Wat als mijn kind later vragen stelt?

In dit artikel gaan we in op een bijzonder onderwerp, iets waar zelfs in deze tijd echter nog een taboe op ligt. We hebben het dan namelijk over sperma doneren, en dan vooral wat als een donorkind vragen begint te stellen.

Wat houdt het doneren van sperma in?

Voordat we ingaan op de kern van dit artikel, eerst een korte introductie over zaaddonor worden. Dit is namelijk behoorlijk veranderd in de afgelopen jaren, waaronder de informatie waar een donorkind recht op heeft. Deze regels zijn opgenomen in de “Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting”, die bestaat sinds juni 2004.

In deze wet staat belangrijke informatie omtrent de donorgegevens. Waaronder het maximale aantal gezinnen waaraan sperma van één donor mag worden gedoneerd (12 gezinnen) en de verplichte registratie van donoren bij officiële spermabanken. Het anoniem doneren, (wat vroeger zeer normaal was) is dus niet meer mogelijk. De gegevens van de donor zullen worden bewaard in het College Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting.

Het is goed om dit te weten, aangezien dit het beantwoorden van vragen van kinderen die zijn geboren met behulp van spermadonatie makkelijker maakt.

Wat als mijn kind vraagt naar de donor

Als je erover denkt om te kiezen voor donorconceptie als ouder, dan is het goed om te weten dat je jouw kind kunt voorzien van bepaalde informatie. Donoren zijn namelijk verplicht om bepaalde informatie te verstrekken, met het doel donorkinderen te helpen die op zoek zijn naar informatie over hun biologische afkomst. Deze informatie kan echter enkel door het kind worden opgevraagd en niet door de ouder(s). Wat mogelijk is vanaf een specifieke leeftijd.

Vanaf 12 jaar oud

Als een donorkind de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt, kan het kind het donorpaspoort opvragen. Hierin staan gegevens van de donor, die de donor zelf heeft opgegeven tijdens het doneren. Je kunt hierbij denken aan fysieke kenmerken, maar ook bijvoorbeeld het beroep van de donor. Zo kan het donorkind een idee krijgen van de persoonlijke kenmerken en sociale achtergrond van de donor.

Vanaf 16 jaar oud

Als een donorkind echter 16 jaar of ouder is, heeft het kind de mogelijkheid om de identiteit van de donor op te vragen. Hiervoor is geen toestemming nodig van de donor en deze gegevens zullen worden verstrekt door Fiom. Het gaat om persoonsidentificerende gegevens, zoals de naam, de geboortedatum en de woonplaats van de donor.

Wat als mijn kind de donor wil ontmoeten?

Uiteraard kan het zijn dat een donorkind de donor wil ontmoeten, maar dit is echter iets waarvoor de donor toestemming moet geven. Waarna er een ontmoeting kan plaatsvinden, onder begeleiding van een professional. Hoewel het donorkind ook zelf de donor kan opzoeken, is de donor niet verplicht om deel te nemen aan een gesprek. Ook heeft een donor geen financiële verplichtingen, net zoals er geen zeggenschap is over de opvoeding.

Hoe vertel ik mijn kind dat het een donorkind is?

Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden, aangezien dit afhankelijk is van een scala aan factoren. Gelukkig zijn er veel ouders die met dezelfde vragen zitten en kunnen helpen. Het enige advies waarover vrijwel iedereen het eens is, is dat het belangrijk is om eerlijk te zijn en dat het nooit te laat is om het kind te vertellen over de donorconceptie.

Foto: Pexels – https://www.pexels.com/nl-nl/foto/stilleven-conceptueel-ideematig-illustratie-8680336/

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 8, 2025 /