Rookvrije start: roken voor, tijdens én na zwangerschap

Rook jij? Is het iets waar je ook over nadenkt als je denkt aan de keuze voor wel of geen kind? Momenteel wordt er flink campagne gevoerd voor een Rookvrije Start voor ieder kind. Want nog steeds 1 op de 10 vrouwen rookt door tijdens haar zwangerschap… Ik lees zelfs op de Rookvrije Start site dat er in Nederland jaarlijks 45 baby’s overlijden, doordat de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt.

Roken voor zwangerschap

Ieder die een bewuste kinderwens heeft en daar ook echt mee bezig is, wordt sowieso geadviseerd om te stoppen met roken voor de zwangerschap. En dan niet alleen de vrouwen, maar zeker ook mannen. Blij je roken dan heeft dat invloed op:

  • Vruchtbaarheid: zaadkwaliteit van mannen gaat achteruit en ook bij vrouwen kan het langer duren, voordat ze zwanger raken (Er is zelfs het risico dat het niet lukt.) De beroepsvereniging voor gynaecologen NVOG is zelfs van mening dat een vruchtbaarheidsbehandeling pas kan worden gestart als een koppel succesvol is gestopt met roken én dat er daarna minimaal drie maanden is gewacht.
  • Verloop van zwangerschap: hoger risico op een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en vroeggeboorte.
  • Gezondheid van je kind: zo is er een hoger risico op aangeboren hartafwijkingen, schisis, een klompvoet of overgewicht.

Roken tijdens zwangerschap

Dat roken tijdens de zwangerschap slecht is, wordt al zolang gecommuniceerd. Dat één op de tien vrouwen blijft roken, had ik dan ook niet verwacht. Natuurlijk is stoppen lastig, maar er kan zoveel mis gaan. Zowel tijdens de zwangerschap als bij de ontwikkeling van je kindje. Naast de bovenstaande risico’s die je loopt door te roken voor de zwangerschap, zorgt roken tijdens de zwangerschap ook nog voor een grotere kans op een voorliggende placenta en een vroegtijdige placentaloslating.

Roken en ontwikkeling baby

Ik hoor vaak dat er getwijfeld wordt over een kindje, omdat je niet weet wat voor kindje je krijgt. Door te stoppen met roken tijdens de zwangerschap kun je bepaalde risico’s in ieder geval verkleinen. Blijf je namelijk roken, dan heeft dat tal van negatieve gevolgen. Van aangeboren afwijkingen, zoals een hazenlip, klompvoet of hartafwijkingen. Tot aan groeivertraging en een lager geboortegewicht. En nog heftiger zelfs doodgeboorte en wiegendood. Op de langere termijn worden er ook verbanden gezien tussen onder andere een verhoogde kans op een verminderde longfunctie, overgewicht, ontwikkelingsproblemen zoals ADHD en een verminderde vruchtbaarheid van het kind zelf.

Roken en kinderen

Wist je dat een kwart van de vrouwen die tijdens de zwangerschap gestopt waren met roken na de bevalling weer begint? Meer dan de helft van deze groep dames doet dat al binnen vier weken na de bevalling. Ik vind het absurd. Juist, omdat het meeroken voor kinderen zo ontzettend veel negatieve gevolgen heeft. Door te roken bij je kinderen verhoog je de kans op wiegendood, hersenvliesontsteking, middenoorontsteking, longziekten als astma en lage luchtweginfecties, maar ook een slechtere longfunctie en bijvoorbeeld kortademigheid, hoesten en benauwdheid. Natuurlijk weet ik dat je de rook niet in het gezicht van je kind uitblaast, maar door derdehands rook krijgen niet-rokers gewoon schadelijke stoffen binnen. Die blijven namelijk kleven aan huid, haren en kleding van de roker. Maar het komt ook bij bijvoorbeeld de vloer, meubels en zelfs speelgoed.

Wil je hier nu meer informatie over, lees dan de brochure Rookvrij zwanger worden.

Op Twijfelmoeder schreef ik eerder de volgende artikelen:

Foto: Pexels – /foto/persoon-rookvrije-sigaret-2827798/ van lil artsy.

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 16, 2024 /