Interview
Als je van je ex je kind niet meer mag zien…

TwijfelMoeder heeft de 22-jarige Rene gesproken. Geen twijfelende vrouw, maar een jonge vader die zijn kind niet meer mag zien. Dat brengt naast veel verdriet ook twijfels met zich mee. Hoe is het om een vader te zijn, die eigenlijk geen vader kan zijn?

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

“Ik heb samen met mijn ex-vriendin een zoontje. We hebben bewust voor een kind gekozen. In de periode dat zij zwanger was, is zij bij mij weg gegaan. Na de bevalling is ze weer bij mij teruggekomen, omdat ze me miste. Daarnaast miste ze een vader voor Jayson. We zijn toen ongeveer weer een halfjaar samen geweest. In deze periode wilde ik dolgraag mijn zoon erkennen, omdat ik dat niet heb kunnen doen toen hij geboren werd. Dit mocht ik niet van haar.

Wij kregen na ongeveer een half jaar een meningsverschil. Daarop heeft mijn ex besloten dat ze niet meer met mij verder wilde en dat ik mijn zoon niet meer te zien krijg. Ik ben toen naar het Juridisch Loket geweest voor informatie. Omdat ik hem niet heb erkend, heb ik geen poot om op te staan. Ik ben zelfs nog aan de deur geweest met een bos rozen en een kaartje om te vragen of er een omgangsregeling te treffen valt. Er deed niemand open en vervolgens stond de politie achter me. Die had ze gebeld.”

Hoe is dit voor jou?
“Het is voor mij heel zwaar en vooral pijnlijk. Ik heb in de periode dat ze weer bij mij terug was toch een soort van band met mijn zoon opgebouwd. Ik denk elke seconde van de dag aan hem. Ik heb zelfs een tattoo laten zetten van zijn naam op mijn arm. De pijn die ik voel is zo enorm. Ik kreeg de eerste twee weken zelfs geen hap door mijn keel. Daar heb ik nu nog moeite mee. In de afgelopen periode ben ik dan ook zo’n twintig kilo afgevallen.”

Hoe denk je over een nieuwe relatie?
“Ik weet gewoon niet meer of ik een vrouw wel kan vertrouwen. Natuurlijk weet ik dat ze niet allemaal zo zijn. Toch twijfel ik daar veel over. Het doet echt veel met me.”

Hoe probeer je hiermee om te gaan?
“Elke dag probeer ik mij ding te doen; gewoon naar mijn werk gaan enzo. Makkelijk is dat niet, want ik kom voor mijn werk bij mensen thuis en dan tref je zo nu en dan dus een baby’tje aan. Ik zou dan het liefst willen vragen of ik hem of haar even vast mag houden, maar dat kan natuurlijk niet. Mijn ogen worden dan waterig. Op zo’n moment loop ik snel naar de vrachtwagen om even ‘iets’ te pakken.”

Heb je op dit moment een kinderwens?
“Nu ben ik absoluut een twijfelvader. Als ik weer een vriendin krijg, die kinderen wil, dan weet ik niet wat ik zal zeggen. Ik zal dan hoe dan ook mijn zoon voor me zien en de angst hebben dat ik het hele verhaal nog eens mee moet maken.”

Ben je een ander mens geworden door het vaderschap?
“Absoluut. Uitgaan doe ik bijna niet meer, omdat ik geld wil sparen zodat ik een advocaat kan betalen om enigszins iets te kunnen regelen via een rechter. Sinds de geboorte van mijn zoon voel ik me ook heel anders. Nu ben ik zelf geen ‘kind’ meer, omdat je heel veel verantwoording krijgt.”

Bang dat je je kind nooit meer mag zien?
“Heel erg. Haar haat naar mij is zo enorm dat ze mij een aangetekende brief heeft gestuurd via de politie. Daar staat in dat ik niet in de straat mag komen, geen contact mag zoeken via sms, WhatsApp, Facebook enzovoort. Als ik haar bijvoorbeeld in de stad tegenkom dan moet ik haar ontwijken. Doe ik één van deze dingen dan wordt de politie gebeld en kan ik mee naar bureau. Kortom ik kan mijn zoon in het openbaar niet zien.”

Hoe kijk jij naar de toekomst?
“Ik blijf wachten tot de dag dat mijn deurbel gaat en dat er een jongetje staat, die vraagt: ‘Ben jij mijn vader?’ Wachten duurt lang, maar ik sta positief in het leven. Ooit zal ik een mooi bericht krijgen.”

Interview: Chantal Bolleman.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
25 comments
 • B. Lerend
  jun 17, 2017 (14:17)

  Beste allemaal,

  Als ik dit lees dan weet ik zeker dat we een stukje liefde missen. Een stukje voor elkaar maar ook voor onszelf. Bezint eer ge begint is nu een beetje mosterd na de maaltijd, maar houd het in je achterhoofd en wel hierom. Je kent iemand nooit honderd procent. Sommige mensen kennen elkaar een week, raken zwanger, krijgen een kind en blijven altijd samen anderen denken na 8 jaren eindelijk de knoop door te hakken, kind op komst en relatie stuk. Het kan allemaal. Wat wij allemaal nodig hebben is liefdeslessen, dan kunnen we leren de liefde die we voor onszelf behoren te hebben uit te dragen naar een ander op een positieve manier.
  De twee lessen die we nodig hebben als kind al, zijn het leren kiezen van een partner (jong geleerd oud gedaan) en het opvoeden van kinderen. Even een zijweg: het moet eens afgelopen zijn met dat proberen hier en daar want anders zou je niet weten wat je wilt. Waarom leer je eerst niet goed diep van jezelf te houden, je eigen waarde te kennen en dan te kijken naar wat er voor jou in het verschiet kan liggen? Waarom is het nodig om met van alles te experimenteren? Wat is er mis met veel en vaak praten over wat je wilt in het leven, goede dingen doen van anderen etc? Stage lopen is leuk en diploma’s zijn handig, maar wat is precies jouw contributie aan de maatschappij?
  En dan nog even dit, denk inderdaad heel goed na als je uit een situatie komt waarin jij je kinderen niet mag zien. Ga voor jezelf na: waar lag dit aan? Aan jou, je psyche, je gedrag, of iets aan de ander, had je geen band met de ander (getrouwd of iets anders), zorg dan bij een EVENTUEEL ander kind dit allemaal op orde is. Te veel mensen gaan van het een in het ander, waarom? Als je een kind mag krijgen dan krijg je dat kind wel. Alles gaat zoals het moet gaan, overhaaste beslissingen nemen is voor iedereen nadelig. Bovenal voor de kinderen die er uit voortkomen en om niets van dit alles hebben gevraagd. Les: werk aan jezelf, het heeft geen haast (waarschijnlijk bereik je toch ongeveer de 70) en zo niet, dan heb je het geprobeerd, heb je gewerkt aan jezelf om een beter mens te worden (misschien met wat vrijwilligers werk) en dat is alleen maar goed.

  Benadeelde (niet verwarren met mijn buurman B. Nadeeld) vaders en moeder houd de moet erin, houd van jezelf en wees de mooiste persoon die je kinderen kan tegenkomen. Verspreid ook je liefde naar andere kinderen (pappa, vraag gewoon of je dat hummeltje mag vasthouden, als ze in je ogen kijken zien zij vast hoe liefdevol jij het bedoelt) door hen kan je liefde wellicht je kinderen bereiken.
  Nogmaals mensen, houd van jezelf, geef liefde door en laat niets je liefde (gestuurd door het universum naar je kinderen, dus geen straatverboden overtreden) voor je kind in de weg staan.

  Ga met licht en liefde en ik ga weer gauw verder met mijn bachlorscriptie,
  B. Lerend

  ps er bestaat ook iets als pleeg zorg lieve mensen, de kinderen daar zouden ook heel wat aan jullie hebben zolang jullie maar liefde aan hen door kunnen geven op een voor hen geschikte manier (denk aan getraumatiseerde kinderen)

 • Edin
  jun 27, 2016 (15:47)

  Walgelijk dit soort moeders er moet een nieuwe wet komen want wraakmoeders zijn crimineel bezig ik zie mijn dochter ook niet meer soms kan ik wel doordraaien

  • steve mattheus
   mrt 10, 2017 (02:32)

   hallo edin

   ik heb het zelfde probleem
   hoe ga jij hier mee om als ik vragen mag
   met vriendelijke groet steve

 • Vaderwillemjan
  feb 23, 2016 (17:06)

  Al 8 jaar mijn zoon niet mogen zien van mijn ex, alles weet ze te verdraaien.
  Jarenlang gemene sms berichten gehad: jij bent geen vader maar een verwekker, jarenlang gestalkt.
  Niet alleen mannen, maar ook vrouwen (met name borderliners) kunnen zich schuldig maken aan mishandeling, in mijn geval had ik te maken met geestelijke mishandeling, met mijn zoon als inzet.
  Een kind zijn vader of moeder afpakken is een misdaad en kindermishandeling, niet meer van deze tijd. Nu is mijn zoon vol leugens gepropt over mij, weet niet of dat nog ooit goed gaat komen…

  • D
   apr 14, 2016 (14:50)

   Dit is echt niet normaal jij hebt gewoon recht op je kIND je moet een goede prodeo advocaat in armen nemen en alle hulp wat je kan krijgen aanvaarden , en ja en amen zeggen ! En vragen naar een omgangsregeling bij het humanitashuis, vandaar uit gaan ze dan veder werken, dan stap je weet naar de rechter en toon jij of kan je aantonen dat jij recht hebt op je kinderen, en als je ex dame dan niet mee werkt kan ze daar duur voor komen te staan !!!! Omwillen de kinderen,
   God mogen jou zegenen en je kinderen , je bent een goede vader,

   Amen

 • hans
  feb 15, 2016 (21:11)

  Ik heb hetzelfde zie me twee kinderen ook niet meer

  • D
   apr 14, 2016 (14:45)

   Heftig zeg?

 • Lesley Veldhuis
  nov 16, 2015 (06:32)

  Ik ben een moeder van bijna 25 jaar , ik zie mijn kinderen ook niet meer in mei volgend jaar , is het 3 jaar geleden ….:( ik heb een prachtige zoon van 5 en een dochter van deze maand bijna 3 ….. mijn dochter heb ik helaas maar 5 maand mee gemaakt … ik kwam uit een situatie met huiselijk geweld en ik raakte depressief ik kon geen uitweg meer vinden ,… uiteindelijk wist ik te ontsnappen maar kon me kindjes niet mee nemen anders hadden ze nu geen mama meer gehad …Hij slachten me letterlijk af ….. ik mis mijn kinderen elke dag ….. er gaat geen moment voorbij dat ik niet aan ze denk…nu bijna 3 jaar veder heb ik een schat van een man gevonden we hebben bijna 1 jaar een relatie .. en een nieuwe zoon is voor ons opkomst …. Dit was voor mij heel erg pijnlijk moeilijk en dubbel maar nu met goede Hulp erbij van een psycholoog kan ik verder komen in het leven en zie ik mijn fouten ook in … ik zal mijn andere 2 kinderen dan ook nooit bij de papa weg halen …maar ik vind wel dat ik recht heb op een omgangsregeling 1 x in de 3 maand … en vandaar uit naar een 1 x in de 14 dagen bij mama een weekendje logeren …. Zoals Tupac altijd zegt keep yah head up lades and men ♡ shoud out naar jullie allenaallll xxxx

 • Jay Jilayna
  aug 06, 2015 (07:12)

  Ik zit ook in zo'n situatie, als vader heb je geen poot om op te staan. Sterkte

 • Roy
  mrt 16, 2015 (08:30)

  We vaders voelen echt met je mee , we kennen allemaal deze situatie als je je kind niet meer
  Mag zien en de
  Moeder je zwaar boycot , ik wens echt veel sterkte

 • Karin
  feb 10, 2015 (14:43)

  Ik ben moeder van 2 kinderen en zie ze al ruim 3 jaar niet. Dit omdat mijn ex verschrikkelijk moeilijk doet. Het doet vreselijk veel pijn en het is onmenselijk.

  • D
   apr 14, 2016 (14:40)

   Hallo karin,

   Bij mij precies het zelfde,ik heb in mei dit jaar mijn kinderen ook al 3 jaar niet meer gezien 🙁 ik heb een zoon van 5 jaar word 6, en een dochtertje van 3 wordt 4.
   Dit alles is een heel lang verhaal, maar het is echt verschrikkelijk dat dit een persoon moet overkomen. Ik wens je het allerbeste toe en dat God je mag steunen in deze situatie!
   En dat geld voor iedereen hier,

   God zegen jullie

 • Jacoba
  okt 30, 2014 (23:01)

  Mijn vriend heeft het zelfde probleem. Hij is bij mij en mag zen kind niet meer zien! Nu hebben we samen 1 kind alleen je denkt der wel aan terug this echt kapot om te zien. Wij zijn ok sparen voor een advocaat zodat we via de rechter wat kunnen doen. Alleen wat ze nu naar mij gestuurt hebben om tegen de kind te zeggen elke x dat het ouder word het brak mijn hart gewoon dat der zulke vrouwen en mannen zijn! Ze zeiden gewoom dat ze tegen der zoontje zou zeggen dat haar vriend niet de papa is en dat ze zouden zeggen dat de papa overleden is aan een hartaanval! Dat kun je toch niet zomaar doen? Ik wens u heel veel sterkte hoop dat u het wint als u het via advocaat en rechter doet!

 • Moedervan3
  sep 02, 2014 (13:12)

  Beste Vaders,

  Mocht de portomonnee het toelaten (zou wel moeten maar dat is aan jullie zelf).

  Ga met een advocaat praten, om via de rechtbank te erkennen, en een omgangsregeling te treffen.
  Het kost veel geld een advocaat, en ook de kosten van de rechtbank liegen er niet om.

  Maar op die manier kun je je kind erkennen en ook een omgangsregeling treffen, of zelfs gezamelijk gezag afdwingen.

  Stop niet met knokken voor je kind. Ook de papa heeft rechten!

  • Vader van 4
   mrt 23, 2016 (11:40)

   Hallo Moedervan3,

   als je al die stappen hebt doorlopen en door de rechter een omgangsregeling is bepaald , ben je een hoop geld kwijt en als je ex dan gewoon besluit om je kind nog weg te houden kom je in een traject van je kind zien met een begeleider erbij . kortom als vader ben je gewoon echt overgeleverd aan de grillen van moeders ego.
   Voor alle duidelijkheid , ik heb geen bedreigingen gedaan , heb geen strafblad , heb mijn kinderen niets aangedaan , en hou zelfs afstand voor het belang van mijn kinderen maar het is echt te gek voor woorden.
   Mijn kinderen worden me op dit moment onthouden , wat vervolgens weer een punt is bij een beoordeling voor een omgangsregeling: “hoe vaak ziet u u kinderen en hoe is de band” of je dan even alle aarde onder je voeten voelt wegzakken………….
   Er is door moeders gewoon een situatie te creeren waarbij je machteloos staat

 • Anoniem
  aug 24, 2014 (10:18)

  heel veel sterkte ook ik weet dat de pijn en het verdriet met geen pen is
  tebechrijven ik heb mijn dochter al 4 weken niet meer gezien
  ze mijn ex zomaar verdwenen ook met mijn 3 honden heeft ze ook meegenomen
  op een hele laffe manier beinvloed door vrienden wat dacht ik ook mijn vrienden waren plus mijn bankrekening geplunderd,
  die vrienden van haar zullen er alles aan doen om mij defenitief helemaal te slopen
  werd gisteravond gebeld met demededeling pas op ik ben een terrorist
  dit vind ik nog alwat voel gewoon helemaal niet veilig meer
  slaap nu op de bank met een bijl naast me.

 • Mehmet Ozkalp
  jul 14, 2014 (00:03)

  Leef met je mee man .. ik heb me kinderen al 2 weken niet gezien dat doet erg zeer….

  Dat ze zo haterig gaan doen en de kinderen tegen je gaan gebruiken .. dat is wat ik niet begrijp…een kind mist ook haar vader zoals ze haar moeder ook zal missen..mij pijn willen doen dat begrijp ik maar me kind haar vader niet mag zien ..daar heb je geen woorden voor over !

 • Alain
  jul 10, 2014 (20:34)

  Sterkte, ik leef met je mee en ik weet hoe jij je moet voelen, k heb het zelfde verhaal :*(

 • Leonard William
  jun 30, 2014 (09:00)

  Zit precies in hetzelfde parket als jij Rene, vreselijk gewoon! En je bent compleet machteloos! Veel sterkte man, hoop voor jou en je zoon dat jullie elkaar snel weer zullen zien!

 • Henrik Bartelds
  apr 13, 2014 (14:17)

  Bah,wat voor soort mensen doen dit joh

 • Astrid
  mrt 20, 2014 (15:39)

  Mooi stuk, heftig ook zeg!
  Ik sta aan de andere kant, ik ben een moeder van 2 kindjes en mijn ex wil zijn kinderen niet meer zien. Alles geprobeerd maar ik ben weggegaan, dus ben ik de schuldige. Anyways… ander verhaal

  Aangaande dat contact (straat)verbod, dat is niet zo lastig als het lijkt hoor.
  Voor moeders en kleine kindjes wordt heel snel iets gedaan.
  Er is een periode geweest dat mijn ex ook erg naar deed, vervelende berichtjes sturen. Hield eigenlijk niet op, was meer vervelend dan dat het zorgwekkend was.
  Dat was al genoeg om een contactverbod aan te kunnen vragen, als er iets in staat in de trant van ‘ik zal niet rusten voordat ik mijn zoon zie, maakt niet uit hoe ver ik moet gaan’ ben je al klaar.
  Als je aan kan tonen dat het contact/ stalken zal aanhouden en dat het voor stress zorgt bij moeder/ zoon dan heb je het al klaar.

 • Patricia de Ryck
  mrt 07, 2014 (21:46)

  Dank Chantal Bolleman voor weer een bijzonder interview.

 • Patricia de Ryck
  mrt 07, 2014 (21:45)

  Misschien is het niet het beste tijdstip om een nieuw bericht te plaatsen, maar dit interview greep mij zo naar de keel. Dat wilde ik meteen met jullie delen.

 • M van der Reijden
  mrt 07, 2014 (22:24)

  nou een straatverbod krijg je niet zomaar hoor, daar moet je wel wat voor gedaan hebben. Dus deze meneer speelt de heilige onschuld, maar er moet gewoon meer aan de hand zijn.

  • twijfelmoeder
   mrt 08, 2014 (00:18)

   Zo’n situatie ontstaat inderdaad niet uit het niets. Maar met het interview wilde laten zien hoe het is voor ouders die hun kind om welke reden dan ook niet (mogen) zien.

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: