Gemiddelde leeftijd moeder eerste kind

UPDATE: IN 2018 WAS DE NEDERLANDSE VROUW GEMIDDELD 29,9 JAAR OUD TOEN ZE HAAR EERSTE KIND KREEG. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Gemiddeld krijgen vrouwen hun eerste kindje op hun 29e, dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek. Dit aantal is na de jaren zeventig gestegen, maar is de laatste jaren vrij stabiel.

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de jaren zeventig voor het eerst een baby kregen, was ongeveer 24 jaar. Nu zijn vrouwen ruim 29 jaar.

Als ik de cijfertjes zo bekijk, is het dus helemaal niet zo gek dat ik nu volop vragen over mijn kinderwens krijg. Als 29-jarige ben ik volgens het gemiddelde nu aan de beurt…

Spoiler alert:

Als de gemiddelde leeftijd verder gaat stijgen, dan ben ik daar mede schuldig aan… Op mijn 32e kondigde ik mijn zwangerschap aan. En toen ik 33,2 was, werd de kleine man geboren.

Dit artikel plaatste ik oorspronkelijk op 29 mei 2013. En heb ik op 12 juli 2017 van een update voorzien. Toen dook ik namelijk nog dieper in de cijfers. En schreef: “Het blijkt dat in 2015 de gemiddelde leeftijd gestegen is naar 29,6 jaar. In België zijn de vrouwen net iets vroeger. Daar kregen de moeders hun eerste kindje gemiddeld als ze 28,7 jaar zijn. Twee jaar daarvoor lag dat cijfer nog op 28,5. Je ziet dus dat zowel in Nederland als België de vrouwen later kinderen krijgen.

Kijken we naar de cijfers in Europa dan zijn de dames in Bulgarije (26 jaar), Roemenië (26,3 jaar) en Letland (26,5 jaar) er het snelste bij. Maar in Italië en Spanje zijn ze met respectievelijk 30,8 jaar en 30,7 jaar nog ouder. Deze landen staan dan ook bovenaan in het Europese lijstje.”

Anno 2019

Kijk ik nu – op 10 april 2019 – naar de cijfertjes van het CBS dan zie ik dat in 2017 de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in Nederland haar eerste kind krijgt, is gestegen naar 29,8. En op 11 mei 2019 heeft datzelfde CBS bekendgemaakt dat we inmiddels al gemiddeld 29,9 jaar oud zijn als we als vrouw ons eerste kindje krijgen. Klik hier om het meest actuele artikel hierover te lezen.

In België worden deze cijfertjes natuurlijk ook bijgehouden, en wel door het belgische statistiekbureau Statbel. De laatste cijfers die zij hebben, zijn van 2016. Toen kreeg een vrouw in België haar eerste kind op de gemiddelde leeftijd van 28,0 jaar. In 1998 was dat nog 27,3 jaar. Daarbij zijn wel verschillen te zien. In het Waals Gewest zijn vrouwen gemiddeld 28,4 jaar bij de eerste geboorte. In Vlaanderen is dat 28,9 jaar. En in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn de vrouwen gemiddeld 30,1 als ze hun eerste kindje krijgen.

En jij?

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 29, 2013 /