combinatie met de vroege dood van zijn vader en opa doen hem dan ook meer en meer twijfelen over zijn houdbaarheidsdatum: “Onze stamboom is eigenlijk een triestige treurwilg geworden ondertussen.” Daarom vraagt hij zich af: hoe is het om oud te zijn? Nieuwsgierig naar de ups en downs van het ouder worden duikt Bompa Bockie in zijn nieuwe programma 30 dagen lang als bewoner het woonzorgcentrum in. Bockie krijgt er een kamer en leeft op het ritme van het woonzorgcentrum en zijn bewoners.

Levensverhalen en ervaringen

Week na week leert Bockie De Repper zijn medebewoners beter kennen aan de hand van hun levensverhalen en hun ervaringen, en probeert hij te leren van hun unieke kijk op het leven. Met hartverwarmende, emotionele en grappige ontmoetingen zoekt hij naar de geneugten en de uitdagingen van een generatie mensen in hun laatste levensfase. ​Dit doet hij geschminkt en verkleed; al twijfelt hij in de tweede aflevering zelf wel aan die keuze. In die aflevering zien we ook dat de presentator het moeilijk krijgt. “Ik weet niet, met alles wat ik weet, of ik graag geboren zou zijn.” Kortom: niet alleen de vierde aflevering (waarin het oud worden en kinderloos zijn ter sprake komt), maar de complete reeks is een aanrader.

Nu terug naar de (ontbrekende) kinderwens van Bockie De Repper:

Bockie De Repper: geen kinderen

In een interview met Dag Allemaal zei Bockie De Repper (die eigenlijk Jonas Van Boxstael heet) het volgende over zijn ontbrekende kinderwens: “Plots kan mij de gedachte overvallen: ‘Shit, op een dag ben ik hier niet meer.’ Ik heb een tof leven, ik wil dat niet kwijt. Die angst kan mij zo verlammen. Als kleine jongen sprak ik al de wens uit om mijn sterfdatum te kennen. Dat is een van de redenen waarom ik liever kinderloos blijf. Ik hoef zo’n hoofd vol zorgen niet door te geven. Dankzij mijn psycholoog worstel ik tegenwoordig minder met die fixatie op de dood.”

Intakegesprek met kind

In een eerder interview van vorig jaar (dat ik in de Gazet van Antwerpen las) zei Bockie De Repper al over het krijgen van kinderen. “We hebben definitief beslist: er komen geen kinderen. Ik wil alleen maar vader worden als ik op voorhand een intakegesprek kan hebben met het kind in kwestie. ‘Gij weet toch wat er allemaal gaande is in deze wereld? Wilt gij dat?'” Ja, als dat eens zou kunnen he… Dat zou de keuze voor sommigen denk ik ook makkelijker maken.

Foto: Play4

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 6, 2024 /