Zoektocht naar juiste onderwijs en kinderopvang voor jouw kind

Het opvoeden van kinderen, wordt door sommige twijfelaars gezien als zo’n enorme verantwoordelijkheid dat het ze blokkeert om een keuze te maken. Ik begrijp dat helemaal en vind dat ook iets moois hebben. Juist, omdat je twijfelt over het feit of je die verantwoordelijkheid wel kunt dragen, maakt dat je al vanaf het allereerste begin nadenkt over wat het beste is voor jouw kindje. Keuzes waar je misschien wel meer grip op hebt, dan je zelf nu misschien denkt. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor kinderopvang en onderwijs; twee bepalende plaatsen in het leven van een kindje, die jij zelf heel bewust kunt maken.

Jij maakt die keuze!

Je denkt in eerste instantie bij de keuze voor kinderopvang of basisschool aan de dichtstbijzijnde. Maar is dat eigenlijk wel zo logisch? Praktisch zeker. Maar heb je ook gekeken naar de visie van de kinderopvang? Kun je je vinden in het onderwijs dat deze basisschool biedt? Heb je een bezoek gebracht en voelt het goed? Of kijk je bewust verder? Zeker in een tijd waarin je al snel keuzes moet maken, is dit iets om al bij stil te staan tijdens de zwangerschap. Sterker: als je twijfelt, is dit een mooi onderwerp om ook samen met je partner te bespreken. Waar denkt hij of zij aan? Wij hebben zo bijvoorbeeld bewust gekozen voor een heel flexibele opvang en qua onderwijs voor Jenaplan. 

Kijk rond in jouw omgeving

Om de juiste keuze te kunnen maken, is het dus goed om echt in je omgeving rond te kijken. Wat voor mogelijkheden zijn er allemaal. Zo vind je in de kop van Overijssel Accrete. Op deze christelijke kindcentra – waar kinderopvang en basisonderwijs hand in hand gaan – staat het kind centraal. Dit start al met de eerste 1.000 dagen van het kind tot aan speciale praktijkklassen vanaf groep 5 waar kinderen meer met hun handen aan de slag gaan. Misschien hebben ze in jouw regio ook wel zo’n initiatief dat echt bij jullie past. Bijvoorbeeld vanwege je religie, maar denk ook aan andere zaken die voor jullie belangrijk zijn. Zo heb je kinderopvang op de boerderij en BSO’s, die gefocust zijn op sporten. En ook in het onderwijs zelf zijn er tal van stromingen. Kortom: genoeg om je in te verdiepen.

Informeer bij andere ouders

Daarnaast wil ik je – uit eigen ervaring – meegeven om te informeren bij andere ouders. Als je een rondleiding krijgt – of dat nu bij een kinderopvang of basisschool is – dan is de betreffende persoon natuurlijk ontzettend enthousiast. Daarnaast krijg je al een beeld van hoe het er is. Maar als je met ouders spreekt, die zelf een kind op die opvang of school hebben, dan hoor je hoe het echt is. Hoe het zit met de betrokkenheid en flexibiliteit. Hoe de sfeer is vanuit het oogpunt van de kinderen. Natuurlijk is ieder kind anders, maar je kunt beter goed voorbereid zijn dan later spijt hebben. Anderzijds: de schoolkeuze is ook niet in beton gegoten. Wist je dat kinderen van school kunnen veranderen. En dat geldt natuurlijk ook voor de opvang. Het is wel lastiger geworden nu de klassen en groepen vaak al heel vol zijn. Maar het kan wel. 

Foto: Pexels – foto/handen-vrienden-maten-kameraden-159823/ – pexels-pixabay-159823.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 4, 2024 /