Onvervulde dromen najagen via je kinderen…

Onvervulde dromen najagen via je kinderen; uit onderzoek van de Universiteit Utrecht is gebleken dat ouders dit absoluut doen. Verrassend? Nee. Ik denk dat we allemaal wel ouders kennen die alles uit de kast halen om het (verborgen) talent van hun kids te ontplooien.

Onvervulde dromen van mijn ouders

Voor mij is dit heel herkenbaar; gelukkig heb ik het alleen nooit als drammerig of vervelend ervaren. Ik vond het altijd juist fijn dat mijn zusje en ik de kans kregen om te studeren en zo onszelf te ontwikkelen. Maar ik begrijp ook dat je hier wel mee moet oppassen. Voor je het weet leg je veel te veel druk op de schouders van je kinderen.

LEES OOK: het artikel dat ik schreef over sharenting; ouders die alles over hun kinderen online delen.

Wat onderzoekers zeggen

Co-auteur Brad Bushman, professor psychologie aan de universiteit van Ohio, zegt over dit onderzoek tegen het AD. “Sommige ouders zien hun kinderen werkelijk als een verlengde van henzelf, in plaats van als een apart persoon met eigen dromen en talenten. De kinderen dienen dan om hun eigen onvervulde dromen en ambities waar te maken.” Dit hoeft niet negatief te zijn volgens hem. “Door mee te genieten van de glorie van hun kinderen, vervagen de gevoelens van spijt en teleurstelling over hun eigen mislukking en maken ze plaats voor trots en vervulling.”

Driejarige kindvlogger

Ik denk dat je dit ook wel ziet in de documentaire ‘Mijn dochter de vlogger’. Hierin worden jonge kindvloggers gevolgd en hun ouders. Maak kennis met de driejarige Jaydie, Jaylinn van negen en de dertienjarige Nina. Het valt vooral op bij het jongste meisje: Jaydie uit Venray. Moeder Patricia Verbruggen heeft het idee dat dochterlief zo een voorsprong heeft op haar leeftijdsgenootjes, die later ook willen gaan vloggen. Zelf had ze vroeger ook voor de camera willen staan. Ze is zich er van bewust dat ze haar onvervulde dromen niet op haar dochter moet projecteren. “Ik vind wel dat ze gewoon kind moet kunnen zijn. Klik hier om alles te lezen over ‘Mijn dochter de vlogger’ en kijk de documentaire.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 20, 2013 /