Kind hoogbegaafd? Ouders delen hun ervaringen

Het komt langzaam op de maatschappelijke agenda: slimme kinderen vervelen zich op school of vinden geen aansluiting, met alle gevolgen (en uitval) van dien. Vorige week is het boek ‘Mijn hoogbegaafde kind & ik‘ verschenen. Ouders delen hun ervaringen en vele deskundigen hun tips.

Voor dit boek interviewde Suzanne Buis ouders die tot hun verbazing hoogbegaafde kinderen blijken te hebben. Het zijn openhartige, soms schrijnende verhalen over moeilijkheden met dochter of zoon. Er is geworstel met school, met eigen gevoelens. Het kan je flink van je stuk brengen, deze confrontatie met een kant van je kind die altijd onzichtbaar (of genegeerd) is geweest. Ook voor hoogbegaafde ouders kan het als een verrassing komen. Ja, hij kon als peuter al schrijven, maar ja, dat kon jij vroeger zelf ook. En ja, hij speelt goed viool. Leuk toch. Misschien heeft je kind helemaal geen specifiek, opvallend talent en stelt hij alleen lastige vragen, zit als een zombie te gamen, kan er geen lachje meer van af, gaat hij overal tegenin en wil hij niet meer naar school. Hoezo slim?

hoogbegaafdUitgeefster Nanda Roep kreeg in 2012 te horen dat haar dochter meer-/hoger begaafd was. Zij scoorde op dat moment ónder VMBO. Deze schok was de directe aanleiding voor ‘Mijn hoogbegaafde kind & ik‘. Interviewer Suzanne Buis is zelf hoogbegaafd en Mensa-lid. Zij was de eerste auteur die met het concept ‘Ten Pages’ een boek uitbracht. Bovendien schrijft ze sinds 2001 de boeken van Floortje Bellefleur, en is ze bekend van de Lizzy-serie. Redactrice Marije van der Haar – Peters heeft jarenlange ervaring voor bladen als Tina en Groter Groeien, en zorgde voor de medewerking van alle bekende en minder bekende deskundigen aan dit boek.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 26, 2014 /