Column
‘Jij kunt tenminste twijfelen. Ik kan geen kinderen krijgen’

‘Jij kunt tenminste twijfelen. Ik kan geen kinderen krijgen.’ Met deze opmerking krijgt een vrouw uit mijn omgeving me stil. Ze heeft gelijk. Waarom zeur ik over het feit dat ik het allemaal niet weet, terwijl er zoveel vrouwen (en mannen) zijn die ongewenst kinderloos zijn. Zij hadden wel een kindje gewild, maar de natuur heeft anders beslist.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Natuurlijk moeten we nog maar zien of het bij ons gaat lukken. Volgens de gynaecoloog aan wie ik jaren geleden een bezoekje bracht, ziet mijn eierrekje er goed uit. Maar dat wil niets zeggen. Tenslotte ben je met z’n tweeën; de zaadjes van je man moeten ook goed in vorm zijn. Soms lijkt alles in orde, maar lukt het toch niet. Dan ga je het medische circuit in. Maar zelfs vruchtbaarheidsbehandelingen als ICSI en IVF zijn geen garantie voor succes.

Ik begrijp dat deze groep verdrietig wordt van mijn enthousiaste TwijfelMoeder-verhalen. Maar hoe kan ik het weten als er eerder nooit iets over gezegd is? Natuurlijk is het lastig om hier over te praten, maar veel pijnlijke situaties kunnen worden voorkomen als je het eventjes aangeeft. Laten we samen dit taboe bespreekbaar maken. Ik ben deze site namelijk gestart, omdat kinderen krijgen niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Steeds maar uitleggen dat je het nog niet weet – en dan de nodige zogenaamd, overtuigende woorden over je heen krijgen – is ook niet fijn.

En als mij ongevraagd een heel verhaal over kinderen voor wordt geschoteld, denk ik ook aan deze mannen en vrouwen. Zo was ik vorige zomer bij een feestje met veertien vrouwen. Daarvan hadden er vier nog geen kinderen. Het ging alleen maar over baby’s. Niemand vroeg de kinderlozen naar hun kinderwens. Wat moet het een verschrikkelijk pijnlijke dag zijn geweest voor iemand die wel droomt van een gezin, maar nooit zelf een baby’tje kan baren.

Lees volgende week: ‘Nu is het tijd voor de volgende stap’

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
5 comments
 • Vier jaar TwijfelMoeder: ken jij deze ‘bestsellers’ al?
  jun 02, 2017 (13:13)

  […] Jij kunt tenminste twijfelen; ik kan geen kinderen krijgen […]

 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  dec 07, 2016 (12:15)

  […] je die? 31 juli 2013 – Als ons kind maar niet buiten de boot valt 7 augustus 2013 – ‘Jij kunt tenminste twijfelen. Ik kan geen kinderen krijgen’ 15 augustus 2013 – Nu is het tijd voor de volgende stap… 21 augustus 2013 – Paniek! […]

 • Lezerspost: Uiteindelijk heeft de natuur gekozen
  feb 10, 2014 (09:55)

  […] en dan kan het niet eens! Omdat ik de twijfelfase ook herken, herken ik mezelf niet in je column die je schreef over die vrouw die geen kinderen kan krijgen. Het is denk ik moeilijker voor de oermoeders, die van jongs af aan maar één doel voor ogen […]

 • Sandra
  dec 25, 2013 (15:13)

  super dat je deze site hebt opgezet!
  ik twijfel al bijna 3 jaar of ik het wel wil. mijn partner is inmiddels 30 en hij weet zeker dat hij papa wil worden.
  we spreken zeker wekelijks over dit dilemma dat zeker altijd tussen ons instaat,
  ondanks dat genieten we samen en houden we enorm van elkaar.
  maar dingen als een huis kopen of trouwen wordt afgehouden….
  het is een verschrikkelijk gevoel als je zelf geen beslissing kunt maken.
  ….

 • H
  aug 08, 2013 (11:53)

  dat is niet ' hard' , dat is vooral uit haar hart.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: