Over mijn twijfels ben ik nooit eerlijk

Als TwijfelMoeder deel ik in mijn columns mijn gevoelens en ervaringen. Maar wat ik schrijf gaat niet alleen voor mij op. Ik krijg sinds de lancering van deze site ook mailtjes van vrouwen die het gevoel herkennen. Meiden die net als ik twijfelen over hun kinderwens. Een verschil: zij durven niet eerlijk te zijn over hun twijfels.

Ze vertellen hun verhaal niet, omdat ze bang zijn voor de reacties. Niet alleen bewuste kinderloosheid is een taboe; ook het twijfelen over je kinderwens hoort daar toe. Natuurlijk had ik dat gevoel al toen ik met TwijfelMoeder begon, maar wat in de mailtjes wordt beschreven had ik nooit verwacht. Ik respecteer de privacy van mijn bezoekers, dus ik zal niet verder in detail treden, maar ik wil jullie een aantal algemene voorbeelden niet onthouden.

De meiden die mij mailen, durven niet op mijn site te reageren. Ze zijn bang dat hun geheim uitkomt als ze een reactie op mijn column plaatsen. Er zijn zelfs vrouwen die mijn Facebook-pagina niet durven te liken, omdat ze bang zijn dat vriendinnen dan vragen gaan stellen. Verschrikkelijk toch dat er dames zijn die zich zo voelen in ons ‘vrije’ land.

Omdat deze vrouwen niets zeggen, weet je vaak niet dat je iemand in je omgeving hebt die twijfelt over het krijgen van kinderen. Als iemand informeert naar hun kinderwens dan verzinnen ze een smoes. Anders zullen ze altijd zwijgen. Ik wil dat daar een einde aan komt. We moeten eerlijk kunnen praten over onze twijfels. Alleen dan kunnen we het taboe doorbreken.

Ondersteun jij mijn missie? Deel dit bericht dan via Twitter, Facebook en ga zo maar door.

Lees volgende week: ‘Jij moest zo nodig kinderen…’

Twijfel jij over je kinderwens?

september 25, 2013 /