‘Jij kunt tenminste twijfelen. Ik kan geen kinderen krijgen’

‘Jij kunt tenminste twijfelen. Ik kan geen kinderen krijgen.’ Met deze opmerking krijgt een vrouw uit mijn omgeving me stil. Ze heeft gelijk. Waarom zeur ik over het feit dat ik het allemaal niet weet, terwijl er zoveel vrouwen (en mannen) zijn die ongewenst kinderloos zijn. Zij hadden wel een kindje gewild, maar de natuur heeft anders beslist.

Voor ieder onzeker

Natuurlijk moeten we nog maar zien of het bij ons gaat lukken. Volgens de gynaecoloog aan wie ik jaren geleden een bezoekje bracht, ziet mijn eierrekje er goed uit. Maar dat wil niets zeggen. Tenslotte ben je met z’n tweeën; de zaadjes van je man moeten ook goed in vorm zijn. Soms lijkt alles in orde, maar lukt het toch niet. Dan ga je het medische circuit in. Maar zelfs vruchtbaarheidsbehandelingen als ICSI en IVF zijn geen garantie voor succes.

Verdrietig

Ik begrijp dat deze groep verdrietig wordt van mijn enthousiaste TwijfelMoeder-verhalen. Maar hoe kan ik het weten als er eerder nooit iets over gezegd is? Natuurlijk is het lastig om hier over te praten, maar veel pijnlijke situaties kunnen worden voorkomen als je het eventjes aangeeft. Laten we samen dit taboe bespreekbaar maken. Ik ben deze site namelijk gestart, omdat kinderen krijgen niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Steeds maar uitleggen dat je het nog niet weet – en dan de nodige zogenaamd, overtuigende woorden over je heen krijgen – is ook niet fijn. Daarom is het fijn dat er steeds meer mannen en vrouwen opstaan die over dit thema spreken, bijvoorbeeld de schrijvers van Als je kinderwens onvervuld blijft.

Laten we elkaar niet vergeten

En als mij ongevraagd een heel verhaal over kinderen voor wordt geschoteld, denk ik ook aan deze mannen en vrouwen. Zo was ik vorige zomer bij een feestje met veertien vrouwen. Daarvan hadden er vier nog geen kinderen. Het ging alleen maar over baby’s. Niemand vroeg de kinderlozen naar hun kinderwens. Wat moet het een verschrikkelijk pijnlijke dag zijn geweest voor iemand die wel droomt van een gezin, maar nooit zelf een baby’tje kan baren.

Lees volgende week: ‘Nu is het tijd voor de volgende stap

Foto van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 7, 2013 /