Ouders gaan er vanuit dat je hetero bent en kinderen wil

De Amsterdamse Jennifer Delano (30) heeft van jongs af aan meegekregen dat kinderen krijgen erbij hoort. “Ik groeide op in een christelijke gemeenschap. Snel trouwen en kinderen krijgen is dan heel normaal. Voor mij niet. Ik vind drie zaken namelijk belangrijk als het gaat om de keuze voor kinderen: geld, tijd en dna. Deze drie heb ik nog nooit goed in balans gehad. Dan had ik het geld, maar geen tijd voor een kind. Dan had ik even geld en tijd, maar niet de juiste partner.”

Vrienden vragen niet meer naar haar kinderwens. “Ik ben heel hard en direct, ze kijken dus wel uit. Ik word er juist mee geconfronteerd op de werkvloer. Tijdens kennismakingsgesprekken met nieuwe klanten worden kinderen met mij regelmaat opgedrongen. In eerste instantie zei ik dan met een chagrijnige blik ‘ooh wat leuk’, nu vertel ik dat ik ook gecertificeerd gastouder ben en laat foto’s van de kinderen zien. Ik ben namelijk wel dol op kinderen, maar weet gewoon nog niet zo zeker of ik ze van mezelf wil.”

Delano begrijpt wel wat er achter die opmerkingen schuilgaat. “Mensen willen zo graag hetzelfde zijn. Als ze zelf kinderen hebben, gaan ze er dus vanuit dat je ook hetero bent en kinderen wil. ‘Ooh heb je ook kinderen’, hoor je dan. Ik zit daar niet op te wachten. Het is daarnaast voor sommige mensen ook ontzettend pijnlijk. Ik ken een stel dat verschrikkelijk graag een kindje wil, maar waarbij het gewoon niet lukt. Het is zo verdrietig dat ook zij deze opmerkingen voor hun kiezen krijgen.”

Interview: Patricia de Ryck.

Twijfel jij over je kinderwens?

april 25, 2014 /