Kinderen krijgen tijdens de crisis…

Uit de cijfers blijkt dat steeds minder stellen het aandurven om voor een kind te kiezen in crisistijd. Ik begrijp dat helemaal. Nu heb ik geen last van gierende hormonen. Maar als ik het goed begrijp van moeders om me heen, dan kan zelfs gezond verstand niet tegen een heftige kinderwens op. Ik ben blij dat ik daar geen last van heb, want ik vind de tijd nu toch wat te onzeker.

“Maar jullie hebben het toch allemaal goed voor elkaar? Je man heeft een vaste baan. Jij hebt al acht jaar een eigen bedrijf. En jullie smijten het verdiende geld ook niet over de balk. Waar maak je je dan zorgen over”, wordt dan wel eens gezegd. Toch zie ik in mijn omgeving ook mensen die uit het niets hun baan verliezen. Dat kan iedereen gebeuren. En dat de tijdschriftenmarkt op dit moment dramatisch is, hoef ik je vast niet te vertellen na al het gedoe bij Sanoma.

Dat je als het allemaal wat minder gaat ook voor een kindje, of zelfs voor meerdere kinderen kunt zorgen, geloof ik best. Er zijn zoveel mensen die het lukt. Maar je ziet op tv ook de vaders en moeders die ieder dubbeltje moeten omdraaien. Waar deurwaarders regelmatig langskomen, en in het ergste geval zelfs uit huis zetting dreigt. Die stress kun je niet verborgen houden voor een kindje. Op tv zie ik dan zo’n meisje tegen haar moeder zeggen dat ze niet verdrietig moet zijn. Dat vind ik heftig.

Natuurlijk weet je het nooit helemaal zeker. Maar dit is toch wel een heel spannende tijd. Een tijd die – zelfs als je er financieel niet dramatisch voorstaat – gepaard gaat met stress. Iets wat je volgens mij niet moet hebben als je voor een kindje kiest. Dan kun je volgens mij ook niet van de zwangerschap genieten.

In het interview dat deze week in Grazia staat, lees je er meer over.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 31, 2013 /