Onvervulde kinderwens: boek voor wensouders

Onvervulde kinderwens – het is zo’n onderwerp waar we het niet vaak over hebben. Waar je als stel samen het gemis voelt, gaat ieder om je heen door. En dat zorgt weer voor lastige situaties… Want hoe vertel je je vriendin die zo graag een kindje wil, dat je twijfelt of je überhaupt wel kinderen wil… Of dat de eerste poging meteen raak was en je nu toch lichtelijke paniek voelt…. Daarom is het belangrijk dat we altijd open en eerlijk over onze kinderwens kunnen praten. Ook als deze niet (zo makkelijk) te vervullen is… Het boek Als je kinderwens onvervuld blijft van Shanti Van Genechten en Lode Godderis, is recent uitgekomen en kun je zien als basisboek voor ouders met een onvervulde kinderwens. Daarnaast heb ik onderaan dit artikel nog een aantal boekentips toegevoegd.

Onvervulde kinderwens

In je dromen zag je je kind al rondhuppelen door de kamer en, oh, wat leek het zo sprekend op jou. In je gedachten was je volop bezig met hoe je de opvoeding zou willen vormgeven en wilde je zo graag je kennis doorgeven, maar tot op heden blijft je kinderwens onvervuld. De redenen hiervoor kunnen heel uiteenlopend zijn: soms komt de ware liefde niet voorbij, doet de natuur niet mee of staat een andere oorzaak de vervulling van je kinderwens in de weg. Een onvervulde kinderwens kruipt heel dicht op je huid, je identiteit, je status en je relatie(s).

Lees ook: Ongewenst kinderloos – wat wil jij weten?

Zware druk

Ouders met een kinderwens staan onder zware druk. Niet alleen brengen vruchtbaarheidsbehandelingen allerlei complicaties met zich mee, vele wensouders vinden het ook moeilijk om over hun kinderwens te spreken.  Shanti Van Genechten en Lode Godderis bundelden tien jaar ervaring in het begeleiden van kinderwensouders (V, M, X) via het Kinderwens Expertise Netwerk (K-E-N) in dit boek. Ze hebben de vele verhalen van de kinderwensouders die ze in de afgelopen jaren hebben mogen begeleiden, verwerkt en verrijkt met inzichten uit de wetenschap en hun eigen expertise.

Bespreekbaar maken

Met dit boek willen zij alle aspecten van een kinderwens bespreekbaar maken. Het biedt concrete handvatten om beter met de stress en het verdriet om te gaan. Hoe ga je om met een zwangerschapsverlies? Wat als je fertiliteitsbehandelingen voor stress en afwezigheid zorgen op het werk? Hoe blijf je investeren in je relatie? Wanneer beslis je je kinderwens los te laten? En hoe geef je een onvervulde kinderwens een plaats in je leven?

Kijktip: Niets liever dan een kind van Leonie ter Braak

Lode Godderis & Shanti Van Genechten

Lode Godderis is hoogleraar aan het centrum voor omgeving en gezondheid van de KU Leuven en is ook directeur onderzoek bij IDEWE. Hij leidt verschillende studies naar de relatie tussen beroep en gezondheid en re-integratie. In 2011 richtte hij samen met Shanti Van Genechten Kinderwens vzw op. Met die organisatie willen ze mensen ondersteuning geven die over hun kinderwens wensen te praten, zwanger willen worden, moeilijk zwanger raken, ongewenst kinderloos zijn of een zwangerschapsverlies doormaken.

Als je je kindje verlies in de zwangerschap

Ik denk dat dit een hele mooie aanvulling is op de boeken die er al zijn. Zo is vorig jaar ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ uitgekomen. Dat is een verwerkboek voor vrouwen die te maken hebben gekregen met een miskraam. Hiermee geeft Miriam van Kreij moeders en hun partners praktische suggesties om stil te staan bij het verlies en een mooie blijvende herinnering te creëren.

Dan neem je toch een hond?

Rolienke van der Velde heeft vorig jaar ook een informatie- en verwerkingsboek bij een (nog) onvervulde kinderwens geschreven. Dan neem je toch een hond? heeft een Bijbels uitgangspunt, maar wat ik begrepen heb, biedt het voor ieder die met deze thema’s te maken heeft steun. Daarnaast is het natuurlijk heel fijn dat als je gelovig bent, dat er ook een boek is wat aandacht heeft voor de na-druk vanuit de kerk op het gezin. Zoals de schrijfster aangeeft. “Je krijgt informatie over allerlei zaken die je tegenkomt in het proces, zoals de reacties van mensen om je heen, je relatie met God en het behandeltraject.”

Beschuit zonder muisjes

Beschuit zonder muisjes van Marije Vermaas en Martine van Blaaderen is hier ook een mooie aanvulling op. Ook hier wordt het geloof (in God) in belicht bij het uitblijven van een zwangerschap.

Echte vrouwen krijgen een kind

We weten eigenlijk maar heel weinig over alle vrouwen die bewust en ongewenst kinderloos zijn. Hoe ziet hun leven er uit? Wat doet het met hen? In het boek Echte vrouwen krijgen een kind beschrijft niet-moeder Liesbeth Smit hoe het is om als vrouw anno nu géén kinderen te hebben. Hoe ga je om met (impliciete) verwachtingen van jezelf en je omgeving? Waarom vinden we het moederschap zo vanzelfsprekend, en zijn ‘vrouwelijkheid’ en ‘moederschap’ zo onlosmakelijk met elkaar verbonden? En hoe kun je als vrouwen zonder kinderen wel degelijk een rijk leven leiden? Ook absoluut een interessant boek als aanvulling op ‘Als je kinderwens onvervuld blijft’.

Verder

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 19, 2019 /