Ewout in De Verslavingskliniek – verslaving & kinderwens twijfels?

Twijfel jij over je kinderwens, omdat jij of je partner te kampen heeft met een verslaving? Was je in het verleden verslaafd en ben je bang om terug te vallen, waardoor je twijfelt over het feit of je wel of geen moeder of vader wil worden? Ben je zelf verslavingsgevoelig en wil je dat niet doorgeven aan een kindje? Volgens mij zijn al die twijfels niet gek; verslaving is nu eenmaal een ziekte. Maar gelukkig wordt het taboe wel steeds meer doorbroken. Daarom tip ik hier ook graag het Videoland-programma Ewout In De Verslavingskliniek. Op Videoland staan sinds 22 mei twee afleveringen; daarna volgt er wekelijks een nieuwe (aflevering 3 dus op 29 mei).

Ewout In De Verslavingskliniek 

In deze nieuwe Videoland Original bezoekt Ewout Genemans een verslavingskliniek in Kaapstad, Zuid-Afrika, waar vooral Nederlanders onder behandeling zijn. Hij gaat uitgebreid in gesprek met verslaafden over hun afkickproces en volgt hen tijdens hun behandeling, waarin iedereen genoodzaakt is heel eerlijk naar zichzelf te kijken. Verslaafden van alle leeftijden en met verschillende achtergronden delen hun persoonlijke en kwetsbare verhalen. Ik heb de eerste twee afleveringen gekeken en ben echt onder de indruk. Zo zit er bijvoorbeeld een vader bij, die door zijn verslaving zijn drie kinderen moet missen. En zo zijn er veel meer indrukwekkende verhalen.

Verslaving & kinderwens

Verslaving en een kinderwens zijn geen gelukkige combinatie. Drugsgebruik kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de eicellen en spermacellen, maar ook op de gezondheid van de eileiders en de baarmoeder. En ook op de zwangerschap en je kindje heeft het invloed. Dat geld ook voor het gebruik van alcohol. En wat denk je van de risico’s van roken (dat is natuurlijk ook gewoon een verslaving).

Zoek hulp

Laten we ook de leefstijl van mensen, die kampen met een verslaving niet vergeten. Deze is vaak ongezond, maar er is vaak ook sprake van een sociaal isolement en in sommige gevallen schulden. Door het gebruik van middelen en de ongezonde leefstijl heeft de baby al direct een valse start. Kortom: heb je een kinderwens, maar ook te kampen met een verslaving dan is het verstandig om eerst te zorgen dat je stopt met het gebruik. Zoek daar hulp bij.

Foto: RTL beeldbank

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 24, 2024 /