TwijfelMoeder leest ‘De mythes van geluk’

Deze keer een recensie van een boek dat ons misschien op wetenschappelijke wijze gaat helpen bij het maken van een keuze… ‘De mythes van geluk’ onder de loep genomen.

Is ouderschap iets wat we fijn móeten vinden? Hoeveel van ons beseffen echt wat het is om een kind te hebben, zelfs nadat je tientallen boeken hebt gelezen en met elke ouder hebt gepraat die je bent tegengekomen? Kinderen zijn de bron van onze grootste vreugde en ook van onze grootste smart.

Het is dan ook niet zo vreemd dat een aantal van de belangrijkste keerpunten in ons leven zich in ons gezinsleven voordoen. Het feit dat we verwachten immens gelukkig te worden als we kinderen hebben, is niet alleen geworteld in onze cultuur, maar heeft waarschijnlijk ook met de evolutie te maken.

In het boek De mythes van geluk deelt Sonja Lyubomirsky wetenschappelijke inzichten in wat ons écht gelukkig maakt. Sonja is hoogleraar Psychologie aan de universiteit van Californië en doet al ruim twintig jaar onderzoek naar geluk. Ze wordt wereldwijd beschouwd als een van de grootste autoriteiten op haar vakgebied en haar boeken worden in meer dan twintig landen uitgegeven. Ze ontrafelt aan de hand van talloze, herkenbare voorbeelden de mythes van geluk en nodigt ons uit om er op een andere manier naar te kijken: het is tijd voor actie!

Zoals de schrijfster in De mythes van geluk boek beschrijft: ‘Het ouderschap is een klus waar je tientallen jaren mee bezig bent, maar je kunt er van alles aandoen om de slechte momenten beter te dragen en positiever te maken. Een leven met kinderen – of het nu om zuigelingen, kleuters, basisschoolkinderen of tieners gaat – kan betekenen dat we in een huis vol wanorde en chaos leven, er voortdurend beroep wordt gedaan op onze tijd, aandacht, en onze portemonnee. Ook is er sprake van irritatie, spijt en woede en over paniek hoe we alles moeten betalen. Op die momenten helpt het om over het ‘grote plaatje’ na te denken: waarom we om te beginnen kinderen wilden, dat hoe we het ouderschap ervaren door de tijd heen zal veranderen en verbeteren, en wat we aan de maatschappij en toekomstige generaties willen bijdragen. Bij zo’n breed perspectief komen we op de grote vraag: wat is het doel van ons leven en wat doen we hier eigenlijk?’ Sonja helpt je op weg om de verschillende crisismomenten in het volwassen leven te trotseren. ‘Je crisismomenten hoeven niet beangstigend of deprimerend te zijn; het kunnen juist kansen zijn op vernieuwing, groei of een betekenisvolle verandering. Wat er echter pas echt toe doet, is hoe je ertegenover staat: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het toeval diegenen begunstigt die erop voorbereid zijn’, aldus Sonja.

Sonja Lyubomirsky deelt in De mythes van geluk niet alleen hele herkenbare situaties, maar zij laat dankzij haar toegankelijke schrijfstijl de lezer makkelijk identificeren met de tekst en de beschreven voorbeelden. Dit is ook nodig als zulke pittige onderwerpen worden aangesneden in het boek, want het maakt je bewust van je eigen handelen en dat werkt soms confronterend. Uiteindelijk maakt het ons tot sterkere personen. Het boek zal leiden tot een beter begrip van onze eigen, unieke weg. Dat is riskant en er staat veel op het spel, want welk pad we ook kiezen, het zal in de komende jaren op een heleboel manieren doorwerken, en overdoen is er niet bij. De boodschap van dit boek is dat eenieder van ons uiteindelijk die stappen kan herkennen die we moeten zetten op weg naar een vervuld leven waarmee we onze mogelijkheden om gelukkig te worden kunnen bereiken en overschrijden.

Recensie: Dagmar Boer

[bol_product_links block_id=”bol_5251b89831ef3_selected-products” products=”9200000011356311,9200000011546612″ name=”mythesgeluk” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”0000FF” link_color=”000000″ border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 6, 2013 /