24-uurs kinderopvang in kleuterinternaat Lanaken

Waarom kies je voor kinderen als je ze vervolgens van zondagavond tot en met vrijdagavond onderbrengt in een internaat? Die vraag stel ik mezelf, terwijl ik een reportage van L1 bekijk over het succes van Belgische kleuterinternaten. Je kunt onderaan dit bericht de reportage uit 2013 terugkijken.

In Lanaken, vlak over de grens bij Maastricht, kun je je kleuters (kinderen vanaf drie jaar) al voor 11,50 euro per dag ‘dumpen’. De beheerder Raf Duboi vertelt aan de Limburgse tv-zender L1 wat je daar allemaal voor krijgt. “Dit is inclusief drie maaltijden per dag, water, elektriciteit en de vaste begeleiding van de medewerkers.”

Keuze voor kleuterinternaat

Hij legt uit waarom ouders voor een kleuterinternaat kiezen, waarbij hij wel benadrukt dat thuis opvoeden de ideale situatie voor kinderen is. “Ouders zijn niet altijd in staat om een vaste structuur te bieden. Bijvoorbeeld omdat ze beiden een drukke baan hebben, of omdat ze er alleen voor staan en er niet de tijd voor hebben. In dit geval zijn kinderen beter af in een internaat.”

“Persoonlijk zou ik nooit voor een internaat kiezen. Als je uiteindelijk voor kinderen kiest, wil je toch zoveel mogelijk van hun leven meekrijgen. Ze echt zien opgroeien. Dat lukt nu niet. Of zou het voor jullie wel een oplossing zijn?”, zo schreef ik in 2013 – nog midden in de wervelstorm van mijn twijfels.

Zo doet ik het:

Nu heb ik natuurlijk een kleintje en begrijp ik wel dat ouders er voor kiezen om ze een nachtje te laten blijven bij de opvang. Als je bijvoorbeeld standaard een teamoverleg hebt op een bepaalde dag en daardoor laat bent en de volgende dag weer vroeg weg moet, dan is het voor een kindje rustiger om in een vertrouwde omgeving te blijven. Maar een hele week… Nee, dat vind ik ook nog lastig. Of je moet beide heel druk bezet zijn of door psychische of fysieke redenen niet goed voor je kindje kunnen zorgen.

Onze kleine man eet zo ook mee op de opvang. Simpelweg, omdat mijn man en ik vaak laat zijn. Dan eet ik zelf liever iets later, zodat ik tussen het thuiskomen van de opvang en naar bed gaan nog wat tijd heb om te spelen en knuffelen met hem. We hebben op dit moment zelf 4,5e dag opvang (moet ik me daar schuldig over voelen?!) Avondafspraken probeer ik zoveel mogelijk na 20.00 uur te plannen, zodat ik ‘m nog wel zelf naar bed kan brengen.

Internaat in Vlaanderen niet vreemd

Wat wel goed is om te beseffen, is dat ‘op internaat’ gaan in Vlaanderen meer gemeengoed is dan in Nederland. Veel bekende Vlamingen, zoals Matteo Simoni en Clara Cleymans hebben hun jeugd ook doorgemaakt op internaat. Daar maakten ze dit filmpje over:

Reportage 24-uurs kinderopvang

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 29, 2013 /