Tips om je nachtrust te verbeteren…

Merk jij het ook aan je humeur als je een slechte nachtrust hebt gehad? Nou, ik herken het wel na een aantal slechte nachten door de kids. Wist je zelfs dat je asocialer wordt als je te weinig slaapt. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Californië ontdekt. We zijn na een kort nachtje minder geneigd om elkaar te helpen. Kortom: alle reden om goed te slapen, want het moet natuurlijk wel gezellig blijven thuis en in onze omgeving.

Matras en kussen

Als je lekker wilt slapen, dan is een goed bed natuurlijk de basis. Ga op zoek naar een goede matras, die past bij jouw lichaamsbouw. Let daarbij natuurlijk ook op je voorkeuren. De één ligt heerlijk op een zacht matras voor de ander is dat de gruwel. Een lekker kussen mag daarbij ook niet ontbreken. Maar ook dat is heel persoonlijk.

Beddengoed

Zijn bed en matras op je lichaamsbouw aangepast; kijk dan naar je beddengoed. Heb je het snel warm, kies dan voor een licht en luchtig dekbed met een vulling van katoen, bamboe of zijde. Ben je een echte koukleum, kies dan voor wol of dons. Natuurlijk let je daar ook op bij de keuze van het bedtextiel. Katoen-flanel neemt je lichaamswarmte snel op en houdt dit vast. Terwijl katoen en linnen juist ademend en vochtabsorberend zijn. Wil je een koel bed, kies dan voor katoen-satijn. Ze zeggen dat dat ook goed is voor je huid en haar.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Heb jij al eens goed naar de temperatuur en luchtvochtigheid op je slaapkamer gekeken? Zo’n 16-18 graden Celsius wordt als ideaal gezien. Bij de luchtvochtigheid wordt 40-50% geadviseerd. Is dat percentage te hoog, dan krijg je het warm en benauwd. Is-ie te laag, dan kun je wakker worden met een droge mond of pijnlijke keel.

Kleur in slaapkamer

En als je dan echt op ieder detail aan het letten ben, bestudeer de kleuren in je kamer. Blauw werkt kalmerend, groen zorgt voor een rustige natuurlijke uitstraling en kan je angsten verminderen. Geel zorgt voor een opgewekt gevoel als je wakker wordt.

Nachtrust verbeteren

Slechte slapers kunnen ook in de voorbereiding winst behalen en zo tot een goede nachtrust komen. Dim lichten zo’n twee uur voor je gaat slapen. Kijk dan ook niet meer naar het blauwe licht van je mobieltje. Maak daarnaast van je bed een lekkere plek om te slapen (waarbij mensen die op links slapen positiever schijnen te zijn, volgens Britse onderzoekers). Je hersenen leggen dan de link tussen het bed en slapen. Als je dan iedere dag op hetzelfde moment gaat slapen en weer opstaat – zelfs in het weekend – zal je zien dat het nog makkelijker gaat.

Foto: foto/licht-fel-luchtig-vrouw-7622515/ – pexels-miriam-alonso-7622515.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 5, 2024 /