Column
Babyboom in de buurt

TwijfelMoeder zijn in een nieuwbouwwijk valt niet mee. In de eerste maanden dat we hier wonen lijkt de ooievaar iedere baby in onze buurt te droppen. Er is sprake van een heuse babyboom. Overal staan grote borden in de tuin en de uitnodigen voor babyborrels ploffen herhaaldelijk op de mat.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Natuurlijk ga je dan langs. Ik gun het mijn buren stuk voor stuk. In sommige gevallen heeft de komst van de kleine spruit lang op zich laten wachten; soms voorafgegaan door de trieste gebeurtenis als een miskraam. Dat deze ouders ontzettend blij zijn met hun kindje begrijp ik heel goed. Maar wat zeg je als ze vragen ‘en hoe staat het met jullie kinderwens?’.

Er schiet van alles door mijn hoofd. Het liefst wil ik zeggen dat ik helemaal niet snap dat iedereen zo’n ontzettende voortplantingsdrang heeft. Dat ik echt geen idee heb waarom zo’n huilend wezentje een verrijking zou zijn voor mijn leven. En dat ik echt niet begrijp waarom zo’n verschrikkelijke bevalling het echt allemaal waard is. Ik heb natuurlijk net stil en begripvol knikkend naar alle details geluisterd.

Uiteindelijk wordt het een nietszeggende ‘dat is iets voor later’. Daar komen we als jonkies – die op dat moment pas twee jaar samen zijn – nog wel mee weg. Er volgt een opmerking dat ons huis er in ieder geval groot genoeg voor is. En zo gaat het gesprek al snel over hoe fijn we hier wel niet wonen. Daar kom ik goed mee weg… Al is het inmiddels vier jaar later en bijna twintig baby’s verder wel lastiger aan het worden. Toch zwijgen ze… het heeft vast iets te maken met mijn geklungel en paniekerige blik in mijn ogen als ik weer met zo’n kleintje op schoot zit.

Lees volgende week: ‘Rammelende eierstokken… Hoe herken je die’

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
3 comments
 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  jan 10, 2017 (15:15)

  […] hebben…’ 10 juli 2013 – ‘Kinderen? Ik zou er niet aan beginnen!’ 17 juli 2013 – Babyboom in de buurt 24 juli 2013 – Rammelende eierstokken… Hoe herken je die? 31 juli 2013 – Als ons kind […]

 • danielle
  aug 21, 2013 (14:17)

  Wat ik ook zo erg vind is als mensen achter je rug om met elkaar bespreken dat je vast geen kinderen kunt krijgen… Het is kennelijk zo ongelofelijk moeilijk om te accepteren dat niet iedereen kids wilt…

  • twijfelmoeder
   aug 21, 2013 (16:45)

   Ooh, die heb ik nog nooit gehoord. Maar inderdaad het blijkt voor mensen wel heel moeilijk te zijn om te beseffen dat niet iedereen een (diepe) kinderwens heeft.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: