Column
Over mijn twijfels ben ik nooit eerlijk

Als TwijfelMoeder deel ik in mijn columns mijn gevoelens en ervaringen. Maar wat ik schrijf gaat niet alleen voor mij op. Ik krijg sinds de lancering van deze site ook mailtjes van vrouwen die het gevoel herkennen. Meiden die net als ik twijfelen over hun kinderwens. Een verschil: zij durven niet eerlijk te zijn over hun twijfels.

Ze vertellen hun verhaal niet, omdat ze bang zijn voor de reacties. Niet alleen bewuste kinderloosheid is een taboe; ook het twijfelen over je kinderwens hoort daar toe. Natuurlijk had ik dat gevoel al toen ik met TwijfelMoeder begon, maar wat in de mailtjes wordt beschreven had ik nooit verwacht. Ik respecteer de privacy van mijn bezoekers, dus ik zal niet verder in detail treden, maar ik wil jullie een aantal algemene voorbeelden niet onthouden.

De meiden die mij mailen, durven niet op mijn site te reageren. Ze zijn bang dat hun geheim uitkomt als ze een reactie op mijn column plaatsen. Er zijn zelfs vrouwen die mijn Facebook-pagina niet durven te liken, omdat ze bang zijn dat vriendinnen dan vragen gaan stellen. Verschrikkelijk toch dat er dames zijn die zich zo voelen in ons ‘vrije’ land.

Omdat deze vrouwen niets zeggen, weet je vaak niet dat je iemand in je omgeving hebt die twijfelt over het krijgen van kinderen. Als iemand informeert naar hun kinderwens dan verzinnen ze een smoes. Anders zullen ze altijd zwijgen. Ik wil dat daar een einde aan komt. We moeten eerlijk kunnen praten over onze twijfels. Alleen dan kunnen we het taboe doorbreken.

Ondersteun jij mijn missie? Deel dit bericht dan via Twitter, Facebook en ga zo maar door.

Lees volgende week: ‘Jij moest zo nodig kinderen…’

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
5 comments
 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  dec 13, 2016 (17:00)

  […] september 2013 – Met jullie is een zwangerschapstest overbodig… 25 september 2013 – Over mijn twijfels ben ik nooit eerlijk 2 oktober 2013 – Jij moest zo nodig kinderen… 9 oktober 2013 – Straks blijf ik achter […]

 • Dus jij bent een TwijfelMoeder?
  feb 08, 2014 (21:36)

  […] toch? Ik vind het ook zo raar dat mensen een oordeel hebben over likes. Je hoeft niet te twijfelen over je kinderwens om deze pagina te liken; iedereen mag mijn missie […]

 • R2
  okt 04, 2013 (15:30)

  Beste Twijfelmoeder, ik las over je site in de VK van eerder deze week, waarin ik ook het artikel las over hoe zwangere vrouwen als publiek eigendom worden beschouwd. Ik vind dat vrouwen veel eerlijker zouden moeten zijn over hun twijfels over ouderschap. Twijfel over of je moet beginnen aan iets wat een van de meest fundamentele veranderingen in je leven gaat teweegbrengen is wat mij betreft normaal. Ik heb zelf tot ik begin 30 was geen kind gewild en ben daar altijd heel expliciet over geweest. Toen ik van gedachten veranderde, ben ik daar ook open over geweest, ook over het feit dat ik het bij mezelf maar een merkwaardige verandering vond. Ik heb daar doorgaans goede en begrijpende reacties op gekregen. Inmiddels ben ik bijna 31 weken in verwachting en ik heb tot zeer recent (en begrijp me goed, we spreken hier over een gewenste èn geplande zwangerschap) getwijfeld, en me dagelijks afgevraagd waarom dit nou ook weer zo’n goed idee was. Als mijn kind er is, zal ik vermoedelijk ook nog regelmatig twijfelen, zoals veel ouders van jonge kinderen om mij heen ook doen. Ik heb net de FB-pagina van Twijfelmoeder geliked, omdat twijfel iets is wat nu eenmaal bij mensen hoort, en ook bij wat mensen doen, dus ook bij ouderschap. Of mijn bijna 400 FB-vrienden dat raar vinden (ik krijg immers een kind binnenkort?!), interesseert mij persoonlijk niet zo. Je hoeft je niet te verantwoorden, vind ik, over dit soort diepe gevoelens, ook niet als deze veranderen. Bovendien vind ik het absurd dat er altijd maar vanuit wordt gegaan dat vrouwen, vooral vrouwen die een lange relatie hebben, een enorme kinderwens hebben. Dat is absoluut niet zo volgens mij. Als je constateert dat je echt geen kind wilt (zoals een paar van mijn vriendinnen), begin er dan niet aan. Dat is niet verkeerd, en je hebt ook geen minder vervuld leven of wat dan ook. Je maakt gewoon je eigen keuzes, en daar hebben andere mensen, mits je hen niet schaadt (en dat doe je in dit geval niet), niet zoveel mee te maken.

 • kvgr
  okt 02, 2013 (21:12)

  In mijn directe omgeving ben ik open over mijn (en onze) twijfels, als dat toevallig aan de orde komt. Ik vertel ook precies wat maakt dat ik niet zou willen. Dat is fijn, want vaak volgt een heel open gesprek, juist met mensen die wel moeder/vader zijn, en hoor je ook eens reële dingen búiten die roze wolk…. Maar ik wil niet dat jan en alleman het weet. Stel dat ik er over een jaar uit ben, en zwanger word en een kindje krijg…. Ik heb geen zin in opmerkingen, of gedachten, van anderen in de trant van: je wilde toch niet? Dat ze bij het minste geringste het idee krijgen dat dit een eigenlijk toch ongewenst kind betreft…. Of dat ze anders (be)oordelen als je een keer je kind straft. Dat is voor mij de reden om Twijfelmoeder bijvoorbeeld niet op Facebook te liken. Het is nl niet zo dat al die 150 ‘vrienden’ op de hoogte zijn ;-).

 • Mimi
  okt 02, 2013 (17:16)

  Bij twijfel, nooit doen. Ik wilde geen kinderen, twijfelde ook niet tijdens lange relatie. Had hem verteld over gebrek aan kinderwens. Relatie ging voorbij na 12jaar, geen gezeur over kinderen. Nu ben ik 50, geen moment spijt gehad!

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: