Zwanger worden op latere leeftijd is dat erg?

Als TwijfelMoeder word ik vaak gewezen op mijn leeftijd. Daarom vind ik dit ook zo’n belangrijk onderwerp om op de site, in mijn Facebook-groep en natuurlijk in mijn boek te bespreken. Want is het echt zo erg dat je moeder wordt op latere leeftijd? Inmiddels zijn we in Nederland al gemiddeld 29,8 jaar oud als we ons eerste kind krijgen.

Te laat?

In 2013 schreef ik: “Ik ben nu 29 en dat moet het er volgens velen toch eens van komen. Het moet klaar zijn met die twijfels. ‘Voor je het weet ben je te laat.’ Dat is zo’n zin die ik de afgelopen maanden al vele keren voorbij heb horen komen. Maar is een late zwangerschap erg?” Wist je dat er anno 2019 zelfs vanuit wordt gegaan dat we een zwangerschap uitstellen, omdat de medische wetenschap al zover is… Bizar!

Maar terug naar 2013. Toen las ik in de De Telegraaf een interessant artikel over zwanger worden op latere leeftijd. Expert Eva Alblas geeft antwoord op diverse vragen die gaan over de vruchtbaarheid van vrouwen op latere leeftijd. Ze heeft het ook over de belasting van het lichaam. En over de kans op een miskraam of een aangeboren afwijking.

Eva Alblas:

“Zwanger worden op latere leeftijd kan zeker! Het kan alleen wat langer duren voordat je zwanger bent en je hebt wat meer risico’s dan je buurvrouw van 25 die zwanger is… Belangrijk is dus om als vrouw de extra risico’s die een zwangerschap op latere leeftijd met zich mee kan brengen af te wegen.”

Zoals je misschien wel weet is op 12 maart 2019 mijn boek De twijfelmoeder verschenen. Natuurlijk sta ik hierin ook stil bij de ‘factor tijd’. Met behulp van gynaecologe Annelies Bos, is het een interessant hoofdstuk geworden. Hierdoor begrijp je beter wat er in je lichaam gaande is (althans ik wel).

Voor- en nadelen

Ja, je eicellen worden er niet jonger op. Maar dat wil niet zeggen dat je geen kindje meer kunt krijgen. De kans dat het meteen lukt wordt alleen steeds kleiner (om het even kort door de bocht samen te vatten). Voor dit hoofdstuk heb ik ook een dame geïnterviewd die haar eicellen heeft laten invriezen. Daarnaast kijk ik naar de voordelen van op latere leeftijd zwanger worden. Kortom: als je voelt dat de tijd in je nek hijgt, pak mijn boek er dan eens bij

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 6, 2013 /