Lezerspost
Leven overdoen? Dan zonder kinderen

Weer een openhartige ingezonden reactie. Deze keer van een vrouw die nooit een kinderwens heeft gehad, zelfs adoptie nooit heeft geïdealiseerd. Maar uiteindelijk heeft ze toch twee dochters gekregen, omdat haar man graag wilde. Wat als dit paar hun leven mag overdoen?

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

“In 1975 ben ik op mijn 18de getrouwd, mijn echtgenoot had die wens ook niet. Ons huwelijk werd in 1981 beëindigd door een echtscheiding. Ruim acht jaar was ik een gelukkige single. Waar ik niet naar op zoek was en wat ik niet had verwacht: vlinders, toeters en bellen en onvoorstelbaar verliefd werd ik. Al binnen enkele weken gaf mijn vriend aan een kinderwens te hebben.

Een half jaar heb ik mij verdiept door middel van lezen, met moeders praten en nagedacht maar, ik kwam tot de conclusie: nee. Maar, ik wilde mijn prins op het witte paard niet kwijt. Om hem niet te verliezen en later geen spijt te krijgen van de gemiste kans met betrekking tot het moederschap ben ik gestopt met de pil. In 1993 werd onze dochter geboren en in 1995 onze tweede dochter.

Ik hou zielsveel van mijn dochters en voor geen geld zou ik ze meer willen missen. Maar, als ik het opnieuw kon doen bleef ik bij mijn beslissing en zou ik luisteren naar mijn gevoel. Geen kinderen, ook niet om de ander te plezieren en bij je te houden. Voor mijzelf ben ik tot de conclusie gekomen dat kinderen meer zorgen en verdriet geven dan vreugde en geluk. Vrouwen zijn daar helaas nooit eerlijk in tegenover andere vrouwen, een taboe. Kinderen veranderen je relatie en vaak niet in de meest positieve zin. Het hebben van kinderen maakt je beperkt in je doen en laten, terwijl je maar ene keer leeft! Het goed opvoeden van kinderen is een zware taak. Tot je eigen dood hou je angsten en zorgen om je kinderen.

Ik ben nog steeds met de vader van mijn kinderen. Maar, het ouderschap heeft ons beiden wel veranderd. Als mijn man het over mocht doen, koos hij ook voor een leven zonder kinderen. Het vaderschap was niet die roze wolk waar hij van droomde.”

Wil jij je verhaal ook delen? Klik hier en ontdek alles over Lezerspost.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
9 comments
 • Ellen
  dec 27, 2017 (01:50)

  Mooi dat je mag zeggen wat je voelt. Wij hebben bewust gekozen voor een kinderloos leven. Heerlijk en nog geen moment spijt gehad. We zijn inmiddels 50+. Uit onderzoek is gebleken dat stellen zonder kinderen gelukkiger zijn. Maar ik wist het al want ik zie het dagelijks om me heen. Ouders durven het niet toe te geven dat het tegenvalt en zeggen vaak dat je er veel voor terug krijgt. Blijf het vooral veel zeggen dan geloof je het misschien hoewel je gevoel iets anders zegt…

 • Patricia de Ryck
  mei 09, 2014 (06:31)

  Riekie Scholten nou… dan moeten we wel heel massaal bewust kinderloos worden.

 • Mirella
  mei 09, 2014 (07:19)

  Oh ja ik weet absoluut dat het weer zwaarder wordt als de gaan puberen, maar dat blijft natuurlijk ook niet zo, iedere fase is anders

 • Riekie Scholten
  mei 08, 2014 (21:17)

  Gelukkig maar dat niet iedereen zo voelt/denkt..anders kon de mens wel eens met uitsterven bedreigd worden. Daaraan wel eens gedacht? dan is er niets meer te kiezen!

 • Patricia de Ryck
  mei 08, 2014 (20:43)

  Dank voor je reactie Peggy. Als je ooit meer over dat commentaar wil vertellen en over waarom jij bewust kinderloos bent, dan mag je dat altijd delen. Kan ook gewoon anoniem.

 • Patricia de Ryck
  mei 08, 2014 (20:41)

  Deze kinderen zijn natuurlijk al wel iets ouder… Dus misschien zit daar het verschil in. Of komt het juist door de andere verwachtingen bij het moeder/vaderschap.

 • Riekie
  mei 08, 2014 (21:19)

  Gelukkig maar dat niet iedereen zo voelt/denkt..anders kon de mens wel eens met uitsterven bedreigd worden. Daaraan wel eens gedacht? dan is er niets meer te kiezen! Maar respect voor ieders mening/keus

 • Peggy’s Pastime
  mei 08, 2014 (17:31)

  Ik vind het fantastisch dat een moeder voor zoiets durft uitkomen ! Ik ben zelf bewust kinderloos, en de commentaar die je daar soms op krijgt … Zoals gezegd, veel moeders idealiseren het hebben van kinderen en ik vind het top dat iemand dat eens niet doet.

 • Mirella
  mei 08, 2014 (17:18)

  Ten eerste heel bijzonder dat je er zo voor durft uit te komen.
  Ik zelf als moeder kan dat niet begrijpen maar gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde.

  De uitspraak meer zorgen en verdriet vind ik wel een hele zware uitspraak, ja je hebt heel veel zorgen om ze, als ik denk dat ik ze kwijt zou raken wordt ik gewoon ziek moet er niet aan denken, verdriet ja dat geven ze je ook wel, bedoel mijn kinderen (vooral dochter) kan het bloed onder mijn nagels vandaag halen.
  Maar ze geven mij ook zoveel geluk en plezier dat ik het andere snel weer vergeet, ze kunnen je knuffelen en kusjes geven en dan zeggen ze ik hou van je, je bent de beste mama van de wereld dan smelt ik weer helemaal.

  https://www.youtube.com/channel/UCTaeksiCREPuOfsBzUd8RUQ

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: