Tuinieren met kinderen; zelfs zonder groene vingers

Groene vingers? Ik heb ze echt niet. Maar ik vind het wel belangrijk dat mijn kinderen veel buiten zijn en de tuin ook echt waarderen. Bij de jongste is dat zeker gelukt, die wil niets liever dan naar buiten om in zijn speciale kinderschommeltje heen en weer te gaan. De oudste komt nu op een leeftijd dat het ook gezellig is om samen te tuinieren.

Bij de tuin betrekken

Wij betrekken de kids al vanaf jonge leeftijd bij het tuinonderhoud. Zo gingen we samen graszaden kopen. Op zo’n moment kun je mooi uitleggen wat je allemaal nodig hebt en je ziet natuurlijk ook snel resultaat na het zaaien. Al was er in de winkel ook vooral interesse in het enorme aanbod aan buitenspeelgoed, zoals een kinderkruiwagen en een kleine kinderschop en harkje. 

Tuinhandschoenen

Ook de kleine tuinhandschoenen gingen mee toen we in het tuincentrum waren. Wat dat betreft, kunnen we onze graszaden voortaan beter online bestellen bij bijvoorbeeld www.moowy.nl. Dan wordt ons winkelmandje niet gevuld met al die extraatjes. Inmiddels hebben de tuinhandschoenen al verschillende keren dienst gedaan, bijvoorbeeld bij het onkruid verwijderen onder onze heg. 

Moestuin

Onze tuin bestaat vooral uit gras met als afscheiding een enorme heg. Bloemen en planten hebben we eigenlijk nog nooit gepland. Nee, wij zijn meer van de moestuin. Daar staan twee appelbomen in, we hebben altijd aardbeienplantjes en ook tomaten, courgettes, boontjes, ui en radijs mag niet ontbreken. Hetzelfde geldt voor verschillende kruiden. Onze oudste heeft geholpen bij het zaaien. Bij de plantjes die we in potjes hebben gezaaid, zorgt hij ook voor wat water op zijn tijd. In de moestuin hebben we dat verder automatisch geregeld, dus daar hebben we geen omkijken naar. Wel gaan we natuurlijk regelmatig kijken hoe onze plantjes het doen. Voordeel dat onze huidige schommel naast de moestuin staat.

Ook leuk om te doen

Wat ik daarnaast zelf vorig jaar met een aantal klasgenootjes van mijn zoon heb gedaan, is tuinkers kweken. Dat groeit ontzettend snel, waardoor het voor kinderen heel leuk is. Een erg leuk project, omdat ik drie weken lang iets op woensdagochtend met de kids moest doen. Eerst hebben we bloempotjes versierd, daarna hebben we ze met potgrond gevuld en konden de zaadjes gepland worden. Vervolgens zijn we verder nog creatief aan de slag gegaan met onze plantjes. Het was in ieder geval ontzettend leuk. 

Foto: Pexels – /foto/tuin-fabriek-plant-planten-11286028/ – pexels-shvetsa-11286028.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 5, 2024 /