Interview
Misschien niet het type vrouw om kind te krijgen

Met name vrouwen die in de twintig en rond de dertig zijn, twijfelen over hun kinderwens. Voor de 26-jarige Jolien, woonachtig in een Zeeuws-Vlaams dorp, is dat heel herkenbaar. In haar omgeving kan ze op weinig begrip rekenen. “Ik heb het gevoel dat ik hier één van de weinige, jonge vrouwen ben die hier zo bewust over nadenkt. Ze vinden mijn twijfels heel raar. Zelfs volgens de niet-moeders is een kindje krijgen het mooiste wat er is.”

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Jolien begrijpt dat niet. “Vrouwen zijn steeds hoger opgeleid. Er wordt ons geleerd om zelfstandig te zijn. We werken keihard voor een goede baan. Waarom zetten veel vrouwen dan alles waar ze voor gevochten hebben al voor hun dertigste aan de kant? Dat begrijp ik niet. Als ik dat vertel, ben ik op eens een harde carrièrevrouw. Ik reageer er niet op, ben niet gevoelig voor hun reacties. Mijn ouders staan achter me. Dat vind ik het belangrijkste. Misschien ben ik niet het type vrouw om een kind te krijgen.”

Ze is ook heel realistisch. “Ik denk dat je leven met een kindje veel meer verandert dan wat mensen echt voor ogen hebben. Of ik dat er voor over heb, weet ik niet. Misschien moet ik mijn onrust nog kwijt. Ik vind het namelijk bizar dat vrouwen alles opgeven en veranderen in een huismuts. En waarom? Volgens mij kiezen ze uit gewoonte voor een kind. Omdat het er zogenaamd bij hoort als je een aantal jaar een relatie hebt. Dat lijkt mij de verkeerde keuze.”

Tekst: Patricia de Ryck.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
2 comments
 • Wendy
  apr 25, 2014 (12:01)

  Heel herkenbaar dit. Ik word over bijna 3 maanden 30 en ik twijfel nog steeds. Ik heb jarenlang superhard gewerkt (eigen bedrijf gehad) en nu heb ik het iets rustiger en wil ik daar nog even van genieten voordat ik me meteen weer in iets stort. Inmiddels heb ik wel geleerd dat ik bij mezelf moet blijven. Niks *moet* en het lijkt me zo erg dat je onder druk van je omgeving ‘dan maar’ besluit om kinderen te krijgen.

 • Francine
  apr 24, 2014 (21:40)

  Hi Jolien, ik kom ook uit een Zeeuws Vlaams dorp en herken precies wat je bedoelt. De sociale druk is groot, zeker in zo’n dorp. Ik ben inmiddels 37 en heb 3 kinderen, maar heb heel lang geen kinderwens gehad. Ik werk 60 uur per week en ben erg gelukkig met mijn partner en kinderen. Bovendien vind ik mijzelf een erg
  goede moeder. Laat je leiden door wensen die van binnenuit komen, niet door wat anderen zeggen. Succes!

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: