Onderzocht
Vrouwen krijgen eerste kind op 29e

Gemiddeld krijgen vrouwen hun eerste kindje op hun 29e, dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek. Dit aantal is na de jaren zeventig gestegen, maar is de laatste jaren vrij stabiel.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de jaren zeventig voor het eerst een baby kregen, was ongeveer 24 jaar. Nu zijn vrouwen ruim 29 jaar.

Als ik de cijfertjes zo bekijk, is het dus helemaal niet zo gek dat ik nu volop vragen over mijn kinderwens krijg. Als 29-jarige ben ik volgens het gemiddelde nu aan de beurt…

Dit artikel plaatste ik op 29 mei 2013. Natuurlijk ben ik nu (op 12/7/17) eens gaan kijken of ik nog wat meer van die cijfers kon vinden. Het blijkt dat in 2015 de gemiddelde leeftijd gestegen is naar 29,6 jaar. In België zijn de vrouwen net iets vroeger. Daar kregen de moeders hun eerste kindje gemiddeld als ze 28,7 jaar zijn. Twee jaar daarvoor lag dat cijfer nog op 28,5. Je ziet dus dat zowel in Nederland als België de vrouwen later kinderen krijgen.

Kijken we naar de cijfers in Europa dan zijn de dames in Bulgarije (26 jaar), Roemenië (26,3 jaar) en Letland (26,5 jaar) er het snelste bij. Maar in Italië en Spanje zijn ze met respectievelijk 30,8 jaar en 30,7 jaar nog ouder. Deze landen staan dan ook bovenaan in het Europese lijstje.

Hoe oud was jij toen jij je eerste kreeg?

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
1 comment
  • Christa
    jul 18, 2017 (05:09)

    Ik was “vroeg”..
    ik kreeg mijn oudste toen ik net 23 was.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: