Documentaire S10 – dat het goed blijft gaan met mij op tv

Stien den Hollander – die we ook wel kennen als zangeres S10 – deelt een openhartig en kwetsbaar inkijkje in haar leven. In de documentaire S10 – dat het goed blijft gaan met mij deelt ze verhalen uit haar vroege jeugd en over haar psychische problemen. Het verleden blijft haar ook als jonge vrouw achtervolgen. Herkenbaar? Voor sommigen denk ik wel; want juist dat verleden kan de voedingsbron zijn van je twijfels over de toekomst en dus van je twijfels om wel of geen moeder te worden. Daarom deel ik de documentaire S10 – dat het goed blijft gaan met mij hier op Twijfelmoeder.

Documentaire S10

In de documentaire S10 – dat het goed blijft gaan met mij biedt Stien den Hollander, artiestennaam S10, een openhartig en kwetsbaar inkijkje in haar leven. In de documentaire volgen regisseurs Linda Hakeboom en Rolf Hartogensis twee jaar lang het leven van de jonge zangeres. Naast de invloed van haar verleden op S10 is ook de druk van media en publiek te zien. Hoe is het om altijd naar zwarte bladzijden uit je verleden gevraagd te worden? De documentaire wordt door de EO uitgezonden in de Europese Week van de Mentale Gezondheid. Gemist? Dan kijk je ‘m terug bij NPO Start en NPO Plus.

S10 – dat het goed blijft gaan met mij

Ongekend openhartig deelt S10 via haar muziek verhalen uit haar vroege jeugd en over haar psychische problemen. Door haar deelname aan het Eurovisie Songfestival raakt de carrière van S10 in een stroomversnelling, maar haar verleden blijft haar achtervolgen. Twijfel, angst en onzekerheid spelen de kop op in de wervelwind van haar artiestenbestaan. De EOdoc S10 – dat het goed blijft gaan met mij is een kwetsbaar en openhartig coming-of-age verhaal over een zangeres die de harten en hoofden van een jonge generatie weet te raken.

Docu Stien den Hollander

Voor deze documentaire is S10 – die eigenlijk Stien den Hollander heet – meerdere jaren gevolgd, van haar grootste optreden voor tweehonderd miljoen mensen op het Songfestival in Turijn, tot haar meest kwetsbare momenten thuis. Het resulteert in een indringend en gevoelig portret van een jonge vrouw die in het oog van de storm haar carrière naar een hoger niveau tilt. 

Mentale problemen S10

Als puber worstelt Stien den Hollander met mentale problemen en belandt ze in verschillende jeugdinstellingen. De gebeurtenissen uit die jaren draagt ze haar leven lang met zich mee. Terwijl haar roem steeds groter wordt, begint het verleden steeds meer aan haar te knagen. Steeds vaker stelt ze zichzelf de vraag of het erg is om je trauma’s weg te stoppen. Moet ze haar demonen confronteren, of kan ze dat niet aan? S10 over waarom ze aan deze docu heeft meegewerkt: “Ik doe het voor die Stien en voor alle anderen die op die plek zijn geweest.”

Confrontatie met trauma

Binnen deze zoektocht worden makers Linda Hakeboom en Rolf Hartogensis geconfronteerd met een grotere vraag: hoe ga je als buitenwereld om met iemands trauma? Gedurende de film komt de kijker steeds dichterbij de kern, maar hoe veilig is dit voor Stien zelf? Daarmee raakt S10 – dat het goed blijft gaan met mij een groter thema van deze generatie: veel jonge mensen kampen met depressie. In hoeverre is het mogelijk om te leren praten over kwetsbaarheden, en hoe ga je daar als omgeving goed mee om? 

Documentaire over Jett Rebel

Stien den Hollander (S10) hoopt dat deze documentaire licht kan brengen: “Toen ik zelf 15 was heb ik de documentaire gezien van Linda Hakeboom over Jett Rebel. Toen ik die keek, was ik zelf net begonnen met gitaarles en zingen, maar in mijn leven verkeerde ik nogal wat in zwaar weer. Toen ik Jelte zag raakte hij mij diep. Ik dacht: dit kan ik misschien ook. Misschien is er zelfs met alle rottigheid een mogelijkheid om door te gaan, muziek te maken en gewoon te schrijven en te zingen. Iets wat mij al zeven jaar lang elke dag redt. Al zou deze documentaire over mij al bij één iemand teweeg brengen wat het bij mij deed toen ik naar Jelte keek, dan zou ik heel erg vereerd zijn. Misschien mag het ergens wat licht bieden waar het donker is.”

Linda Hakeboom

Linda Hakeboom (die zelf ook veel media-aandacht kreeg, omdat ze op 34-jarige leeftijd borstkanker kreeg en daar het boek Alleen nog vandaag over schreef) over de documentaire: “Leggen we bekende mensen soms teveel druk op om over hun pijn te praten? Die vraag heb ik mezelf vaak gesteld tijdens het maken van deze documentaire. Als ik zag dat Stien nog niet klaar was om pijnlijke momenten uit haar verleden aan te snijden, confronteerde me dat met het feit dat iedereen zijn of haar eigen moment mag en moet kiezen. Maar een documentaire zoals wij die graag maken kan nu eenmaal niet bestaan zonder soms ingewikkelde onderwerpen aan te snijden. Stien heeft ons daarin vertrouwd, en daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor.” 

Hoofdredacteur van EOdocs Margit Balogh hoopt dat de film door veel jongeren gezien wordt: “Onder jongeren van 16 tot 20 jaar komen mentale klachten vaak voor. In maart 2023 gaf 14,1% van de jongeren (12-25 jaar) aan dat ze er weleens, vaker of heel vaak serieus aan dachten om een eind aan hun leven te maken. Omstanders zoals familie en vrienden vangen vaak te laat, of niet, signalen op. Stien is openhartig over haar verleden, durft het te benoemen en heeft deze gevoelens weten te overwinnen. Ze is een inspiratie voor veel jongeren die zich herkennen in haar gevoelens. De film biedt daardoor erkenning, herkenning en hoop voor jongeren die worstelen met mentale klachten.”

‘S10-dat het goed blijft gaan met mij’ is een productie van 100% (voorheen Halal) in opdracht van Viaplay. De documentaire wordt uitgezonden door de EO in de Europese Week van de Mentale Gezondheid. Je kijkt ‘m terug via NPO Start en NPO Plus. Vanuit het buitenland kun je NPO Start ook kijken.

Foto: EO

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 23, 2024 /