Documentaire Zij Hen Wij op VRT Canvas en VRT MAX

Hoe bestorm je een wereld die niet gemaakt lijkt voor jou? De documentaire reeks Zij Hen Wij geeft de strijd weer voor een toekomst waarin iedereen gelijkwaardig kan zijn. Zeven mensen uit de Lage Landen streven elk op hun manier naar een wereld die beter past bij hun leven, lichaam, werk en liefde. Ook het ouderschap komt voorbij in deze reeks. Ga je voor je kinderwens als mooie stappen in je carrière kunt zetten? Vandaar dat ik ‘m hier op Twijfelmoeder tip.

Documentaire Zij Hen Wij kijken

De documentaire reeks Zij Hen Wij is te kijken bij VRT Canvas en VRT MAX. De reeks telt vijf afleveringen, die tot vrijdag 17 mei 2024 terug te kijken zijn. Je ziet de afleveringen vanaf woensdag 17 april 2024 wekelijks om 22.20 uur bij VRT Canvas op tv. Wil je Zij Hen Wij terugkijken, dan kan dit via VRT MAX. Kom je niet uit België? Hier lees je hoe je VRT MAX in Nederland gebruiken kunt.

Zij Hen Wij

De documentaire reeks Zij Hen Wij is gemaakt door drie jonge makers:  Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq. Zij trokken door Europa, de Verenigde Staten en Noord-Afrika om te ontdekken hoe voor gelijkwaardigheid wordt gevochten. We zien onder andere muzikante Charlotte Adigéry, e-sportsjournalist Eefje ‘Sjokz’ Depoortere, cultuurwerker Fatima-Zohra Ait El Maâti, internationaal topmodel Hanne Gaby Odiele, huishoudhulp Mieke Van Hove, ruimtewetenschapper Angelique Van Ombergen en genderexperte Kaouthar Darmoni.

Afleveringen

Via vijf thematische en visueel verrassende afleveringen tonen zij hoe zij dagelijks omgaan met discriminatie op het kruispunt van gender, seksualiteit, huidskleur, klasse en religie. De afleveringen duren steeds 45 minuten. Aanvaarding, veiligheid, ouderschap, wetgeving en strijd zijn de namen van de afleveringen. Hieronder vat ik kort samen wat je kunt verwachten. Die derde aflevering is natuurlijk extra interessant voor wie twijfelt over haar kinderwens. Kies je voor een zwangerschap als je ook de kans hebt om vol voor je carrière te gaan?

Lees ook:

Aanvaarding

Hanne Gaby Odiele is een internationaal topmodel. Pas op hun 17e ontdekte Hanne bij het lezen van een tienertijdschrift dat hen intersekse is. Vandaag gebruikt hen hun modellenstatus om de cosmetische operaties bij intersekse kinderen, die hen zelf ervaarde, te stoppen. Charlotte Adigéry is een Belgische zangeres met Caribische roots. Op de rand van haar grote doorbraak, gaat ze de confrontatie met het trauma van racisme aan. Voor beiden lijkt de wereld hen maar niet te aanvaarden. Hoe komen we af van de ideeën van anderen die ons helemaal niet dienen?

Veiligheid

Eefje Depoortere is een e-sportsjournalist voor wereldwijde gamingevenementen zoals League of Legends World Championships. Ze wordt, net zoals zoveel vrouwen in de gamewereld, dagelijks geconfronteerd met online haatspraak. Fatima-Zohra Ait El Maâti brengt moslimmeisjes samen om gelijkaardige problemen te delen. Samen bouwen ze aan een safe space voor hun gemeenschap. Fysiek geweld thuis of op straat, seksistische opmerkingen, regelrechte bedreigingen, … het zijn zoveel manieren om de helft van de wereldbevolking het zwijgen op te leggen. Wanneer zal de wereld gewoon van ons leren houden?

Ouderschap

Als ruimtewetenschapper bij ESA (European Space Agency) pleit Angelique Van Ombergen voor meer onderzoek rond het vrouwelijk lichaam in de ruimte. Als deel van een tweemoedergezin, staat ze voor de keuze: volop voor haar carrière gaan of voor een zwangerschap? Zangeres Charlotte Adigéry had geen slechter moment kunnen kiezen om mama te worden. Op zoek naar andere voorbeelden in de muziekindustrie, begint ze aan haar eerste grote internationale tournee, samen met haar baby. Hoe rijm je ouderschap met een carrière? En wie neemt de onbetaalde zorg voor haar rekening?

Wetgeving

Om het probleem van femicide aan te pakken, pleit Kaouthar Darmoni uit Amsterdam voor veranderingen in het strafrecht. Tegelijk helpt ze vrouwen hun lichaam te resetten door middel van rituele Oosterse dans. Mieke Van Hove is huishoudhulp. Het is één van de weinige flexibele jobs die vrouwen in staat stelt om werk, kinderzorg en huishouden te combineren. Wanneer Mieke haar collega’s ziet worstelen voor een loon waarmee ze niet rondkomen, gaat ze de confrontatie aan met de politiek.

Strijd

Mieke Van Hove, Kaouthar Darmoni, Eefje Depoortere, Fatima-Zohra Ai El Maati, Angelique Van Ombergen, Charlotte Adigéry en Hanne Gaby Odiele. Dagelijks streven ze naar een toekomst die beter past bij hun lichaam, werk, welzijn, liefde. Door hun gevechten op een rij te zetten, toont de reeks hun werkelijke kracht. Maar ook de rol die mannen spelen want het is een strijd voor gelijkwaardigheid voor iedereen, ongeacht gender.

Lees meer over deze documentaire over Zijhenwij.be.

Foto: Facebook-pagina makers

Twijfel jij over je kinderwens?

april 17, 2024 /