Misschien niet het type vrouw om kind te krijgen

Met name vrouwen die in de twintig en rond de dertig zijn, twijfelen over hun kinderwens. Voor de 26-jarige Jolien, woonachtig in een Zeeuws-Vlaams dorp, is dat heel herkenbaar. In haar omgeving kan ze op weinig begrip rekenen. “Ik heb het gevoel dat ik hier één van de weinige, jonge vrouwen ben die hier zo bewust over nadenkt. Ze vinden mijn twijfels heel raar. Zelfs volgens de niet-moeders is een kindje krijgen het mooiste wat er is.”

Jolien begrijpt dat niet. “Vrouwen zijn steeds hoger opgeleid. Er wordt ons geleerd om zelfstandig te zijn. We werken keihard voor een goede baan. Waarom zetten veel vrouwen dan alles waar ze voor gevochten hebben al voor hun dertigste aan de kant? Dat begrijp ik niet. Als ik dat vertel, ben ik op eens een harde carrièrevrouw. Ik reageer er niet op, ben niet gevoelig voor hun reacties. Mijn ouders staan achter me. Dat vind ik het belangrijkste. Misschien ben ik niet het type vrouw om een kind te krijgen.”

Ze is ook heel realistisch. “Ik denk dat je leven met een kindje veel meer verandert dan wat mensen echt voor ogen hebben. Of ik dat er voor over heb, weet ik niet. Misschien moet ik mijn onrust nog kwijt. Ik vind het namelijk bizar dat vrouwen alles opgeven en veranderen in een huismuts. En waarom? Volgens mij kiezen ze uit gewoonte voor een kind. Omdat het er zogenaamd bij hoort als je een aantal jaar een relatie hebt. Dat lijkt mij de verkeerde keuze.”

Tekst: Patricia de Ryck.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 24, 2014 /