Vliegen met een baby? Mijn vakantie ervaring (ook met dreumes)

Geniet jij ontzettend van je vrijheid en ga je het liefst er lekker op uit? Ben je bang dat vliegen naar zonnige vakantiebestemmingen er niet meer in zit als je een kind hebt? Laat ik je mijn eerlijke verhaal vertellen. Ik heb inmiddels ervaring met vliegen met een baby, maar ook met een dreumes en oudere leeftijden.

Vliegen met een baby

Met ons zoontje van destijds net een half jaar zijn we naar Turkije gevlogen. Een vlucht van nog geen vier uur, waarbij hij bij ons op schoot mocht zitten. Bij het instappen zie je dan wel de blikken van ‘een baby aan boord; als dat maar goed komt’, maar ik moet toegeven dat het met 100% is meegevallen. Meteen bij het instappen hadden we namelijk gevraagd of de stewardess zijn flesje in orde kon maken en zo konden we hem tijdens het opstijgen lekker laten drinken. Daarmee verklein je de kans op pijn aan de oortjes. Vervolgens ging-ie lekker slapen (waarbij we het tafeltje ter ondersteuning gebruikten, zodat onze arm niet lam werd) en ook tijdens de daling haalden we het trucje uit met de fles. In de tijd dat-ie wakker was vermaakten we ‘m met kiekeboe-spelletjes en wat knuffeltjes die we in de luiertas bij de hand hadden.

Vliegtuig in met peuter

Vol goede moed ging we dus ook met onze dreumes het vliegtuig in om weer richting Turkije te vliegen voor de vakantie. Voor wie de term dreumes niet kent; dat is een kind in de leeftijd van 1 tot 2,5 jaar… Daarna noem je ‘m een peuter (dat is de leeftijd tot vier jaar). Met een peuter hadden we al goede ervaringen; daar waren we voor corona een weekje mee naar Tenerife geweest. En dat ging verbazingwekkend goed. We hadden een koffertje vol speelgoed voor onderweg en niet te vergeten een iPad in felgekleurde, beschermende kinderhoes. Hij had geen last van zijn oortjes en genoot van het uitzicht op het wolkendek.

Vliegen met een dreumes

Kortom: met die positieve ervaringen op zak, durfden wij vliegen met een dreumes ook best aan… Nou, dat bleek dus een heel andere ervaring. En juist daarom wil ik ‘m hier ook delen. Op de heenreis bleef het huilen beperkt tot iets na het opstijgen, waarna hij tegen zijn slaap aan het vechten was (we vlogen om zes uur ’s ochtends en hij was al van 01.00 uur ’s nachts klaarwakker….) De terugreis was een ander verhaal… Meneertje was tijdens de vakantie al niet in een heel gezellige mood (slapen en eten – 2 toch vrij essentiële zaken – gingen al heel moeilijk). En ook tijdens de vliegreis had hij er absoluut geen zin in. Dat resulteerde in flinke huil of beter gezegd krijspartijen. Niets hielp.

Iedereen keek naar ons…

En dan sta je daar… in het gangpad. Baby op de arm en toch maar proberen te troosten. Dan weer zitten: Bumba filmpje op. Flesje aanbieden. Grappige gezichten trekken. Streng aankijken. Nog meer knuffelen. Door zijn haartjes strelen. Alles probeerden we, maar hij bleef lange tijd ontzettend driftig huilen. Op zo’n moment heb je echt het idee dat iedereen naar je kijkt. Dat is pittig. Al kan ik er nu – een paar daagjes later – ook wel om lachen. Wat was dat zeg? Tja, en dan krijg je dus als je uitstapt ook gewoon te horen van mensen dat-ie ‘goede longen’ heeft. Of ik het volgend jaar weer aandurf… Vast wel: dan is-ie twee en moet ie zijn eigen stoel.

Leerlessen vliegvakantie met baby of dreumes

Wat ik geleerd heb van de drie keer dat ik nu met kinderen heb gevlogen? Ik som mijn punten op, zodat je van deze leerlessen kunt profiteren als je op vliegvakantie met een baby of dreumes gaat.

  • BELANGRIJKSTE: Kinderen kunnen altijd gaan huilen. Maak je daar geen zorgen over. En ja zelfs als je daar in de spotlights van het vliegtuiggangpad met een huilend kind staat, gaat er ook een einde aan komen… Laat die mensen maar kijken. Hoe zouden zij zich voelen in jouw situatie.

Maar er zijn natuurlijk ook wat praktische zaken, zodat je goed bent voorbereid:

  1. Let bij de keuze van de vlucht op de tijden, waarbij je rekening kunt houden met de slaapjes en biologische klok van je kindje. Onze terugvlucht zat midden in zijn actieve tijd, dus dan is het al lastiger om ‘m in slaap te krijgen. Als je de mogelijkheid hebt om ruimere plekken te boeken, dan is dat zeker ook aan te raden.
  2. Zorg dat je babyvoeding bij de hand hebt; zo kun je hem of haar laten drinken bij het stijgen en landen. Maar je hebt ook iets te knabbelen voor tijdens de vlucht. Wist je dat je gewoon babyvoeding aan boord mee mag nemen. Dan heb je ook in het geval van vertraging altijd eten bij de hand.
  3. Speen vastmaken met een speenkoord, zodat deze niet onder de stoel terecht kan komen. Dat voorkomt een hoop zoekwerk in zo’n kleine ruimte. En ook in het geval van een huilbuitje heb je het troostende tutje zo in de mond.
  4. Zorg dat je entertainment bij de hand hebt. Wij hadden een apart tasje gemaakt dat we in de luiertas stopten met bijvoorbeeld boekjes en een paar autootjes. Zelfs de vormenstoof ging mee. Zeker op de heenreis heeft-ie daar vrij rustig mee zitten spelen. Voordeel was dat-ie dat op de eerste rij kon doen waar veel ruimte was (daar zat familie van ons).
  5. Download de favoriete kinderseries van je kleintje. Als je je tablet of smartphone gaat vullen met entertainment voor tijdens de vlucht, zorg dan ook dat je een aantal afleveringen download van de favoriete kinderserie van je kleintje. Hier kon Bumpa ook voor een paar comfort momentjes zorgen.

Twijfel jij over verlies aan vrijheid?

Twijfel jij, omdat je bang bent om je vrijheid te verliezen? Denk je dat reizen niet meer mogelijk is? Kijk in dat geval ook naar je situatie nu. Benut je die vrijheid al voldoende? Zie je een kindje wel zitten, kijk dan zeker ook naar ervaringen van reizigers met kinderen. Er is namelijk ook heel veel mogelijk. Kortom: probeer een compleet beeld te vormen. Dat beeld vorm je aan de hand van je eigen wensen en aan de hand van ervaringen van anderen (zoals met dit artikel). Lees zeker ook:Bang om jezelf te verliezen door komst kinderen | 3 tips!

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 7, 2024 /